Advertentie sluiten

Apple heeft altijd geprobeerd een aanjager van innovatie te zijn en de richting te bepalen voor de technologische wereld, niet alleen op het gebied van computers zelf en interne hardware, maar ook op het gebied van accessoires en externe apparaten. Ook om deze reden Apple in de jaren tachtig begon hij met de productie van printers en in 80 – specifiek op 1991 maart – introduceerde hij de StyleWriter aan de wereld. Een eenvoudige, efficiënte en gebruiksvriendelijke printer die gevestigde normen veranderde en voor die tijd totaal ongekende mogelijkheden bood.

Het verleden van Apple is behoorlijk rijk aan succesvolle projecten, maar naast bekende apparaten die algemeen bekend zijn en de meeste mensen ze associëren met de Apple-gigant, kan het bedrijf ook aanspraak maken op verschillende andere verdiensten. Sinds de release van de computer Apple II, dat in 1977 het levenslicht zag, is omdat Steve Jobs een manier probeerde te bedenken om computerbediening voor gebruikers aangenamer te maken en hen in staat te stellen direct af te drukken wat ze op hun scherm zien. Tegenwoordig klinkt dit technische probleem belachelijk, maar de computers van die tijd hadden slechts een bescheiden geheugen en soortgelijke bewerkingen waren gelijkwaardig aan kwantumberekeningen. Een van de eerste Apple-printers was echter het Silentype-model, waarvan de constructie relatief eenvoudig was en vooral gebaseerd was op de meest gebruiksvriendelijke bediening. In de loop van de tijd namen de prestaties van computers echter toe en was het Apple-bedrijf niet langer voldoende voor de concurrentie. De prijs was ook een probleem, die in het geval van de Silentype ongeveer $ 600 bedroeg. Rekening houdend met de inflatie stijgt dat prijskaartje nu naar maar liefst $ 1875, dus het is vrij duidelijk dat dit geen apparaat voor de massa was.

De technologische gigant gaf de printers echter niet op en kwam steeds met nieuwe typen en modellen, maar geen van de gebruikers was geïnteresseerd genoeg om er zo’n groot bedrag in te willen investeren. Dus hoewel Apple-computers betaalbaarder werden, kostte een nieuwe printer bijna net zoveel als een gloednieuwe Apple II of III. Slechts een paar bedrijven kunnen het zich veroorloven een extern apparaat aan te schaffen, en dit geldt dubbel voor gewone gebruikers. De verandering kwam pas met de komst van de LaserWriter, die de bestaande standaarden opnieuw definieerde en de concurrentie met grote sprongen overtrof. Maar het probleem was wederom de prijs, die opliep tot een duizelingwekkende 6995 dollar, wat na berekening van de inflatie uitkomt op 16770 dollar. Dit is onder meer het bedrag waarvoor u in de Verenigde Staten een gewone auto kunt kopen.

De echte revolutie werd veroorzaakt door de StyleWriter, die 29 jaar geleden in de winkels lag. Het kostte een gunstige 399 dollar, dus vandaag zou de prijs twee keer zo hoog zijn, maar het is nog steeds relatief betaalbaar, en het werd geleverd met een ouderwetse, maar nog steeds hoogwaardige technologie: inkjetprinten. Vergeleken met de naaldprintmethode die voornamelijk in eerdere modellen werd gebruikt, was dit een aanzienlijke vooruitgang. Dankzij dit nam de belangstelling van het grote publiek aanzienlijk toe, en het kan met zekerheid worden gezegd dat het StyleWriter was die achter de geboorte stond van de eerste in massa geproduceerde printers die gemakkelijk door een gewone gebruiker konden worden gekocht. Daarnaast volgden in de loop van de tijd andere modellen, waaronder de StyleWriter II of de kleur StyleWriter Color. De lijn groeide tot 1997, toen Steve Jobs officieel terugkeerde naar het bedrijf en de productie van de meeste stopte Apple producten en besloten Apple aanzienlijk ‘hervormen’. Het was dankzij Jobs dat het water achter de printers uit de werkplaats van Apple voorgoed werd afgesloten.

Het meest gelezen van vandaag

.
  翻译: