În contextul actual, ce se ascunde de fapt sub conceptul din ce în ce mai frecvent de metavers? În paragrafele următoare, vom răspunde la această întrebare, vom schița esența, cele mai importante conexiuni și direcția viitoare, cu care această lume virtuală are potențialul de a ne schimba foarte curând pe a noastră.
Origine și idee
De la povești științifico-fantastice, romane și adaptări cinematografice, unde adesea pare atât de captivant încât oamenii se luptă să acorde prioritate „vieții” în ea față de lucrul real, conceptul s-a mutat treptat în aplicații din lumea reală. Fie că este prima utilizare a termenului „metavers” într-un roman al lui Neal Stephenson din anii 90, legendarul Matrix sau OASIS în Ready Player One, ne-am jucat cu ideea acestui tip de tărâm digital futurist pentru decenii.
Sloganul din Snow Crash a lui Stephenson câștigă în prezent acțiune împreună cu realitatea virtuală și augmentată, printre altele, și întreaga idee începe să pară mai reală decât oricând.
Dar ce este mai exact metaversul?
Mai simplu spus, metaversul poate fi gândit ca o versiune virtuală separată a universului în toată complexitatea și diversitatea sa. În conceptul său, acesta din urmă a avut întotdeauna o legătură cu legătura reciprocă a mijloacelor tehnice. Și folosim același principiu sub forma tehnologiei Internet astăzi. Diferența aici constă doar în gradul de complexitate și mijloacele care îl fac disponibil pentru utilizatori. Deși oferă să se gândească dacă viitorul mai îndepărtat va aduce schimbări nedorite în acest sens, nu este deținut de niciun stat și nici nu este deținut de o singură corporație multinațională.
Analogia internetului
Pentru iluminare, analogia Internetului, ca instrument mondial care permite o gamă largă de activități, fie că este vorba de cumpărături, interacțiune socială în rețele, servicii financiare sau o multitudine de diferite tipuri de divertisment, pare a fi un exemplu ideal. Practic, tot ce există în lumea fizică se găsește acum și în rețea. Și în cele din urmă același lucru se va aplica și metaversului.
S-ar putea să vă amintiți încă de la începutul anilor 90 când site-urile web aveau o grafică limitată, text de culoare neon care defila sălbatic, făcându-l o artă de citit, darămite stabil. Succesorul se află într-o poziție ceva mai bună, deoarece poate beneficia de tehnologiile deja dezvoltate și poate evita unele proceduri nepotrivite, dar în principiu se află și la începutul dezvoltării sale. Cu toate acestea, cel mai probabil va fi la fel de violent ca și în cazul internetului.
Diferite vederi asupra a ceea ce înseamnă metaversul
Nu există o definiție unică și simplă a ceea ce reprezintă termenul. În prezent este folosit în multe contexte diferite și în moduri foarte diferite. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor îl văd ca pe un loc virtual în care oamenii, companiile sau alte entități își pot crea propriile lumi simulate, folosind realitatea virtuală și augmentată pentru a le transporta în ele.
Dovada diferenței de opinii este, de exemplu, cea deținută de CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, care, pentru o schimbare, înțelege termenul ca timp. „Mulți oameni se gândesc la metavers ca la un loc, dar o definiție este că este un moment în care lumi digitale, esențial captivante, devin modul principal în care trăim și petrecem timpul”, a spus el în timpul celor două ore. interviu cu Lex Fridman în februarie 2022.
Internetul ca concept nu a fost, de asemenea, definit clar la începuturile sale, dar în cele din urmă o înțelegere generală a acestuia s-a stabilit în rândul oamenilor. Și la fel se va întâmpla în cele din urmă cu metaversul.
Care este scopul metaversului?
În mod ideal, evoluția ar trebui să fie astfel încât tot ceea ce se poate face acum în lumea reală să aibă în cele din urmă un corespondent virtual. Scopul este de a lucra în armonie cu funcționarea noastră zilnică pentru a o îmbunătăți. Scenariul în care existența digitală devine un înlocuitor al realității aparține planului teoretic, cel puțin în viitorul apropiat. În prezent, metaversul are o sferă relativ îngustă, care se bazează pe limite tehnologice, dar chiar și așa, aici se întâmplă multe lucruri interesante și afectează în principal următoarele domenii:
Gaming
În prezent, poate fi numărat printre cele mai populare sfere de jocuri care pot oferi experiențe uluitoare cu ajutorul VR. Titlurile pentru PC și console își creează deja lumi mari în prezent, care arată în mare măsură spre ce se îndreaptă progresul tehnologic în această direcție și la ce ne putem aștepta de la el în viitor.
Cumpărături
Metaverse oferă companiilor o gamă largă de extindere și de a oferi produse virtuale. Oportunitatea de a face bani nu doar prin stimulente de marketing este tentantă să intre în ea, iar o mare parte a dezvoltării tehnologice este în prezent concentrată în această direcție. Scopul este de a depăși experiența de cumpărături pe care o poate obține un client în viața reală. Nimic nu te împiedică să „mergi” la un magazin de îmbrăcăminte, unde poți proba în detaliu o serie de modele folosind un avatar digital cu proporțiile personajului tău, fără a fi nevoit să părăsești casa. De asemenea, magazinele virtuale trec de la o poziție de imaginație la o experiență reală. Acestea pot fi răsfoite și articolele adăugate în coș într-un mod care este mai clar și mai rapid decât dacă mergeți fizic la cumpărături sau experiența actuală de a face clic pe articole dintr-un magazin electronic.
Companii precum Gucci (prin The Sandbox), Ralph Lauren și Nike (prin Roblox) sau Balenciaga au deschis deja vitrine în metavers și Moncler (prin Fortnite). Deși acestea nu sunt magazine pe deplin funcționale, scopul lor este să ofere aici atât articole fizice, cât și doar digitale precum NFT-uri, avatare sau îmbrăcăminte virtuală.
Predare și formare
Nici măcar zona de predare și formare nu este evitată de metavers. Dimpotrivă, în multe cazuri este capabilă să ofere căi de educație mai simple și mai sigure - de la îndrumarea medicilor cu privire la modul de efectuare a operațiilor până la briefingul necesar privind siguranța muncii pentru angajați. În ea, poți exersa cu ușurință abilitățile de prim ajutor, poți învăța cum să operezi mașini complexe sau să urmezi diverse cursuri legate de experți, pentru care altfel ar trebui să parcurgi distanțe lungi.
Educaţie
Mulți experți consideră că viitorul sălilor de clasă universitare stă în metavers, unde toată lumea poate obține cele mai actualizate informații de la cele mai bune capacități în domeniu din întreaga lume. Această direcție este indicată și de lista în continuă extindere a instituțiilor academice care acceptă acest formular, așa cum a făcut Universitatea Stanford în ianuarie 2022, când a lansat cursuri organizate într-un mediu virtual în care studenții participă cu căști Oculus 2.
Práce na dálku
Crezi că Zoom este confortabil? Dar dacă ai putea să „apari” într-o sală de consiliu și să colaborezi cu colegii – fără a părăsi camera de zi? Având în vedere că spațiile de lucru virtuale sunt mai ieftine și mai accesibile, se poate presupune că vor deveni omniprezente în timp.
Vizite la medic
Desigur, există situații în care nimic nu se compară cu contactul uman direct, dar, pe de altă parte, o parte semnificativă din acțiunile care astăzi umplu sălile de așteptare și nu necesită o examinare fizică ar putea fi mutate în metavers. O ședință cu un psihoterapeut, un control al medicamentelor, unele consultații sau chestiuni administrative ar putea avea loc cu ușurință în cabinete virtuale.
călător
În metavers, vom putea să vizităm muzee oriunde în lume, să ne plimbăm prin pădurile tropicale fără a dăuna vieții sălbatice sau chiar să călătorim în spațiu prin portaluri virtuale de călătorie. Posibilitățile în această direcție vor fi practic nelimitate. De asemenea, aceste experiențe nu ar fi refuzate persoanelor cu mobilitate limitată.
Activități sociale
Interacțiunile sociale capătă o altă dimensiune în metavers. Priviți doar cât de semnificativ au început să ne influențeze platforme precum Facebook, Instagram, TikTok și multe altele după sosirea lor. Partajarea de informații, imagini și videoclipuri, dar și jocuri de grup sau chat în camere VR, va ajunge astfel la un nivel cu totul nou. Probabil că nu va dura prea mult până când vom începe să mergem regulat la petreceri virtuale și la întâlniri cu potențiali viitori parteneri.
Zabava
Astăzi, Metaverse nu mai este domeniul exclusiv al jocurilor, ci câștigă tot mai mult teren și pentru alte tipuri de divertisment. De exemplu, într-un cinema virtual, privitorul are o experiență mult mai bună decât cu televiziunea de acasă. Nume mari precum Ariana Grande, The Chainsmokers sau Travis Scott au onorat și lumea simulată susținând concerte digitale - unde vizitatorii lor au fost tratați cu vederi pe care nici cel mai scump bilet din auditoriu nu le-ar putea oferi în viața reală. Organizatorii au îmbunătățit totul cu accesorii digitale, ceea ce a făcut evenimentul și mai captivant.
Cum este accesibil metaversul?
Dacă vrem să intrăm, este nevoie de o combinație de hardware și software specializat. Ambele necesități pot varia în funcție de activitatea dorită. De exemplu, veți avea nevoie de un set cu cască și controlere pentru a juca cele mai populare jocuri VR, iar gama de prețuri este destul de largă, dar seturile de ultimă generație echipate cu un număr de camere și ieșiri senzoriale pot trece cu mult peste pragul de 100 CZK.
Cel puțin deocamdată, nu există o strategie unificată în domeniul modelării lumilor virtuale și a instrumentelor care să le facă disponibile, așa că fiecare companie își dezvoltă propria platformă, căști și alte tehnologii. În prezent, principalii jucători includ Meta, NVIDIA, Epic Games, Microsoft, Apple, Decentraland, Roblox Corporation, Unity Software, The Sandbox, Amazon și multe altele.
Este corect să spunem că părți ale metaversului pătrund prin realitatea augmentată și în lumea reală, cel mai adesea prin ecranul unui telefon și al camerei. Gândește-te doar la filtrul Snapchat care îți pune o tarantula târâtoare pe față sau la popularul joc Pokémon Go AR.
Având în vedere evoluțiile actuale, o formă de ochelari simpli și ușori care vor fi disponibile utilizatorilor, la fel ca smartphone-urile acum, pare a fi cel mai probabil mijloc de intrare în viitor.
Cum funcționează metaversul?
Principiile pe care se bazează constau din diverse tehnologii. Pe lângă realitatea virtuală, blockchain-ul și web3 sunt implicate în funcționarea sa, împreună cu proceduri mai avansate pentru procesarea programatică a informațiilor. Bazele de date Blockchain oferă o modalitate de partajare a datelor bazată pe conectarea părților pe baza relevanței, garantând în același timp acuratețea și securitatea, motiv pentru care probabil ați auzit de ele în legătură cu criptomonede. Blockchain reprezintă piatra de bază pentru Web3, cea mai recentă iterație a Internetului, care, la rândul său, devine cadrul pentru realitatea augmentată. Și în sfârșit, realitatea virtuală folosește aceste tehnologii și simulează experiența aleasă cu ajutorul lor.
Metaverse - Exemple existente
Metaversul este deja peste tot în jurul nostru dacă știm unde să căutăm. Se poate aminti, de exemplu, foarte popularul joc de calculator Second Life, care simulează viața reală, care se încadrează perfect în conceptul său. Altele, precum Fortnite, Minecraft și Roblox, sunt la fel de populare în sfera virtuală, în special în rândul generației mai tinere. Potrivit unor estimări, aproape 100 de milioane de oameni se înscriu pentru ele în fiecare zi. Misiunile și împușcăturile la persoana întâi devin și mai realiste aici, ceea ce face ușor să fii atras într-o experiență atât de fidelă și intensă.
Un alt exemplu este platforma socială Meta Horizons, care ar putea fi numită ceva de genul Facebook pe steroizi. Se străduiește să devină un mijloc universal de interacțiune digitală reciprocă, întâlnire, comunicare și divertisment.
Putem urmări îmbinarea treptată a lumii noastre reale cu cea virtuală aproape la fiecare pas, deși experiența poate să nu fie întotdeauna la fel de intensă ca atunci când o persoană își pune căștile. Chiar și utilizarea unei aplicații de observare a stelelor sau a unui schimbător de voce pe telefon este o implicare atât de mică cu metaversul.
Este metaversul sigur?
Dacă vezi internetul ca un loc ale cărui capcane de securitate nu te sperie în ceea ce privește tipurile lor, atunci metaversul este foarte asemănător, cu excepția câtorva detalii. Doar că potențialele amenințări care pot deranja utilizatorii sunt amplificate de realitatea virtuală. Dacă mediul se simte mai real, poate deveni mult mai ușor pentru cineva să te înșele sau să te manipuleze pentru a face ceva care, în cele din urmă, îi va beneficia pe ei și numai pe ei.
Protecția datelor cu caracter personal
Tehnologia blockchain menționată reprezintă o modalitate mult mai sigură de partajare a informațiilor, care pune mai mult accent pe confidențialitate. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu are defectele sale. În plus, legile privind confidențialitatea se schimbă și există un număr semnificativ de întrebări cu privire la aceste drepturi în metavers.
Efect asupra sănătății
Realitatea virtuală are un efect puternic asupra creierului nostru. Acest lucru ridică în mod firesc unele preocupări cu privire la sănătatea fizică și mentală. Unii oameni au dureri de cap, dureri musculare, amețeli și probleme de vedere. Mai mult, cei care sunt cufundați în lumea digitală o fac adesea în detrimentul mișcării, a respirației aer curat și a contactului fizic cu ceilalți. Odată cu extinderea, vom vedea cu siguranță studii mai cuprinzătoare și recomandări științifice.
Riscurile mai puțin evidente sunt de natură psihologică. Deoarece VR oferă o experiență mult mai realistă decât, să zicem, vizionarea a ceva pe un ecran de computer, efectele emoționale și mentale sunt mai intense.
Când se va extinde metaversul?
Metaversul nu mai este doar o teorie, ci este aici cu noi în multe forme practice. Cu toate acestea, în următorii cinci până la zece ani, ne putem aștepta la o expansiune mai masivă în diferite domenii, motiv pentru care va deveni în cele din urmă o parte obișnuită a vieții noastre. Dispozitivele purtabile, cum ar fi căștile, vor fi confortabile, portabile și semnificativ mai puternice și, atunci când sunt combinate cu software, vor duce experiența la un nivel care va fi aproape imposibil de distins de realitate.
Acest lucru va avea în cele din urmă un impact uriaș asupra modului în care oamenii lucrează, unde prezența fizică va deveni mult mai puțin importantă, modul în care se distrează și socializează - a fi prezent ca o hologramă la o petrecere de naștere va fi mult mai bine decât chatul video și, cel mai important, cum ei consumă informații cu toată lumea beneficiile și relele care vin cu ea.
Viitorul este acum
Așa cum în trecut internetul a crescut treptat și a început să ofere oportunități complet noi la vremea lui, metaversul va aduce și noi speranțe și posibilități, dar la o scară mult mai mare. De exemplu, imobiliare virtuală este deja o afacere mare astăzi. Pe Decentraland în urmă cu mai puțin de un an, un mic teren virtual se vindea cu 1 de dolari, iar astăzi acest „teren” costă 000 de dolari.
S-ar putea spune că trăim într-o perioadă incitantă din punct de vedere tehnologic, pentru că direcția de dezvoltare sugerează că probabil vom asista în curând la o revoluție, ale cărei consecințe încă nu le putem imagina pe deplin.