Πώς επηρεάζει η ζέστη τον βιομηχανικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό & και πώς μπορούμε να τον προστατέψουμε;

Πώς επηρεάζει η ζέστη τον βιομηχανικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό & και πώς μπορούμε να τον προστατέψουμε;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μάλιστα τα πιο πρόσφατα καλοκαίρια βιώνουμε έντονους και παρατεταμένους καύσωνες. Όπως δυσκολευόμαστε εμείς λόγω της έντονης ζέστης και νιώθουμε δυσφορία και κόπωση, με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και τα βιομηχανικά ηλεκτρονικά, και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει τους 40 oC υπό σκιά, ένα μηχάνημα σε συνεχή λειτουργία σε μια παραγωγική διεργασία μέσα σε έναν βιομηχανικό χώρο μπορεί να ξεπεράσει σε θερμοκρασία λειτουργίας τους 85 oC. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα κατασκευάζονται έτσι ώστε να λειτουργούν για συγκεκριμένο αριθμό ωρών σε μέγιστη θερμοκρασία των 85 oC, μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο μπορεί να μειωθεί η διάρκεια ζωής τους όταν ξεπερνούνται για παρατεταμένα διαστήματα τα άνω όρια θερμοκρασίας.

Τί βλάβες μπορεί να προκύψουν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών; Ενδεικτικά κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:

  • Καταστροφή των πλακετών (PCB)
  • Φθορά και πρόωρη γήρανση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων
  • Μείωση του χρόνου ζωής των μπαταριών
  • Παραμορφώσεις σε εξαρτήματα λόγω διαστολών καθώς και επηρεασμός των κολλήσεων
  • Κακές επαφές καλωδιώσεων, συνδέσεων κτλ
  • Μαυρισμένες οθόνες
  • Φθορά μονωτικών υλικών ή/και κόλλας

Όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα μικρές ή μεγάλες διακοπές στην παραγωγική διαδικασία. Μπορεί να προκαλούν διαλλειπτικές ή μόνιμες βλάβες, αλλά σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά τα κόστη της παραγωγής.

Τί μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να προστατέψουμε τα βιομηχανικά ηλεκτρονικά μας; Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις περιόδους του έντονου καύσωνα;

  • Τουλάχιστον ο κρίσιμος εξοπλισμός θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρους που κλιματίζονται, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Υπάρχουν συσκευές που είναι τοποθετημένες μέσα σε κλειστούς πίνακες, όπου η ζέστη εγκλωβίζεται και έτσι η θερμοκρασία αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει, εκτός από τον κλιματισμό, να φροντίζουμε να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα ώστε να εισάγεται κρύος αέρας και να εξάγεται ο θερμότερος.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του εξοπλισμού μας σε σημεία όπου τα χτυπάει ο ήλιος απευθείας.
  • Μπορούν να μετακινηθούν οι ώρες της παραγωγής (π.χ. νωρίτερα το πρωί ή αργότερα το απόγευμα) φροντίζοντας να μην λειτουργούν τα μηχανήματα κατά τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες της ημέρας.
  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης και καταγραφής της θερμοκρασίας κατά την παραγωγική διεργασίας, μπορούμε (όπου αυτό είναι εφικτό) να σταματάμε τη λειτουργία του εξοπλισμού όταν παρατηρούμε υπερθέρμανση ώστε να τον αφήσουμε να κρυώσει και να συνεχίσουμε.

Τί κάνουμε σε περίπτωση βλάβης λόγω υπερθέρμανσης;

Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση βλάβης στον βιομηχανικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό μας, μπορούμε τον στείλουμε για επισκευή.

Όταν παρατηρούμε ότι ένα inverter, ένα touch panel ή ένας controller παρουσιάζουν προβλήματα ή βγάζουν σφάλματα λόγω της υπερθέρμανσης, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να γίνει μόνιμο το σφάλμα! Τις περισσότερες φορές η επισκευή είναι πιο αποτελεσματική και πιο άμεση όταν το στείλουμε για service αμέσως μόλις παρουσιαστεί το πρόβλημα.

Θα πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν γνώση του αντικειμένου και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα ανταλλακτικά.

Στην etris, έχουμε λύσει πολλά προβλήματα και έχουμε επισκευάσει κάθε τύπου βιομηχανικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό! Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά μας είτε για την επισκευή, είτε για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατέψετε τα κρίσιμα βιομηχανικά ηλεκτρονικά σας από τις υψηλές θερμοκρασίες!


To view or add a comment, sign in

Explore topics