S/4HANA, Fiori, SAPCloud Platform, IoT, Machine Learning - Millä tasolla Sinun SAP on?

S/4HANA, Fiori, SAPCloud Platform, IoT, Machine Learning - Millä tasolla Sinun SAP on?

Ennen kaikki oli paremmin - SAP ERP pyöritti prosesseja ja käyttäjät tyytyivät SAPGUIhin. Viimeisen 5 vuoden aikana tietotekniikan kehitys on ollut hengästyttävän nopeaa

  • Fiori käyttöliittymät
  • SAP S/4HANA
  • SAP Cloud Platform (aiemmin HANA Cloud Platform)
  • Mobile Apps
  • IoT, Machine Learning, Blockchain
  • ja monta muuta asiaa (omia suosikkeja mm. Cloud Foundry, microservice, sw container, Kubernetes) joista yritän kirjoittaa oman blogin myöhemmin

ovat tulleet osaksi SAP arkkitehtuuria, tai ainakin tyrkylle.

SAP teknologiatasot "by Kari"

Alla oleva portaikko kertoo millä tasolla organisaatiosi SAP ympäristö on. SAP Fiori esiteltiin muistaakseni 2013 ja SAP S/4HANA vuonna 2015. Tästä alkaen olemme kiivenneet portaikolla ylöspäin, kukin omaan vauhtiaan. Millä tasolla Sinun organisaatio on?

Level 0 - SAP ERP in use

Tälle tasolla pääsi ottamalla käyttöön SAP R/3 tai ERP'in. Ja osa organisaatioista on vieläkin turvallisesti tällä tasolla. Vuosi 2025 on takalaita tälle turvallisuuden tunteelle.

Level 1 Fiori UIs

Fiori on SAP:n "uusi" web -pohjainen (HTML5, SAPUI5) käyttöliittymä, joka mukautuu erilaisiin päätelaitteisiin. "On-premise Fiorit" kutsuvat Gateway'n tarjoamia OData palveluita ja Gateway on kutsuu RFC:n (hyvin perinteinen SAP:n remote function call) välityksellä SAP ERP'issa olevaa toiminnallisuutta (ABAP koodia).

Tälle tasolle pääsee kohtuullisen helposti asentamalla Gateway'n ja ottamalla SAP standardi Fioreita käyttöön, ja tarvittaessa vähän muokkaamalla niitä tai tekemällä kokonaan omia. Kaikkea tätä on nähty runsaasti Suomen SAP -järjestelmissä vuoden 2013 jälkeen.

Sivupolkuna tällä tasolla on S/4HANA käyttöönotto. Se tuo lisää Fiori -näyttöjä ja jossain tapauksissa jopa pakottaa käyttämään Fioria. Kaikkiin uusin S/4HANA toiminnallisuuksiin ei ole enää SAPGUI -näyttöä.

Level 2 Fiori via SAP Cloud Platform

Fiori käyttöliittymiä voi kehittää ja ajaa myös SAP Cloud Platform'issa. Tällöin kehitykseen käytetää Web IDE'ä ja OData palvelun tarjoaa SAP CP:n OData provisioning.

Milloin ja miksi viedä Fiorit SAP Cloud Platform'iin?

  • käyttäjät ovat yrityksen VPN:n / sisäverkon ulkopuolelle - tällöin SAP CP:n puolelle voidaan rakentaa erillinen käyttäjänhallinta ja SSO (single-sign-on) ja käyttö onnistuu esimerkiksi kännykällä peukaloa näyttämällä
  • tähdätään korkeammille tasoille portaikolla - mobile app (siis app, eikä enää mobiililaitteen selaajassa käytettävä HTML5) vaatii vähän lisää teknologiaa mm. off-line, push notification, camera käyttöä varten, halutaan yhdistää SAP ERP (tai S/4HANA) ulkopuoliseen dataan (esim. IoT) ja toiminnallisuuteen (esim. Machine Learning, Blockchain, tai jotain ihan muuta esimerkiksi API management'in kautta)

Level 3 - Mobile apps via SAP Cloud Platform

Kun käyttäjät ovat konttorin (ja VPN / sisäverkon) ulkopuolella, ja kädessä on älypuhelin tai tabletti, niin mobile app usein on paljon mukavampi kuin selaajan kautta käytettävä Web -sovellus ("Fiori näyttö").

SAP ERP'in ja S/4HANA'n käyttäminen mobile app'in kautta onnistuu hienosti SAP CP mobile servicen kautta. Lisää tietoa löytyy sekä SAP Cloud Platform että Cordova sivuilta.

Level 4 IoT connectivity via SAP Cloud Platform

Digitalisaatio, tai pienet anturit ja tietokoneet, ovat vallanneet yhä useammat laitteet ja esineet. Perinteisesti näiden laitteden ja esineiden valmistusta, jakelua ja huoltoa on ohjattu SAP ERP'issa, mutta laitteet ovat olleet "tyhmiä".

Tasolle 4 pääsee kun onnistuu yhdistämään IoT kyvykkäät laitteet ja niiden datan keruun SAP ERP'ssä perinteisesti olleisiin prosesseihin: valmistus, jakelu ja huolto. Uusia liiketoimintamalleja ja -hyötyjä saa, kun keksii miten tällä uudella tasolla pystyy tuottamaan entistä parempaa palvelua asiakkaille entistä tehokkaammin.

Level 5 - Powered by Machine Learning, Blockchain

Kun dataa alkaa kertyä ja useat eri osapuolet toimivat yhdessä (SAP CP Integration Service, API management kautta) niin tarvitaan uusia teknologioita asian hallitsemiseen.

Machine Learning pystyy käyttämään hyväksi (ja jopa tarvitsee) isoja datamääriä, ja pystyy oppimaan niistä. SAP Cloud Platform tarjoaa Tensor Flow teknologian käyttöön. Ne jotka eivät halua itse kehittää machine learning ratkaisuja, voivat käyttää SAP tekemiä valmiita palveluita. Ne löytyvät SAP API Business Hub'ista.

Blockchain (tai distributed ledger) on hieno ja toimiva teknologia, kun on tarve säilöä tai jakaa tapahtumia useiden osapuolinen välillä.

Missä mennään?

Hyvä uutinen on, että aktiviteettia on portaikon kaikilla tasoilla.

  • SAP ERP'ita toimivat edelleen hyvin ja niitä käytetään entistä laajemmin.
  • (nuoruuden) Into ja nälkä jolla machine learning, blockchain, mobile apps jne. alueita kehitetään on ihailtavaa, ja edistystä voi seurata esimerkiksi tästä linkistä.

Huono uutinen on, että portaikon tasot eivät aina kohtaa. Asioita tehdään irrallaan toisistaan: nuoret eivät tiedä eikä välitä kytkeytyä liiketoimintaprosesseihin jotka ovat SAP ERP'issa, ja useat SAP tiimit eivät halua avata järjestelmäänsä ulkopuoliseen maailmaan.

Pitäisikö olla huolestunut? - Kyllä! Ja alkaa miettimään miten portaita samanaikaisesti sekä kiivetään ylöspäin, että laskeudutaan alaspäin.

Tuomas Pönni

Manager at Accenture, PMP®

6y

Mielenkiintoinen kirjoitus! Teknologiatasokuva on erityisen kiinnostava, mutta toisaalta riittääkö "tasolle X pääsemiseen" se että on jokin yksittäinen sovellus käytössä vai mikä on mittarina? Vai olisiko hyppäyksiä tärkeämpää vain tiedostaa tasojen erot? Pohdiskelin myös sitä olisiko S/4 HANA Cloud ERPin käyttöönotto suora hyppäys tuonne ylös, kun natiivisti esim ML käytössä tietyissä funktioissa ja suurin osa yrityksen omista laajennuksista tehdään SCP:llä muutenkin. Mietteitä?

Like
Reply
Janne Hirvonen

Leading organizations in process analyses, automation and harmonization

6y

"nuoret eivät tiedä eikä välitä kytkeytyä liiketoimintaprosesseihin jotka ovat SAP ERP'issa..." Miksi vanhat odottaa? Machine ja deep learning on jo tätä päivää

Like
Reply

To view or add a comment, sign in

More articles by Kari Pietilainen

Explore topics