Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet in ons zonnestelsel. Jupiter is een gasreus, wat betekent dat hij geen vast oppervlak heeft en uit een grote hoeveelheid gas en stof bestaat. Jupiter heeft veel fascinerende eigenschappen. Een van de belangrijkste is zijn omvang: hij heeft een diameter van ongeveer 139 km, wat ongeveer 822 keer de diameter van de aarde is. Jupiter heeft ook een sterk magnetisch veld dat ongeveer 11 keer sterker is dan dat Het magnetische veld van de aarde.
Een ander opvallend kenmerk van Jupiter zijn de grote stormen, waaronder de zeer beroemde Grote Rode Vlek, een gigantische storm op het oppervlak van de planeet die al tientallen jaren aan de gang is. Jupiter heeft ook veel manen, waarvan de meest opvallende Io, Europa, Ganymede en Callisto zijn, de grootste manen in ons zonnestelsel. Wetenschappers bestuderen Jupiter en zijn manen met behulp van ruimtesondes zoals Juno, die in 2016 in een baan rond de planeet kwam. De studie van Jupiter stelt ons in staat de geschiedenis en evolutie van ons zonnestelsel beter te begrijpen, en levert ook informatie op die nuttig kan zijn voor latere verkenning van de ruimte.
De nadering van Venus en Jupiter hangt af van hun huidige posities aan de hemel. Deze kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de locatie van de waarnemer. Over het algemeen zijn Venus en Jupiter twee van de helderste planeten aan de hemel en zijn ze zelfs zonder verrekijker zichtbaar. Als de twee planeten dicht bij elkaar aan de hemel staan, kan het een zeer indrukwekkende en mooie waarneming zijn. Meestal worden de naderingen van Venus en Jupiter slechts een visuele aangelegenheid, dat wil zeggen dat de planeten dicht bij elkaar aan de hemel staan, maar in de ruimte nog steeds erg ver uit elkaar liggen. In 2023 zullen Venus en Jupiter elkaar meerdere keren aan de hemel naderen. Op 3 maart en 12 november zullen ze het dichtst bij elkaar staan, maar de twee planeten zullen nog steeds op een aanzienlijke afstand van elkaar verwijderd zijn. Ik beveel observaties aan in de periode vóór en na deze data. De exacte datum en tijden van nadering zijn afhankelijk van de geografische locatie van de waarnemer.