NVLM’s Post

NVLM reposted this

View profile for Twan Brinkman, graphic

Lerarenopleider at FLOT - Fontys Lerarenopleiding Tilburg

Over het algemeen ben ik fan van Aleid Truijens en lees haar columns met plezier. Vandaag sloeg ze, net zoals Christiaan Weijts eerder, de plank nogal mis. In haar stuk impliceert Truijens dat zogenaamde kennisvakken ruimte moeten inleveren voor maatschappijleer, en dat dit een zorgelijke ontwikkeling is. Ik wil hier graag op reageren deels gebaseerd op een eerdere reactie die ik gaf op het stuk van Christiaan Weijts. Punt 1: Maatschappijleer versus de kennisvakken Het is opvallend dat u maatschappijleer niet beschouwt als een kennisvak. Maatschappijleer is namelijk net zo goed een kennisvak als economie. Wat zijn de kenmerken van de rechtsstaat? Welke dilemma's spelen er binnen die rechtsstaat en hoe functioneert deze in de praktijk? Welke rechten en plichten heb je als burger? Hoe werkt onze democratie en hoe verschilt deze van andere democratieën of dictaturen? Hoe verhouden parlement en kabinet zich tot elkaar? Welke taken hebben de verschillende overheidsniveaus? Hoe verloopt het proces van politieke besluitvorming en welke actoren hebben hier invloed op? Hoe kun je als burger zelf invloed uitoefenen? Wat betekenen de verschillende ideologieën in ons politieke spectrum en hoe kijken ze naar bestuur en samenleving? Verder komen onderwerpen als de verzorgingsstaat aan bod: Welke visies bestaan er? Hoe functioneert deze in de praktijk? Welke dilemma's en belangentegenstellingen spelen er? Dit is slechts een deel van de kennisbasis van maatschappijleer—harde, zinvolle kennis. En dat is nog lang niet alles wat het vak te bieden heeft. Punt 2: Kennisvakken verliezen veel uren door burgerschap en maatschappijleer Het is misleidend om te stellen dat kennisvakken ernstig worden verdrongen door burgerschap en maatschappijleer. Cijfers kunnen gebruikt worden om een politiek punt te maken, maar het is belangrijk om die cijfers in context te plaatsen. Als we in percentages spreken, lijkt het misschien alsof maatschappijleer een enorm vak wordt, maar dat is verre van de werkelijkheid. 180% van bijna niks is immers nog steeds bijna niks. Hoeveel uur denkt u dat leerlingen momenteel maatschappijleer krijgen in het Nederlandse onderwijs? Ter vergelijking: elk kind op elk niveau krijgt meerdere uren per week economie in de onderbouw, en voor wie een economisch profiel kiest, nog eens in de bovenbouw. Nederlands loopt mee gedurende de hele middelbare schoolcarrière. Maatschappijleer daarentegen wordt in het ideale geval twee uur per week gegeven, en dat slechts voor één jaar in de bovenbouw. Vaak is dit echter maar één uur per week, of twee uur voor slechts drie periodes. Zelfs een verdubbeling van deze uren zou betekenen dat leerlingen in totaal twee jaar lang twee uur per week maatschappijleer krijgen, of één jaar vier uur per week. Twee jaar lang leren over ons democratische en rechtstatelijke systeem en de werking daarvan lijkt me minstens zo relevant als het leren over economische verschijnselen zoals hoog- en laagconjunctuur, toch?

Huub Philippens

Auteur Civitas bij Maklu-Garant Antwerpen/Apeldoorn

1mo

En ook dat ongelukkige combinatiecijfer waarin maatschappijleer aan vanalles gekoppeld wordt, moet zo snel mogelijk van de baan.

Alex Van Hoogdalem

Onderwijsprofessional en innovator

1mo

Ik pleit er al bijna 10 jaar voor dat de vreemde talen (du-fa) een keuzevak moeten worden en dat lln daartegenover kunnen kiezen voor meer maatschappijleer, informatica, muziek, kunst. Daar ligt, zeker ivm andere landen, heel veel ruimte om onderwijstijd vrij te maken voor kennis en vaardigheden die nuttiger zijn en/of beter aansluiten bij de intrinsieke motivatie. Nog een mooier vergezicht: vakken (deels) loslaten en veel meer denken vanuit thema’s en daar verschillende disciplines bij betrekken.

Like
Reply
Lennart Schra

Docent | Politicoloog | Educatief auteur & ontwikkelaar

1mo

Mooi Twan, dank voor deze bijdrage! Misschien is meer wiskunde nodig om '180% van bijna niks' uit te rekenen 😊

Worden maatschappijleer en burgerschap door mevrouw Truijens en meneer Weijts onterecht als hetzelfde gezien?

Daan M.E. Van Der Hoek

coach en docent maatschappijleer VO +begeleider debatteam+Staatsexaminator

4w

Helemaal eens, even als extra voorbeeld. Ik heb in alle vierde klassen een anderhalf systeem, met wisselend 1 a 2 uur van 60 minuten per week, in mavo4 heb ik drie periodes van 2 uur. Netto in optima forma bij 2 lessen circa 16 uur in een periode. In de praktijk is dat minder door excursies, toetsen, studiedagen etc.

Like
Reply
Martijn Dennebos

Eerstegraads docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen

1mo

Mooi geschreven Twan. Maatschappijleer als kennisvak is mijns inziens een voorwaarde voor allerlei relevante discussies. Helaas zorgt het combinatiecijfer vaak voor een negatieve leerhouding bij het kennisvak maatschappijleer. Graag zou ik maatschappijleer terug zien in het centraal examen: basiskennis van rechtsstaat en democratie kunnen zo worden getoetst en vormen enigszins een voorwaarde voor deelname in de maatschappij.

Marije Bruins Slot

regisseur meertaligheid I docent Nederlands

1mo

In mbo wordt ook nog burgerschap gegeven. Bij ons staat het 2 uur/week op het rooster.

Like
Reply
Marleen Wierda

Docent maatschappijvakken bij OSG Piter Jelles !mpulse

1mo
See more comments

To view or add a comment, sign in

Explore topics