Comité 30 juni 1 juli Amersfoort

Comité 30 juni 1 juli Amersfoort

Events Services

De stichting voor het herdenken, verwerken en helen het Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden in Amersfoort.

About us

Het herdenken, verwerken en helen van het Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden in Amersfoort en omstreken, dat is wat wij doen. Onze missie: het vergroten van kennis en bewustwording over dit verleden. We streven naar verbinding, vrijheid, gelijkwaardigheid en kennisverrijking voor iedereen, met onze voornaamste doelgroep de inwoners van Amersfoort. Ongeacht afkomst of aan welke kant van de geschiedenis de voorouders stonden. Onze diverse activiteiten vormen een inspiratiebron om het slavernijverleden en de impact hiervan beter te begrijpen.

Industry
Events Services
Company size
2-10 employees
Type
Nonprofit
Founded
2021
Specialties
Keti Koti Herdenking, Lezingen, Dialogen, Kunst en Cultuur, Tentoonstellingen, and Educatie

Updates

  • Comité 30 juni 1 juli Amersfoort reposted this

    View profile for Nathalie Cassée, graphic

    Initiatiefnemer De Katoendrukkerij

    Onze eerste twee weekenden van onze deelname aan het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden in De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort zit er op (nog t/m 1 september). Veel deelnemers melden zich van te voren aan, maar er zijn ook nog een hoop die ter plaatse besluiten een uurtje mee te borduren. Afgelopen zaterdag kwam de Gemeente Amersfoort voor interviews langs. Er ontstaan heerlijke gesprekken, over levens, over koloniaal verleden, over handwerk. Meer informatie over dit landelijke project via: www.dvons.nl Heb je ook zin om een steekje bij te dragen? Meld je dan aan via info@dekatoendrukkerij.nl. Een heel aantal dagen zijn de komende weekenden al min of meer vol. #Dradenvanonsnederlandseslavernijverleden #dvons Ricardo Burgzorg Majo van der Woude @Zuwena Venhuis Munir De Vries Provincie Utrecht Wijkmuseum Soesterkwartier Eemklooster #kasteelamerongen #centraalmuseum Museum Catharijneconvent Landhuis Oud Amelisweerd #slotzuylen #utrechtsarchief #blibliohteekijsselsteijn #bibliotheekhouten #bibliotheekvianen

    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
    • No alternative text description for this image
  • Trots op deze prachtige en inspirerende speech van Melly Soiso op onze herdenking!

    View profile for Melly Soiso, graphic

    Student aan Hogeschool Utrecht

    Op 30 juni 2024, mocht ik een speech geven tijdens de herdenking van het slavernijverleden in Amersfoort. Ik deel nooit iets over mezelf op LinkedIn. Maar op veler verzoek, deel ik mijn tekst. Elk jaar herdenken we het leed,  het onrecht dat onze voorouders is aangedaan.   Maar laten we ook stilstaan bij hun kracht. Hoe ze ondanks alles, hoofd omhoog, hun waardigheid bewaakten. Laten we herdenken dat ze moed hadden, de veerkracht die ze toonden. Als zij zo sterk waren, wie zijn wij dan om te breken? We dragen hun bloed, hun trots, hun onverwoestbare geest. Daarom de vraag Wat laat je achter voor jouw nageslacht? Wat wil je dat ze over jou vertellen? Hopelijk niet als slachtoffer, maar als iemand die krachtig was, die zijn plek opeiste in deze wereld. Onze voorouders waren sterk. Hun veerkracht en strijd hebben ons hier gebracht. We dragen hun erfenis in ons. Waarom blijven we ons als slachtoffers gedragen, onszelf verdedigen aan tafels waar we ons niet welkom voelen? Laten we niet smeken om acceptatie, maar onze waardigheid claimen. Bob Marley zei het al: "Emancipeer jezelf van mentale slavernij." Deze woorden herinneren ons eraan dat onze kracht niet alleen ligt in het verzet tegen fysieke ketenen, maar ook in het bevrijden van onze gedachten van beperkende overtuigingen. We zijn zoveel meer dan wat anderen ons willen laten geloven. Laten we onze nalatenschap niet alleen maar definiëren door onderdrukking en strijd, maar door onze capaciteit om te bloeien, te leren en te leiden. Emancipatie begint in de geest, en onze toekomstige generaties verdienen een erfenis van vrijheid, trots en onbegrensde mogelijkheden. Als we iets van witte mensen mogen leren, is het leven alsof de wereld van ons is.  Leer van hun lef. Neem je plek, claim je recht.   Als Wilders zeg dat Nederland weer voor de Nederlanders wordt. Kijk naar je paspoort en voel dat het ook over jou gaat: dit land, deze wereld, het is van jou. Sinds Europeanen de wereld openbraken door mensen van een continent te halen en in een ander continent te plaatsen, is de wereld van ons allemaal. Dus je mag er zijn. De Nederland die er nu bestaat, bestaat ook mede namens bloed zweet en tranen die door onze voorouders zijn gevallen. Dus jij mag er zijn! Wat laat je achter voor jouw nageslacht? Welke verhalen vertellen ze over jou? Laat het gaan over kracht, strijd, liefde en eenheid. Over hoe jij opstond en je plek innam in deze wereld. We zijn zoveel meer dan hun verwachtingen, zoveel meer dan hun blikken. Het is tijd om te stralen, om onze verhalen te delen, om trots te zijn op wie we zijn. We zijn de erfenis van sterke voorouders, en we dragen hun veerkracht in ons. Ik sta in mijn kracht, niet alleen voor mezelf, maar voor de generaties na mij. Samen bouwen we een toekomst waarin we niet verbaasd zijn over onze eigen kracht, maar die omarmen en vieren. We nemen onze plek in, aan de tafel waar we altijd al hoorden. #ketikoti2024 P.S. ik vier geen ketikoti! Ik gedenk ketikoti!

  • 30 juni 2024 markeert een gedenkwaardige mijlpaal in Amersfoort. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in de Keistad, van indrukwekkende theatervoorstellingen tot diepgaande dialogen. Wij nodigen u van harte uit om op zondag 30 juni a.s. bij De Nieuwe Stad in Amersfoort deel te nemen aan de laatste activiteit in dit speciaal uitgeroepen Herdenkingsjaar, namelijk de herdenking van het slavernijverleden (ook wel Keti Koti genoemd). Iedereen is van harte welkom. De herdenking zal bestaan uit rituelen en optredens, met bijdragen van onder andere Rob van Muilekom, gedeputeerde van de provincie Utrecht, en Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort. Dit evenement biedt een moment van gezamenlijke reflectie, respect en verbinding, om samen te leren en te groeien. Daarnaast zijn er de volgende optionele programmaonderdelen: - Diversiteitsoptocht: Om 15.30 uur verzamelen we bij de fontein op de Hof voor een wandeling langs historische plekken in Amersfoort die de verbondenheid van de stad en haar (vroegere) bewoners met de geschiedenis van slavernij laten zien. De optocht start om 16.00 uur. - Afsluiting Herdenkingsjaar: Na de herdenking bij De Nieuwe Stad bent u van harte welkom om het Herdenkingsjaar Slavernijverleden Amersfoort met ons af te sluiten onder het genot van een traditioneel hapje en een drankje U kunt zich tot uiterlijk 19 juni aanmelden voor de herdenking, of de optocht en de herdenking via info@ketikotiamersfoort.nl. Geef aub in uw mail aan bij welk onderdeel u aanwezig zult zijn. Tot 30 juni !

    • No alternative text description for this image
  • Onderzoek de verhalen uit Amersfoort die een link hebben met het slavernijverleden: • Luister naar de verhalen achter markante panden en bijzondere personen • Ga op zoek naar jouw eigen familiegeschiedenis.  • Breng een bijzonder voorwerp mee en ontdek het verhaal erachter.

    This content isn’t available here

    Access this content and more in the LinkedIn app

Similar pages