Chiar dacă șoferii de pompe sunt adesea ținta urii din partea șoferilor, este necesar să spunem de la început că pur și simplu nu sunt responsabili pentru următoarea problemă. Până în prezent, Google Maps oferă doar două moduri de deplasare, fie pe jos, fie cu mașina. În mod logic, oamenii pe biciclete care dintr-un motiv oarecare vor să folosească Google Maps se vor stabili să folosească o mașină, astfel încât navigația să nu-i conducă pe trotuare, ci pe drumuri, iar în părți îndepărtate ale lumii, precum Toscana, poate chiar să le duci din punctul A în punctul B.
În Toscana am întâlnit o problemă destul de fundamentală cu Google Maps. Acest lucru se datorează faptului că determină informații despre trafic, adică și despre întârzierile pe drum, pe baza colectării datelor de la utilizatori. Desigur, hărțile au mai multe surse de date din care extrag informații, dar informațiile de la utilizatori sunt cele mai importante pentru situația actuală a traficului. Totul funcționează destul de simplu. Dacă conduci într-un tronson în care ai voie să circuli cu 90 km/h și dintr-o dată conduci cu 50 km/h în acel tronson, nu ești singur, dar sunt mai multe vehicule asemănătoare, Google va evalua automat situația astfel încât să existe o întârziere pe secțiunea dată și marcați problema pe hartă. Nu este nicio problemă cu asta, dar apare atunci când replanifică traseul pe baza acestor informații pentru a evita blocajele în trafic.
Când conduceți de-a lungul drumului, unde întâlniți o mașină pe săptămână, veți fi destul de surprins că undeva în apropiere, pe drum trebuie să mergeți la mare, s-a format un convoi și ruta de ocolire este de aproximativ 2 ori mai lungă decât cel original. Îți năucește mintea pentru o vreme, apoi te decizi să riști și pur și simplu să conduci pe traseul inițial și să vezi convoiul în persoană. Veți afla rapid că în secțiunea în care Google a marcat traficul în roșu, adică cel mai grav grad de aglomerație, conduci singur și nu există nicio mașină nicăieri. Totul ți se va întâmpla în momentul în care dai peste un grup de bicicliști care urcă dealuri și unde mașina merge cu 90 km/h, brusc merg în jur de 15 km/h din cauza denivelării semnificative. Când câteva persoane din acest grup folosesc Google Maps pe un iPhone, înțelegeți rapid care este problema.
Google Maps funcționează excelent ca parte a informațiilor despre trafic în locurile în care există o mulțime de mașini și un biciclist se pierde printre zece vehicule, ca o eroare statistică. Totuși, dacă mergi undeva unde pe drum sunt mai multe vaci și alte animale decât mașini, un singur biciclist îți poate face viața mizerabilă. Problema este că, în esență, nu există o soluție fiabilă pentru această problemă, așa că trebuie doar să te bazezi pe propriul tău bun simț și în locurile în care știi că sunt mai mulți bicicliști decât mașini, uneori riști un „bloc de trafic”.
când vrei, urcă-te pe bicicletă și selectează-ți mașina în navigare...
Întotdeauna spun că navigarea gmaps valorează două mingi.
Zlaty mapy.cz
Google Maps acceptă în mod normal navigarea cu bicicleta. Nu știu cum în versiunea iOS, dar este pentru Android.
din pacate nu pe ios. nu suporta, maxim pe jos, transport cu taxiul si avionul. în Apple hărți în ios 18 puteți alege și o bicicletă. Ei bine, nu înțeleg de ce aș folosi navigația pe o bicicletă. Există aplicații dedicate pentru asta.
Cred că problema vor fi materialele hărților cehe.. Chiar și în versiunea actuală a hărților pentru IOS, doar planificați o rută, de exemplu Paris, iar opțiunea de navigare se va încărca cu bicicleta!
„... în părți îndepărtate ale lumii, precum Toscana” :-D
Ei bine, dacă ai fost acolo, știi că, din păcate, asta este realitatea :)