Lang voor Caroline van der Plas topvrouw bij de BBB BoerBurgerBeweging werd, was ze redactrice bij "Vleesmagazine". Mevrouw Van der Plas en ik hebben in 2009-2010 maandenlang stukken naar elkaar geschreven, die in dat magazine gepubliceerd werden. We hebben gepraat over opdringere vegetariërs, klimaatontkenning, vleesreclame, slachters en smaak, leven en dood, en zoveel meer. We waren het altijd roerend oneens, maar bleven steeds respectvol. Toevallig vond ik onlangs het hele archief van onze correspondentie terug, dat hier te lezen staat: https://lnkd.in/eBXxdFCi
Hieronder alvast een verkorte versie van mijn eerste antwoord (3/7/2009) op haar eerste reactie, die was getiteld "Waarom duwen jullie ons toch steeds 'geen vlees' door de strot?"
***
"Dag Caroline,
Voor ik begin wil ik je even bedanken voor deze dialoog. De vleesindustrie (waartoe ik jou toch mag rekenen) en de vegetarische beweging praten te weinig met elkaar, zeker in Vlaanderen. Extra leuk dat ik nu eens van gedachten mag wisselen met de sector in Nederland. Dank voor je open geest.
Ik ben ook blij dat je het meteen hebt over wat voor 'jullie' blijkbaar de kern van de zaak is: namelijk dat wij vegetariërs wel mogen éten wat we willen, maar onze keuze níet mogen opdringen aan onze omnivore medemens.
Laat me beginnen met te zeggen dat wij niemand iets willen opdringen. Als jij hamburgers wilt blijven eten, dan zijn wij de laatste om tofu door je strot te duwen. Maar het is ons toch toegestaan, zo neem ik aan, om jou en andere mensen informatie te geven?
(...)
Stél...
Maar goed, ik ga toch even met je mee: stél dat je gelijk hebt en dat wij toch een beetje opdringerig zijn. Stél dat we inderdaad onze vleesminnende medemens effectief willen bekeren tot vegetarisme (of tot minder vlees eten). Zou dat dan zo erg zijn, gesteld dat er wel degelijk grote problemen gepaard gaan met vleesproductie?
(...)
Te veel vlees
Dat er te veel vlees gegeten wordt voor de gezondheid, daar ga je wel mee akkoord? En dat daar toch wel wat dierenleed en jaarlijks wereldwijd 60 miljard dode dieren mee gepaard gaan? En dat de hoge westerse vleesconsumptie niet veralgemeenbaar is voor de hele wereld, zeker niet wanneer we met negen miljard zullen zijn in 2050?
Júllie...
Welke argumenten hebben júllie daartegenover om wél vlees te eten? Smaak? Een heel emotioneel argument, niet? En winst natuurlijk ook. Maar erger nog: jullie eten het niet alleen, jullie stoppen ook enorm veel miljoenen euro’s in reclame maken over vlees om te zorgen dat alle andere mensen er ook zoveel mogelijk van eten. Júllie dringen jullie product zo hard op aan de mensen dat het niet gezond meer is. Noch voor het eigen lichaam, noch voor de planeet, noch voor dieren.
Zeg me dan eens, Caroline, wie is het dan die de ander iets in de strot duwt?"