DİJİTAL DÜNYADA OYUNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR: DİJİTAL HİZMETLER YASASI
Dijital Hizmetler Yasası’nın hayata geçmesiyle birlikte dijital dünyada yeni bir döneme giriliyor ve dijital alandaki etkileşimler yeniden şekilleniyor. Birçok kişi için 25 Ağustos 2023, takvimdeki sıradan bir tarihten ibaret olabilir; fakat aralarında Google, Apple, Meta ve Amazon gibi teknoloji devlerinin bulunduğu büyük teknoloji (Big Tech) şirketleri için yeni yükümlülüklerin başlangıcını ifade ediyor. Peki bu yasa, bireylerin ve şirketlerin dijital senaryosunu nasıl yeniden yazacak, haydi görelim.
Dijital Hizmetler Yasası Nedir?
16 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Komisyonu (Komisyon), Avrupa Birliği’nde (AB) dijital hizmetlerin yönetişimine ilişkin iki öneri yayımladı ve bu çerçevede “Avrupa’nın Dijital Geleceğini Şekillendirmek” kapsamında önerilen planları sundu. Bahse konu yasa paketi iki düzenleme önerisi içermekte idi: “Dijital Hizmetler Yasası”(Digital Services Act/DSA) ve “Dijital Pazarlar Yasası”(Digital Markets Act/DMA). Komisyon, bu yasa tekliflerinin (1) dijital hizmetlerden yararlanan tüm kullanıcıların temel haklarının korunduğu daha güvenli bir dijital alan yaratılması ve (2) Hem Avrupa Tek Pazarında hem de küresel olarak inovasyonu, büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmek için eşit şartlar oluşturulması olmak üzere temelde iki hedefe yöneldiğini ifade etti.
Dijital hizmetler denildiğinde, basit internet sitelerinden internet altyapı hizmetlerine ve çevrim içi platformlara kadar geniş bir çevrim içi hizmet kategorisi akla gelmelidir. Bu çerçevede Dijital Hizmetler Yasası ile getirilen düzenlemeler de öncelikle çevrim içi pazar yerleri, sosyal ağlar, içerik paylaşım platformları, uygulama mağazaları ve çevrim içi seyahat ile konaklama platformları gibi çevrim içi aracıları ve platformları ilgilendirmektedir.
Dijital Hizmetler Yasası Neler Getiriyor?
Genel olarak bakıldığında “çevrim dışı ortamda yasa dışı olanın, çevrim içi ortamda da yasa dışı olması gerektiği” ilkesi temel alınarak hazırlandığı belirtilen Dijital Hizmetler Yasası, yasa dışı içeriğin yayılması, çevrim içi dezenformasyon ve diğer toplumsal riskler ile mücadele edilmesi konusunda dijital hizmet sağlayıcılarına açık yükümlülükler getirmekte ve diğer yandan çevrim içi ortamda kullanıcıların güvenliğinin sağlanmasını, temel hakların ön planda tutulmasını ve adil/açık bir platform oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Bu çerçevede Dijital Hizmetler Yasası ile platformlar için gündeme getirilen yükümlülükler ve bireylere tanınan haklardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Ayrıca, aylık 45 milyon veya daha fazla (nüfusun %10’u) aktif kullanıcısı olan “çok büyük çevrim içi platformlar” (VLOP) ile “çok büyük çevrim içi arama motorları” (VLOSE), yasa dışı içeriğin yayılması ve önemli toplumsal zararlar ortaya çıkması açısından taşıdıkları riskler nedeniyle, Komisyon tarafından belirlenen daha katı yükümlülüklere tabi olacaklardır. Bu yükümlülükler arasında;
Dijital Hizmetler Yasası Ne Zaman Uygulanmaya Başlayacak?
AB genelinde doğrudan uygulanabilir bir düzenleme olan Dijital Hizmetler Yasasına ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyinin 23 Nisan 2022 tarihinde yeni kurallar üzerinde siyasi anlaşmaya varmalarının ardından bahse konu düzenleme 27 Ekim 2022 tarihinde AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Dijital Hizmetler Yasası, AB Resmî Gazetesi’nde yayımını izleyen yirminci gün olan 16 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bazı hükümleri bu tarihten itibaren geçerlilik kazanmış olmakla birlikte Yasa’nın 93. maddesinde, düzenlemenin tamamıyla 17 Şubat 2024 tarihinden itibaren AB genelinde doğrudan geçerliliğe sahip olacağı hükme bağlanmıştır.
Bununla birlikte, sistemik yükümlülükler açısından doğrudan Komisyon tarafından denetlenen çok büyük çevrim içi platformlar ile çok büyük çevrim içi arama motorları için yeni kuralların daha erken devreye gireceği açıklanmış, bu çerçevede tüm çevrim içi platformların 17 Şubat 2023 tarihine kadar aylık aktif kullanıcı sayısına ilişkin bilgi yayımlamaları ile bu bilgileri Komisyona iletmeleri zorunlu kılınmış ve Komisyon tarafından gerekli belirlemelerin yapılmasının ardından Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamalarına yönelik olarak çok büyük çevrim içi platformlar ile çok büyük çevrim içi arama motorlarının sağlayıcılarına dört aylık bir süre tanınacağı duyurulmuştur.
Bu doğrultuda 25 Nisan 2023 tarihinde Komisyon, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında aylık en az 45 milyon aktif kullanıcıya ulaşan on yedi adet çok büyük çevrim içi platform ile iki adet çok büyük çevrim içi arama motorunu belirlemiş ve bu Şirketlerin dört ay içerisinde Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamaları gerekeceği açıklanmıştır.
Komisyon tarafından yapılan belirlemeye göre;
Çok Büyük Çevrim İçi Platformlar
Çok Büyük Çevrim İçi Arama Motorları
- Bing
- Google Search
* Amazon ve Zalando’nun listeye dâhil edilme konusunda itirazları bulunmaktadır.
Komisyon tarafından belirlenen bu listede yer alan platformlara tanınan dört aylık süre 25.08.2023 tarihi itibarıyla sona ermiş bulunmakla birlikte bahse konu platformların her birinin kullanıcı sayılarının en az altı ayda bir güncellenmesinin isteneceğinin ve bir platformun tüm yıl boyunca aylık 45 milyondan az kullanıcıya sahip olması durumunda bu listeden kaldırılacağının da belirtilmesi gerekmektedir.
Çok Büyük Çevrim İçi Platformlar Dijital Hizmetler Yasası'na Uyum Sağlamak için Neler Yaptılar?
Komisyon tarafından belirlenen listede yer alan Şirketlerin çoğu, Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamak için çeşitli faaliyetlerde bulunmuş olmakla birlikte bunlar arasında ön plana çıkanlar şu şekilde belirtilebilir:
Dijital Hizmetler Yasası ile Getirilen Yükümlülüklere Uyulmazsa Ne Olur?
Ulusal ve AB düzeyinde iş birliğinden oluşan yeni bir mekanizma, Dijital Hizmetler Yasası ile öngörülen düzenlemelere çevrim içi aracıların nasıl uyum sağlayacağını denetleyecek ve her üye devletin, kendi devletinde yerleşik aracı hizmetlerinin denetlenmesinden ve/veya sektörel düzenleyici otoritelerle koordinasyon sağlanmasından sorumlu olacak bağımsız bir “Dijital Hizmetler Koordinatörü” ataması gerekecektir.
Buna ek olarak her üye devlet, düzenlemede belirtilen gerekliliklere uygun olarak kendi ulusal yasalarında cezaları açıkça belirleyecek ve bu cezaların, ihlalin niteliği ve ciddiyeti ile orantılı ve düzenlemeye uyum sağlamak için caydırıcı olmasını sağlayacaktır.
Diğer yandan, Dijital Hizmetler Yasası’nda öngörülen düzenlemelere uymayan çevrim içi platformların, küresel cirolarının %6’sına varan cezalarla karşılaşma olasılıkları bulunmakla birlikte Yasa’nın uygulama mekanizmasının yalnızca para cezaları ile sınırlı olmadığının da belirtilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede Dijital Hizmetler Koordinatörü ve Komisyon, çok ciddi zararların giderilmesi için gerektiğinde derhal harekete geçme yetkisine sahip olacak ve platformlar bu sorunların nasıl çözüleceğine dair taahhütler sunabileceklerdir. Önemli yükümlülüklerini sürekli şekilde yerine getirmeyi reddeden ve buna bağlı olarak bireylerin hayatını ve güvenliğini tehlikeye atan platformlar söz konusu olduğunda ise ilgili tüm tarafların katılımının ardından son çare olarak platformların hizmetlerinin geçici olarak durdurulması da mahkemeden talep edilebilecektir.
Dijital Kapasite Geliştirme ve İletişim Uzmanı - Dijital.Pro
1yPaylaşım için teşekkürler.
(Bankacılık Mevzuatı & Aml)
1yHarika bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık 👏