Dokunmatik akıllı telefonların kesinlikle tartışılmaz bir takım avantajları vardır. Çoklu dokunmatik ekranlar, akıllı telefonların kontrolü ve kullanımında muazzam çeşitlilik sunar, mevcut akıllı telefon modelleri çeşitli hareketlerle kontrol edilebilir, içerik parmak hareketleriyle ayarlanabilir... ancak ilk bakışta mükemmel kontrolün hoş olmayan bir yanı vardır.
Akıllı telefonlar zamanla mükemmel parmak izi mıknatıslarına dönüştü. Daha mat bir yüzeye sahip olanlar diğerlerinden daha iyi performans gösteriyor ancak hemen hemen her akıllı telefon, nispeten kısa bir kullanım süresinden sonra bile dokunsal ekranı olan çekici olmayan bir cihaza dönüşebilir. Ekran çizilmelerini en azından kısmen önleyebilecek bir dizi teknoloji mevcut olsa da "dokunmaya" karşı henüz çok fazla çözümümüz yok. Ancak General Motors sayesinde bu durum yakında değişebilir.
Dergimizin sayfalarında genellikle firmanın tescil ettirdiği patentler hakkında sizleri daha detaylı bilgilendiriyoruz. Apple. Ancak bu sefer istisnai olarak General Motors'un başvurduğu bir patente odaklanacağız. Bu, gelecekte bazı akıllı telefonların parmak izlerinin yapışmayacağı, kendi kendini temizleyen ekranlara sahip olmasını garanti edebilecek çok ilginç bir patent. Söz konusu patent, Gizmodo sunucusunun editörlerinin ilk fark ettiği patentler arasında yer aldı.
Çok basit bir şekilde dokunmatik ekranın yapısına uygulanacak görünmez bir kaplama olacağı söylenebilir. Ultraviyole radyasyonun etkisi altında, ikincisi özel bir kimyasal reaksiyon üretecek ve bu reaksiyon daha sonra parmak izlerinin oluşmasına neden olan organik kalıntıları parçalayacaktır. Ekranın UV ışığıyla ışınlanmasından hemen sonra tüm yabancı maddeler ortadan kaybolmalı ve istenen ışığın kaynağı olarak yalnızca güneş ışığı yeterli olmalıdır. Ancak patentte, gerektiğinde UV ışığı yayan özel piksellerin panel içerisine yerleştirilmesinin planlandığı da belirtiliyor. Elbette her patentte olduğu gibi hayata geçeceğinin garantisi yok ama kesinlikle çok ilginç bir konu.