După ani de așteptare, jucătorii PlayStation au pus în sfârșit mâna pe ea și Sony și-a introdus propriul controler de jocuri profesional numit DualSense Edge. Printre altele, aduce o pereche de butoane complet noi, declanșatoare blocabile sau posibilitatea de a înlocui stick-urile analogice. Deși nu suntem foarte interesați de jocurile LsA, controlerul va fi în curând compatibil și cu iOS și Android și, din moment ce am revizuit PS5 în sine și eu sunt un jucător serios PS5 CoD, o revizuire a DualSense Edge nu ar putea. întârzie să vină. Am șoferul de aproximativ două săptămâni de la lansare și aș dori să vă împărtășesc sentimentele mele. Sa incepem chiar de la inceput, adica de la ce vei primi impreuna cu controlerul in pachet.
Împreună cu controlerul primești și o mulțime de accesorii, inclusiv o carcasă albă pentru a depozita controlerul și toate accesoriile în care poți chiar încărca DualSense Edge. În ea, veți găsi un cablu împletit de cinci metri de la Sony pentru încărcarea controlerului, inclusiv un lacăt special pe care îl puteți pune și blocați cablul în controler, astfel încât să nu poată fi deconectat în timpul jocului. De ce ar face cineva asta rămâne un mister pentru mine, pentru că în momentul în care tragi atât de mult de cablu încât îl smulge din controler, în mod logic muți consola pe cealaltă parte. Dacă ai noroc, îl vei scoate din consolă, dacă nu, consola va ajunge la pământ. În carcasă, veți găsi în total trei perechi de capace pentru stick-uri analogice, pe care le puteți schimba după bunul plac, precum și două perechi de stick-uri pe care le introduceți în pozițiile inferioare ale controlerului și le utilizați pentru a controla perechea de noi butoane inferioare.
În timp ce la început Sony îți dă senzația că pentru șase mii de coroane cumperi ceva mai mult decât un controler de joc, după un timp vei afla că toate accesoriile pe care le-ai plătit împreună cu controlerul sunt de fapt în cutie. și după ce vei avea totul să-l personalizezi după cum îți place, cel mai probabil nu vei mai ajunge niciodată la el. Desigur, există o diferență între un băiat de 5 ani și un tip de XNUMX de ani care scrie această recenzie, așa că înțeleg că la XNUMX ani s-ar putea să vrei să transferi controlerul undeva uneori, dar am sentimentul că oricum vei ajunge la un prieten și dacă te hotărăști să joci pe Playstation, nu-ți va păsa ce ții în mână, principalul lucru este că te joci cu un prieten pe același televizor și te bucuri o parte bună de distracție. La treizeci de ani, ai un PSXNUMX ascuns undeva sub televizor și încarci controlerul într-un suport sau prin cablu și nici nu ai visa să-l pui într-o carcasă.
Dacă urmează să vorbim despre funcțiile DualSense Edge în ceea ce privește butoanele, atunci în primul rând este necesar să ne dăm seama că Edge practic nu aduce niciun buton suplimentar. Da, există două butoane FN, dar sunt doar pentru abilitatea de a comuta între profilurile controlerului, la care voi ajunge mai târziu, și apoi sunt cele două butoane de jos care probabil vă interesează pe cei mai mulți dintre voi. La prima vedere, s-ar putea părea că veți primi o pereche de butoane noi, dar niciun joc nu contează pe ele, așa că Sony a rezolvat utilizarea butoanelor inferioare într-un mod relativ solomonic. Aceste butoane nu pot fi folosite ca butoane noi pentru alte funcții din joc, dar trebuie să fie „împerecheate” cu butoanele deja existente de la controlerul DualSense original. De exemplu, puteți alege ca butonul din dreapta jos să facă la fel ca o cruce, iar butonul din stânga jos să facă la fel ca o roată sau o săgeată în sus și așa mai departe. Cu toate acestea, nu veți putea niciodată să utilizați acele butoane în niciun joc în plus față de butoanele standard și controlerul DualSense original.
Acum vă întrebați pe bună dreptate la ce sunt de fapt bune aceste butoane. Răspunsul este foarte simplu și vom lua ca exemplu jocul meu preferat CoD Modern Warfare II. Dacă utilizați aspectul standard al butoanelor din joc și utilizați un controler DualSense clasic, nu este posibil, de exemplu, să vă mișcați, să priviți în jur în timp ce săriți sau ghemuiți. Când vrei să sari, trebuie să dai drumul la stick-ul drept și să apeși crucea, ceea ce pe de o parte te întârzie, dar în principal nu se poate, de exemplu, să sari și să te întorci în timpul acestui salt. Cu toate acestea, atunci când mapați butonul de jos pe DualSense ca o cruce, puteți sări fără a fi nevoie să renunțați la stick-ul de rotire, făcând posibilă realizarea de combo-uri mai eficiente și, mai important, mai rapide. Poate părea o prostie la început, dar odată ce te obișnuiești cu asta, vei descoperi că îți oferă un avantaj imens în joc.
O altă noutate este o pereche de glisoare, datorită cărora puteți asigura fizic calea de mișcare a declanșatoarelor din stânga și din dreapta separat. De asemenea, puteți regla calea de reacție a declanșatorilor în software direct în setările DualSense Edge din PS5, dar cu ajutorul acelui glisor puteți bloca fizic declanșatorul și apoi reacționează la presiunea din calea pe care ați ales-o. Dacă blocați complet declanșatorul în cea mai mică poziție în care îl puteți strânge, rezultatul este că trageți extrem de repede. Deși nu simți niciun feedback haptic, dacă abilitățile sunt ceea ce cauți, atunci această poziție este pentru tine, deoarece viteza cu care tragi din momentul în care decizi să tragi este cu adevărat extremă, oferindu-ți din nou un avantaj.
În ceea ce privește proprietățile fizice ale controlerului, există un touchpad mai mare, dar nu îl folosesc prea mult pentru jocuri și deci nu îl pot aprecia prea mult. Există și mânere extinse, care însă nu au nici un efect pozitiv, nici negativ asupra mea, iar față de clasicul DualSense, practic nu le observ. Totuși, ceea ce simt cu siguranță este greutatea. Pe scurt, controlerul este mai greu, atât pe hârtie, cât și prin simțire. Nu este nimic de nesuportat, dar îl simți în mână mai mult decât clasicul DualSense. Unii o pot considera premium, unii o pot considera un dezavantaj, mie personal nu-mi pasa. Ultima noutate este posibilitatea de a înlocui stick-urile analogice. Acestea sunt vândute separat și costă 599 CZK, cu faptul că, dacă există probleme cu una sau cealaltă pârghie, trebuie doar să scoateți depozitarea în corpul controlerului și să o înlocuiți cu una nouă. Apropo, pentru a avea unul nou la dispoziție în orice moment, există și un loc pentru acesta în carcasa pentru controler. Având în vedere că pârghiile sunt aproape întotdeauna singurul lucru care este distrus în controlere, aceasta este o mișcare perfectă din partea Sony nu numai pentru a nu supăra jucătorii care au plătit 6000 CZK pentru controler, ci și pentru a evita plângerile.
În ceea ce privește durata de viață a bateriei, eu însumi sunt o persoană care joacă de exemplu o oră pe PS5 și apoi pleacă câteva ore și repornește consola timp de o oră. Deci nu trebuie să-mi fac prea multe griji cu privire la durabilitatea controlerului în sine. Singurul lucru care mă limitează este faptul că fie pun controlerul pe masa televizorului, fie, dacă este deja descărcat, îl pun în suportul de încărcare de lângă televizor. Controlerul clasic DualSense durează aproximativ 9 ore în timp ce joci CoD, cu toate funcțiile pe care le oferă controlerul activate. În cazul DualSesne Edge, am primit aproximativ 5,5 ore de joc, ceea ce este o taxă pentru bateria cu aproape 50% mai mică pe care o oferă noutatea față de controlerul standard.
La fel de mult ca și hardware-ul în sine, software-ul este la fel de important în cazul DualSense Edge. Acesta permite mai multe lucruri, pe care le vom analiza acum. În primul rând, există posibilitatea de a crea mai multe profiluri, pe care le definiți în prealabil și configurați controlerul în ele după cum vă convine, iar apoi comutați pur și simplu între ele cu tastele FN. Aceste profiluri pot avea astfel setări diferite pentru diferite jocuri. O altă modalitate de a configura controlerul este, desigur, să determinați ce cheie reprezintă butoanele de jos, dar acesta nu este tocmai cel mai interesant lucru pe care software-ul PS5 vă permite să-l faceți cu DualSense Edge.
Adevărata distracție începe atunci când ești capabil să definești calea parcursă de stick-ul analogic, desigur pentru fiecare stick separat. Este ușor de imaginat, pentru că este același principiu ca atunci când setați sensibilitatea mouse-ului pe un computer, dar cu diferența că nu calibrezi sensibilitatea aici, ci dimensiunea reală a mișcării pârghiei. În același mod, este apoi posibil să se stabilească când exact declanșatorul ar trebui să se „prindă” atunci când este apăsat și astfel calea acestuia poate fi calibrată. Dacă câștigi cu configurația, poți obține o configurație cu adevărat confortabilă și foarte eficientă, care te va face un jucător mai bun, la propriu.
După ce am folosit controlerul timp de aproximativ două săptămâni, simt că Sony îți oferă ceva diferit pentru banii tăi decât te-ai putea aștepta. Dacă intenționați să cumpărați DualSense Edge cu așteptarea că vă veți îmbunătăți experiența de joc pe PS5 și, poate, veți obține un răspuns și mai bun la declanșare, o haptică mai bună sau orice altceva, veți fi dezamăgit. Aceste funcții sunt exact aceleași ca la controlerul clasic. Dimpotrivă, pentru a folosi DualSense Edge la maximum, atunci îl vei limita și mai mult în comparație cu controller-ul clasic. Edge este un controler de joc profesional, în sensul că vă poate îmbunătăți cu adevărat rezultatele în jocuri. Cu toate acestea, o face oarecum Solomonic. Dacă folosești corect butoanele inferioare, vei putea face mișcări pe care jucătorii cu un controler clasic nu le pot face, sau cel puțin le vei face mai rapide și mai lin. Dacă blocați declanșatoarele, fotografierea va fi mai rapidă decât cu un controler clasic și mult mai rapid.
Pe scurt, da, vei fi un jucător mai bun cu acest controler, dar are propria sa taxă pe care trebuie să-l sacrifici sub forma dezactivării unor funcții cu care erai obișnuit cu controlerul clasic. Desigur, DualSense Edge are și un răspuns la declanșatoare, dar dacă îl vei folosi, atunci uită de focul rapid și altele asemenea. DualSense Edge nu îmbunătățește experiența de joc PS5, nu adaugă ceva în plus față de un controler clasic pentru a te atrage mai mult în joc, dar atunci când este configurat corect, te poate face un jucător mai bun, mai rapid și mai agil. Deci, dacă joci, de exemplu, shooter-uri de tip CoD și ești preocupat în primul rând de rezultate, nu este prea mult de care să eziți. Dar întrebarea este dacă nu vă va deranja să plătiți taxa de mai sus pentru ei. Pe scurt, decizia depinde de tine, doar gândește-te foarte bine la ce te aștepți de la controlor și apoi decide dacă merită să investești o sumă considerabilă în el. Dacă este un rezultat mai bun în joc, nu ezita, dacă este o experiență mai bună, îți poți păstra banii în portofel.
Foarte frumos scris, serios. Datorita tie stiu ca nu am nevoie, desi imi place :-) Si eu joc CoD MWII cel mai mult in 48 de ani, dar o sa am in continuare un raport K/D mai prost, pentru ca voi ramane mai incet (și că uneori mă deranjează teribil)