CEO Olma Yolunda İlerleyen Genç Yöneticilere Tavsiyelerim
Şirketin yönetiminden sorumlu üst düzey kişidir. Şirketin başarılı olması ve hedeflerine ulaşması konusunda şirkete liderlik eder. CEO ne demek? CEO açılımı (Chief Executive Officer -İcra Kurulu Başkanı) ) şeklindedir. CEO, icranın başında yer alır. İcra kelimesi TDK‘da yürütme, uygulama gibi anlamlara gelir. Şirketin işleyişinin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yani CEO, bir tür yöneticilerin yöneticisidir. Büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında bağlantıyı kuran kişidir. (Daha önce yazdığım CEO Mindset yazımı da okumanızı da tavsiye ederim).
Kimi yetenekli, başarı odaklı gencin yaşamının ileri döneminde olmayı hedeflediği, kimi zaman da hayal etmeye bile korktuğu, çekindiği bir pozisyondur CEO.
Hedefleyen, hedeflemeyen, "acaba hedeflesem mi?" diye içten içe soranlar için, bir sonraki adımım ya da 3 pozisyon sonrası nerede olayım diyenler için CEO olmaya giderken hangi özellikleri kendinize eklemenizin faydalı olacağını derledim. (yeteneklisiniz ama görünür olmakta, isteklerinizi talep etmekte sıkıntılar yaşıyorsanız Görünür olma stratejilerimi okumak için tıklayın...)
Bildiğiniz gibi büyük şirketler kompleks yapılardır. Daha küçük şirketlerde Patron ve Genel Müdür ile yönetim icra edilebilecek iken, daha büyük ve holding düzeyinde şirketlerde bir CEO olması kaçınılmazdır.
CEO olma yolunda kendini geliştirmek isteyen genç yöneticilere yönelik öneriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Eğitim ve Sürekli Öğrenme
- İyi bir eğitim alın: Yönetim, işletme, finans gibi konularda üniversite veya yüksek lisans dereceleri, iş dünyasında başarılı olmanın temel taşlarındandır.
- Sürekli öğrenin: Güncel kalmak için düzenli olarak iş kitapları okuyun, sektör raporlarını takip edin ve ilgili kurslara katılın (her kurs değil, gerçekten gelişiminiz ile ilgili kursları seçerek zaman, para, emek yatırımı yapın).
2. Liderlik Becerilerini Geliştirin
- Kapsamlı liderlik deneyimi kazanın: Proje yönetimi, takım liderliği gibi görevler üstlenin. Çeşitli liderlik stillerini deneyimleyin ve öğrenin.
- Mentorluk, danışmanlık ve koçluk alın: Daha deneyimli liderlerden rehberlik almak, onların deneyimlerinden öğrenmek çok değerlidir. (benim kısa ve uzun dönemli stratejik danışmanlık programlarımı sorabilirirsiniz.)
3. Stratejik Düşünme
- Büyük resmi görün: Şirketin uzun vadeli hedeflerini, misyonunu ve vizyonunu anlayın. (Stratejik planlama ile ilgili makalemi okumak için tıklayın.)
- Veriye dayalı kararlar alın: Karar verirken verileri ve analizleri kullanın.
4. İletişim Becerileri
- Etkili iletişim kurun: Açık ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmek, bir liderin en önemli becerilerindendir.
- Dinlemeyi öğrenin: Takım arkadaşlarınızın ve çalışanlarınızın görüşlerini dikkatle dinleyin ve değerlendirici geri bildirimde bulunun.
5. Finansal Yönetim Bilgisi
- Finansal raporları okuyun ve anlayın: Gelir tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu gibi temel finansal belgeleri anlama konusunda yetkin olun.
- Maliyet yönetimi ve bütçeleme: Şirket kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmek için bütçeleme ve maliyet kontrolü konularında bilgi sahibi olun.
6. Ağ Kurma (Networking)
Recommended by LinkedIn
- Profesyonel ağlar oluşturun: İş dünyasında güçlü ilişkiler kurmak, kariyer ilerlemesinde büyük fark yaratabilir. Çoğu becerikli, yetenekli insanın da en çok kaybettiği nokta budur; doğru ilişkileri kurma, kursa bile kendini ifade edememe, isteyememe.
- Endüstri etkinliklerine katılın: Konferanslar, seminerler ve networking etkinliklerine katılarak sektör profesyonelleriyle tanışın.
7. Kriz Yönetimi
- Kriz durumlarına hazırlıklı olun: Kriz zamanlarında hızlı ve etkili kararlar alabilmek için kriz yönetimi becerilerinizi geliştirin.
- Esneklik ve adaptasyon: Değişen koşullara hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneği geliştirin.
8. Kişisel Gelişim
- Kendinizi tanıyın ve geliştirin: Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin, kendinizi sürekli geliştirmek için hedefler koyun.
- Zaman yönetimi: Etkili zaman yönetimi teknikleri uygulayın ve önceliklerinizi belirleyin.
9. İnovasyon ve Girişimcilik
- Yenilikçi olun: Yeni fikirler ve çözümler üretmek için yaratıcı düşünme yeteneklerinizi geliştirin.
- Girişimci bir bakış açısı kazanın: Risk almayı ve yeni fırsatlar yaratmayı öğrenin.
10. Global Perspektif
- Uluslararası deneyim kazanın: Farklı kültürlerde ve pazarlarda çalışma deneyimi, küresel iş stratejileri geliştirmede faydalıdır.
- Dil öğrenin: İngilizce dışında başka bir yabancı dili öğrenmek, uluslararası iş dünyasında size avantaj sağlayabilir.
Bu öneriler doğrultusunda kendinizi geliştirerek, CEO olma yolunda sağlam adımlar atabilirsiniz.
👉 📌 Yazılarımı, duyurularımı, özel fırsatlarımı öncelikli olarak E-BÜLTEN ile almak isterseniz: Yakın zamanda e-mail ile bilgilendirme ve bülten yayınına başlayacağım, kayıt olmak isterseniz linki tıklayın... 🎁 Başlangıçta güzel bir meydan okuma haftası sizi bekliyor olacak 😉.
İçsel gücünüze güvenerek yaşamınızın lideri olmanız dileğimle,
Nilgün YETİŞ
İş Stratejisti- Uçak Mühendisi, MBA