Bent u bijvoorbeeld ooit tegengekomen hoe een van uw kennissen zich identificeerde met de bekende stelling dat als er informatie op internet staat, deze dan wel waar moet zijn? De volgende paar voorbeelden tonen de ongegrondheid van een dergelijk idee aan, vooral in het huidige tijdperk van misleidend nieuws dat tot doel heeft de gedachten en meningen van mensen te manipuleren. Vandaag gaan we kijken naar een paar ‘feiten’ die kunnen dienen als model voor wanneer gegevens op internet niet helemaal waar zijn, of deze eigenschap helemaal niet hebben. Sommige daarvan zijn lachwekkend absurd, terwijl andere potentieel ernstige gevolgen kunnen hebben. gevolgen als de persoon zich niet als vals identificeert.
Dood door een spin die uit het slordige haar van een vrouw komt
Dit verhaal ontstond al vóór de komst van internet, met name in de jaren vijftig, maar blijft tot op de dag van vandaag voortbestaan in de digitale omgeving, in verschillende voortdurend veranderende mutaties. In het origineel luidt het grofweg als volgt: Een vrouw die een enorme knot droeg, zorgde er helemaal niet voor, dat wil zeggen, ze maakte het nooit los, kamde het niet en waste het nooit. Op een dag viel een spin in haar haar, vestigde zich daar en uiteindelijk kwam hier een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie uit, die de drager beet en haar dood veroorzaakte... Geloof het of niet, maar het is fictie in een variatie uit de jaren 20 (als een toespeling op lang en onverzorgd haar) zelfs in die uit de jaren negentig (toen het knotje werd vervangen door modernere dreadlocks).
Verraderlijke spinnengummies
Als u een van degenen bent die heeft genoten van de voor- en nadelen van de kindertijd in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, herinnert u zich misschien het (nogal Tusex) fenomeen, echte Amerikaanse Bubble Yum-kauwgom. Zo lief! Zo zacht! Dus... vol spinneneieren? Wat? Ja, om redenen die niet helemaal duidelijk zijn, of het nu de bedoeling was van boze tongen of concurrentie, deden geruchten de ronde dat Bubble Yums gemaakt waren van spinneneieren, spinnenpoten of spinnenwebben (dit varieerde per bron), wat natuurlijk niet waar was Dat is waar, en het bedrijf heeft meer dan $100 uitgegeven aan het bestrijden van het gerucht. Het verspreidt zich echter zelfs vandaag de dag dankbaar op het net, hoewel het in een tijd waarin we in supermarkten steeds meer op zijn minst exotisch ogende gerechten gemaakt van larven en kevers tegenkomen, misschien niet meer "zo uniek" lijkt.
Geïnfecteerd snoepje
Het nieuws, met als kop 'Zo goed dat het dodelijk moet zijn' over de zoetwaren van Cadbury, begon begin vorig jaar de ronde te doen, met speculaties dat een van de werknemers van het bedrijf was gearresteerd omdat hij 'zijn bloed had toegevoegd' aan met HIV besmette producten. ”. Dit is echter puur het product van een vreemd creatieve geest. In het bijzonder overleeft het HIV-virus buiten zijn gastomgeving niet lang genoeg in de vorm van menselijke lichaamsvloeistoffen om een risico te vormen, zelfs als een werknemer zoiets zou hebben begaan, waarvan geen verslag bestaat, noch van enige daaraan gerelateerde arrestatie. Hetzelfde geldt voor de versie waarin je in dit scenario Pepsi in plaats van chocolade zet, of andere drankjes, etenswaren of gunsten.
Het geheim van chocolademelk
Het lijkt misschien ongelooflijk voor jou, maar er zijn eigenlijk mensen die, als plausibel antwoord op de vraag: hoe krijgt chocolademelk een bruine kleur, rekening kunnen houden met het feit dat het gemaakt is van melk die voor de reguliere verkoop is afgewezen omdat het bevat koeienbloed, zoals sommige internetposts dit vermelden. De zinloosheid van dergelijke verhalen hoeft waarschijnlijk niet benadrukt te worden, aangezien ze grofweg op hetzelfde niveau liggen als de overtuiging dat het product uitsluitend van bruine koeien komt. Deze keer is de meest wijdverbreide mening de juiste, en de boosdoener is in werkelijkheid de cacaoboom.
Voor altijd met Twinkies
De kern van een ander wijdverbreid bijgeloof op internet is een andere Amerikaanse klassieker: Twinkies. Ondanks wat de digitale wereld beweert, zullen deze geweldige broodjes niet eeuwig meegaan. Ze hebben een houdbaarheid van 25 dagen, wat op zich al behoorlijk bovengemiddeld is voor een zoet gebakje, maar aan de andere kant is het nog niet eens een hele maand, laat staan de vermeende 7 jaar, 25 jaar, of 100 jaar of zelfs , zoals te lezen is, voor onbepaalde tijd. Ondanks alle goede wensen moet je het verdragen, verder gaan en het beste van alles: ontzeg ze jezelf op de 26e.
Slaap kindje slaap...
'Ik wou', zouden sommige ouders kunnen zeggen. Het is echter zeker geen goed idee om te vertrouwen op een internetgerucht van degenen die beslist niet worden gekenmerkt door buitensporige uitvindingen, wanneer zij stellen dat een verbazingwekkende nieuwe uitvinding - een slaappistool, dat een vredige en veilige slaap voor alle kinderen garandeert, is zojuist goedgekeurd door de autoriteiten. Het is een wonder dat zoiets de moeite waard is om aan de wereld vrij te geven. Dus (helaas) rocken, sprookjes en slaapliedjes zijn nog steeds van toepassing op de zoete dromen van onze kleintjes.
Stuur DIT door
Ken je die berichten op sociale media die je vertellen dat je moet ‘retweeten om de medische zorg te helpen financieren’ voor een jongen die is neergeschoten door zijn stiefvader, een meisje met een enorme, ontsierende tumor, een pasgeboren baby geboren met een hart buiten haar lichaam, of welk nummer dan ook. van andere kinderen die het gruwelijke lot hebben ondergaan dat op gruwelijke foto's wordt afgebeeld? Zelfs deze uitdagingen worden door de waarheid vermeden. Dat zou mooi zijn, maar zo werkt het eigenlijk niet. Uiteraard kunnen wij op onze profielen een legitieme hulpvraag tegenkomen, dit is een van de voordelen van sociale media, die op deze manier een breed publiek kunnen bereiken, maar als we willen bijdragen aan het veranderen van iemands leven, kunnen we dat het beste doen is nog steeds de ouderwetse manier: geld doneren of je tijd investeren in een goed doel, niet in een waardeloos sms-bericht.
Een wortelkanaalbehandeling veroorzaakt kanker
Een wortelkanaalbehandeling is niet een van de prettigste ingrepen om te ondergaan. Daarom bent u wellicht op zoek naar een overtuigend argument waarom u zoiets niet zou moeten ondergaan. Het feit dat ze kanker veroorzaken, zoals op internet wordt gezegd, mag daar echter niet bij horen, omdat dit weer een valse stelling is. In feite worden gezonde tanden en tandvlees geassocieerd met een betere lichamelijke gezondheid in het algemeen, en onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die meerdere wortelkanalen of vergelijkbare endodontische procedures hebben ondergaan, feitelijk een lager risico op kanker hebben.
De griepprik veroorzaakt griep
"Dodelijke door vaccins veroorzaakte griepepidemie slaat terug" . Dit is ook hoe sommige krantenkoppen klinken. Het onderwerp levert regelmatig een respectabel aantal berichten en talloze reacties op online op. Natuurlijk zijn vaccins nog steeds verre van perfect en er is altijd een bepaald percentage mensen voor wie ze geen geschikte oplossing zijn, noch in termen van effectiviteit, noch in termen van risico op bijwerkingen, maar de bovenstaande bewering is niet waar en als je overweegt vaccinatie, raadpleeg dan zeker uw arts die het beste kan beoordelen of dit wenselijk is in de context van uw gezondheidstoestand, of welke van de aangeboden opties u moet kiezen, en laat u niet afschrikken door deze alarmerende informatie van twijfelachtige oorsprong.
Kanker geneest rechtstreeks uit de tuin
Als uw oncoloog u op de hoogte stelt van een bevinding, is dat slecht nieuws, ongeacht de ernst ervan. Zoals bekend is de behandeling vaak moeilijk en in sommige gevallen, vooral in de gevorderde stadia van de ziekte, biedt de medische wetenschap helaas geen uitweg. Dit leidt uiteraard tot het zoeken ervan, zelfs buiten het medische territorium. Ik wou dat het waar was dat paardenbloemwortel kanker kan genezen. Helaas zijn deze beweringen op internet, zoals dat het 98% van de kankercellen binnen 48 uur doodt, niet op de waarheid gebaseerd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor graviola-vruchten, die samen met andere "wondergeschenken uit de tuin" (ondanks hun mogelijk ondersteunende invloed) dragers zijn van foutieve informatie in verband met genezing.
Zoals u ziet verdient niet iedere bron ons vertrouwen en heeft niet alles wat op internet te lezen is het stempel van waarheid, integendeel, het komt daar vaak niet eens in de buurt. We moeten er rekening mee houden dat de richting waaruit verschillende berichten naar ons toekomen, als we echt relevante informatie willen, we zorgvuldig moeten kiezen en sommige met een reserve moeten benaderen.