Matka yhteisiin tulevaisuuksiin

Matka yhteisiin tulevaisuuksiin

Operatiivinen tekeminen vaatii rinnalle rohkeaa visionääristä kulttuuria liiketoiminnan boostaukseen ja tulevaisuuden muutosten aikaansaamiseksi.

Liiketoiminta on hyvin hektistä ja operatiivinen tekeminen vie helposti suuren osan päivittäisestä tekemisestä. Tulos toki syntyy tekemisen kautta ja siksi on tärkeää pitää liikettä yllä, mutta jotta liike ei lakkaa ja suunta pysyy kirkkaana, on hyvä pysähtyä määräajoin katsomaan tomintaympäristöä erilaisten vaikutustekijöiden tunnistamiseksi. Hyvin helposti sitä kuitenkin urautuu uomiinsa ja tekijät, kuten pelko sekä kiire saattavat saada aikaan usein sen, että ei "ehdi tai uskalla" pysähtyä. Jotta liike ei lakkaa, niin pysähtyminen oman tai yhteisen työn äärellä on kuitenkin kaikille hyväksi. Miksi se on tärkeää juuri nyt?


Erityisen osuvia juurikin tähän maailman hetkeen ovat Sitran Megatrendit 2023 raportissa mainitut asiat. Muutostekijät tai trendit sekä niiden vaikutukset toimintaympäristöissä ovat erityisen voimakkaita. Hereillä olo ja valmius ennakoida niitä tekijöitä, mitkä vaikuttavat sinuun henkilökohtaisesti tai yritykseesi ovat keskeistä tunnistaa.

Miten toimintaympäristön muutoksia sitten kannattaisi seurata ja hyödyntää kehitystyössä? Tapoja ja malleja on lukuisa joukko, mutta tässä muutama, joita suosittelen käyttämään apuna yksin tai yhtä aikaa:

  • Trendi- ja megatrendiraportit toimivat hienosti vaikkapa visiotyössä avamaan ja sanoittamaan tulevaisuuksia
  • PESTEL toimii hyvänä viitekehyksenä esim. asiakkaiden kautta liiketoimintavaikutuksien tunnistamiseen
  • Viisi voimaa (Five Forces) auttaa tunnistamaan liiketoimintaympäristöön vaikuttavia tekijöitä ja pohtimaan miten varmistaa kilpailussa pärjääminen
  • Business ecosystem mapping auttaa pohtimaan liiketoiminnan riippuvuus-suhteita ekosysteemissä ja vaikkapa kiertotalouden näkökulmalla
  • Six Thinking hats, "lupa ajatella" näkökulmien vaihtaminen 

Työkalut eivät kuitenkaan itsessään luo tulevaisuutta, vaan ensin pitää luoda ilmapiiri, joka tukee työkalujen käyttöä. Miten sitten kehittää yhteisöä olemaan luova tulevaisuuden tekijä? Aalto-yliopiston PhD Maria Joutsenvirran mainio kirjoitus* U-teoriasta (Otto Scharmer) tuo esille mitä yksilöiltä, tiimeiltä tai yhteisöiltä vaaditaan tulevaisuuden johtamisesta U-teorian mukaan

U-teorian* prosessin 3 tilaa

  • Avoin mieli: tällä tasolla kuuntelu on tärkeä! Kuunnellaan toisten näkemyksiä ja päästetään irti omista pinttyneistä mielipiteistä ja ajattelumalleista.
  • Avoin sydän: yhteisön/tiimin jäsenet kuuntelevat ja kuulevat mitä toiset sanovat ja tuntevat myötätuntoa toisiaan kohtaan. Kuuntelu on empaattista ja vuorovaikutteista, jossa huomio on siirtynyt kuuntelijasta puhujaan.
  • Avoin tahtotila: olemisen tila, jossa kaikki hidastuu ja tulee pääsy sisäiseen ja kollektiiviseen viisauteen. Ryhmän dynamiikassa tilaa kutsutaan synergiaksi.

U-teoria* nykyhetkestä matka yhteiseen tulevaisuuteen

  1. Yhdessä aloittaminen
  2. Yhdessä tunnustelu
  3. Yhteinen läsnäoleminen
  4. Yhdessä luominen
  5. Yhdessä kehittyminen

Tämä vaatii rohkeutta päästää irti vanhasta sekä pysähtyä jotta voi aloittaa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta niin kuin todettu tämä vaatii rohkeutta!

Hyvää ystävänpäivää!

* https://www.aalto.fi/fi/uutiset/u-teoria-miten-johdetaan-tulevaisuudesta-kasin-samalla-kun-tulevaisuus-syntyy


#innovaatiokulttuuri #liiketoimintakehitys #tulevaisuusennakointi #johtaminen #kehitys #facilitointi #tunnetaidot

To view or add a comment, sign in

Explore topics