Εξωσωματική: Νέα μέθοδος 3D απεικόνισης των εμβρύων
Ένα νέο μοντέλο τρισδιάστατης απεικόνισης εντοπίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των βλαστοκύστεων (εμβρύων πρώιμου σταδίου) που σχετίζονται με επιτυχημένες εγκυμοσύνες.
Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αλλάξει τις τρέχουσες μεθόδους επιλογής των βλαστοκύστεων που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφυτευθούν. Εκτιμάται ότι η 3D απεικόνιση μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για αυξημένα ποσοστά κυήσεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Το σχήμα και η δομή των βλαστοκύστεων μπορεί να προβλέψει την επιτυχία μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου εμβρύου ή βλαστοκύστης παραμένει μια σημαντική πρόκληση στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
«Παραδοσιακά, η ποιότητα των βλαστοκύστεων αξιολογείται χρησιμοποιώντας δισδιάστατες μεθόδους που δεν έχουν «βάθος» και ολοκληρωμένους δείκτες», είπε ο επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο 40ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Άμστερνταμ.
«Αν και υπάρχουν ορισμένες τρισδιάστατες μέθοδοι, δεν είναι πρακτικές ή ασφαλείς για κλινική χρήση. Αυτή η μελέτη γεφυρώνει αυτό το χάσμα εισάγοντας μια μέθοδο 3D αξιολόγησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πρακτική και αποκαλύπτει άγνωστα χαρακτηριστικά των βλαστοκύστεων, τα οποία είναι ενδεικτικά για το αποτέλεσμα της κύησης».
Η μελέτη περιελάμβανε γυναίκες κάτω των 40 ετών με πάχος ενδομητρίου 7-16 χιλιοστά, οι οποίες δεν είχαν περισσότερες από μία προηγούμενες αποτυχίες μετά την εμβρυομεταφορά.
Χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται EmbryoScope+, οι ερευνητές τράβηξαν λεπτομερείς εικόνες 2.141 βλαστοκύστεων που είχαν καταψυχθεί και αποψυχθεί.
Χρησιμοποίησαν υπάρχουσα τεχνολογία για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων αυτών των βλαστοκύστεων, καταγράφοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εξωτερικό τους στρώμα (τροφεκτόδερμα, από το οποίο θα σχηματιστεί ο πλακούντας) και την εσωτερική κυτταρική μάζα (από την οποία θα προέλθει το έμβρυο. Αυτά τα μοντέλα αναλύθηκαν περαιτέρω για να βρεθούν νέα χαρακτηριστικά της βλαστοκύστης και να καθοριστεί πώς αυτά τα χαρακτηριστικά σχετίζονται με επιτυχημένες εγκυμοσύνες.
Η μελέτη εξέτασε το μοντέλο συγκρίνοντάς το με απεικονίσεις φθορισμού βλαστοκύστεων και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Αποδείχθηκε ότι είχε ακρίβεια άνω του 90%. Οι βασικές μετρήσεις καταγράφουν το μέγεθος, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των κυττάρων της βλαστοκύστης.
Παράμετροι που σχετίζονται με το μέγεθος, όπως ο συνολικός όγκος, ο όγκος της κοιλότητας και η επιφάνεια φάνηκε ότι συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εσωτερικής κυτταρικής μάζας και του εξωτερικού στρώματος συσχετίστηκαν ισχυρά με καλύτερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Huang σχολίασε: «Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, αλλά δεν μπορούσαμε να τα μετρήσουμε προηγουμένως. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το τρισδιάστατο σχήμα της εσωτερικής κυτταρικής μάζας της βλαστοκύστης, η θέση της και η διάταξη των γύρω κυττάρων είναι σημαντικοί δείκτες επιτυχίας, κάτι που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως».
Στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με πολλά κέντρα για την περαιτέρω επικύρωση αυτών των αποτελεσμάτων και καλεί τα κέντρα τεχνητής αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες.
Απώτερος στόχος είναι να γίνει η τρισδιάστατη αξιολόγηση των βλαστοκύστεων τυπικό μέρος της κλινικής πρακτικής, προσφέροντας ελπίδες σε γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο καθηγητής Δρ. Anis Feki, Εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, είπε: «Το νέο μοντέλο τρισδιάστατης απεικόνισης για την αξιολόγηση των βλαστοκύστεων φαίνεται πως είναι πολλά υποσχόμενο για τη βελτίωση της επιλογής εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα με περαιτέρω μελέτες. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αυξήσει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά η κλινική εφαρμογή της θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».