Îți plac accesoriile pentru casă inteligentă? Atunci cu siguranță nu trebuie să ratați senzorul de ușă inteligent Zigbee ZB3 din el, pe care îl găsiți în meniul magazinului T-LED. Acesta a fost cel care a ajuns recent la redacția noastră pentru testare și, din moment ce l-am finalizat deja cu succes, este timpul să vă prezint rezultatele. Deci să trecem la asta.
Specificații tehnice, procesare și proiectare
Principiul senzorului de ușă Zigbee ZB3 este absolut simplu în esență. Senzorul este format din două părți magnetice care „știu” dacă sunt conectate sau deconectate și totul funcționează pe baza acestui lucru. Așadar, de îndată ce aceste părți sunt deconectate prin deschiderea ferestrelor, ușilor sau orice altceva, veți primi o notificare pe telefon sau pe ceasul inteligent despre deconectare sau, dimpotrivă, conexiune.
Senzorul este alimentat de o baterie CR2032, dimensiunile părții mai mari fiind de 55 x 25 x 13 mm, cea mai mică fiind de 35 x 11 x 23 mm. Comunicarea este gestionată de standardul Zigbee 3.0, cu faptul că pentru ca senzorul să funcționeze, trebuie să aveți o punte către el - în cazul meu a fost Zigbee Gateway G2, deoarece dispozitivul, din păcate, nu înțelege Bridge-ul Philips Hue. În cele din urmă, acesta este singurul obstacol major pentru mine, pentru că dacă o persoană are multe accesorii conectate la Hue Bridge, cu siguranță ar fi bine dacă l-ar putea folosi în combinație cu acest senzor.
Cât despre manopera și design, aici îndrăznesc să spun că producătorul a făcut o treabă foarte bună, deoarece aceasta este o piesă foarte frumos făcută pentru casă. Dispozitivul este mic, discret și datorită utilizării plasticului alb, designul general este plăcut și minimalist. Și având în vedere că aceasta este o soluție pur interioară, faptul că „doar” protecție conform IP20 este suficientă probabil nu este surprinzător.
Prețul senzorului de ușă inteligentă Zigbee ZB3 este stabilit la 280 CZK la momentul scrierii recenziei, ceea ce îndrăznesc să spun că este o ofertă cu adevărat tentantă.
Testarea
Prima pornire a senzorului este o chestiune de câteva secunde – adică dacă ai Zigbee Gateway conectat la telefon, în cazul meu, aplicația Tuya. Daca este cazul, tot ce trebuie sa faci este sa incepi asocierea in aplicatie, apoi sa scoti capacul de plastic al lanternei de pe senzor si sa folosesti „pin” inclus pentru a activa procesul de asociere apasand butonul intern. Odată ce faci asta, conectarea senzorului la gateway și astfel la telefon se întâmplă cât ai clipi, iar atunci începe adevărata distracție.
Posibilitățile de utilizare a senzorului sunt cu adevărat largi și îndrăznesc să spun că toată lumea își va găsi o utilizare. Funcția elementară a acestui produs este, desigur, să te avertizeze de îndată ce o fereastră, ușă sau chiar un dulap este deschisă sau închisă. Aici voi sublinia doar că, pentru ca senzorul să detecteze totul corect, trebuie să fie instalat corect. Așa că atunci când instalați, aveți grijă să-l lipiți după cum este necesar, ceea ce este, de asemenea, o chestie. Tot ce trebuie să faceți este să urmați săgețile afișate pe părțile laterale ale senzorului și ați terminat. De acum încolo poți primi notificări pe telefon sau poți urmări despre deschiderea și închiderea ferestrelor sau ușilor, iar opțiunile de notificare pot fi bineînțeles personalizate în diverse moduri în aplicație.
Totuși, pentru mine personal, farmecul principal al acestei soluții constă în automatizările care pot fi create în aplicație. In acest fel, poti seta foarte usor, de exemplu, ca atunci cand deschizi usa spre terasa, de exemplu, lumina sa se aprinda, in timp ce de indata ce inchizi usa sa se stinga. Singurul lucru de reținut este că lumina pe care o vei controla în acest fel este compatibilă cu Tuya și ești gata. Așa l-am configurat, de exemplu, astfel încât când deschid ușa dulapului încorporat, banda LED pe care am conectat-o să se aprindă într-o priză inteligentă, iar după închiderea lor, banda LED se stinge din nou. Ceea ce cred că este absolut grozav este faptul că în aplicație poți seta și când ar trebui să înceapă automatizarea dată, atât ca oră, zi și așa mai departe. Pe scurt și bine, norii sunt o opțiune și depinde de tine modul în care reglezi totul la satisfacția ta.
rezumat
Deci, senzorul de ușă Zigbee ZB3 a trecut cu brio testul meu. Sigur, putem vorbi despre faptul că îi lipsește, de exemplu, suportul HomeKit sau nu înțelege Hue Bridge, dar trebuie să ținem cont că vorbim de un senzor de mai puțin de 300 CZK care funcționează cu un clar, aplicație de încredere. Pentru mine, nu mi-e teamă să recomand acest ajutor util pentru cumpărare, deoarece puteți veni cu lucruri cu adevărat interesante cu el.
O aveam pe uși și, din cauza controlului capetelor termice, și pe geamuri, dar schimbarea constantă a bateriilor nu este posibilă