Persbericht: Olie heeft, net als veel andere grondstoffen, de afgelopen maanden een stormachtige periode doorgemaakt. Sinds eind juni is de prijs met bijna 20% gestegen en heeft de grens van 80 USD per vat overschreden. Maar kan deze rally doorgaan, of staat ons een ommekeer en nieuwe dieptepunten te wachten? XTB heeft zich op dit onderwerp voorbereid live commentaar analyses Jiří Tyleček en handelaar Vojtěch Slowaaks, die vandaag zal plaatsvinden 2.8. vanaf 16 uur direct YouTube-kanaal XTB.
Juli was de snelst groeiende maand voor olie sinds januari 2022. De reden hiervoor is in de eerste plaats recordvraag en beperkt aanbod. De mondiale vraag bereikte in juli 102,8 miljoen vaten per dag, maar de olieproducenten konden dit volume niet volledig dekken. er ontstond dus een tekort, die wordt geschat op 2,2 miljoen vaten. Achter dit probleem schuilt onder andere de volgende factoren: i strategie van de OPEC-leden, die in juli de productie met 840 duizend verminderden. vaten per dag en de productieverlagingen zullen waarschijnlijk doorgaan, zoals Rusland en Saoedi-Arabië elk van plan zijn beperk de dagelijkse mijnbouw met nog eens 500 duizend vaten.
Vanuit het oogpunt van de vraag kan worden verwacht dat deze zal toenemen, vooral vanuit de VS, waar volgens de laatst gepubliceerde gegevens de vraag zal toenemen de Amerikaanse economie groeide in het tweede kwartaal meer dan verwacht (+2,4%). De kans op een recessie in de wereldeconomie is dus afgenomen.
Alles wijst daarop stijgende olieprijzen en vervolgens brandstof, in de nabije toekomst. Daarnaast komen er voor binnenlandse rijders negatieve veranderingen in de vorm van een verhoging van de dieselbelasting. Al met al lijkt het erop dat augustus gekenmerkt zal worden door prijsstijgingen bij tankstations.
Aan de andere kant zien we, als we naar de ruwe oliegrafiek kijken, dat we hieronder met sterke weerstand worden geconfronteerd 90 dollar. Als dat zo zou zijn trendomkeringVanuit technisch oogpunt is het mogelijk dat de prijs een lokaal dieptepunt van ongeveer $70 bereikt. Bovendien kunnen veel populaire indicatoren, zoals bijvoorbeeld, een ommekeer aangeven RSI (Relatieve sterkte-index), die de drempel van 70 punten al heeft overschreden.