Stel, je hebt 48 uur om even weg te gaan en je wenst een divers programma. Denk dan eens aan het tripje dat wij dit najaar maakten in de Waalse provincie Namur. We maakten kennis met álle highlights van de Ardennen; gastronomie, historie, natuur, cultuur en stad. Kortom, doe inspiratie op met dit kant-en-klare reisprogramma: 48 uur in de Ardennen regio Namur & Dinant.
Vrijdag 13.00 uur: Stadscentrum Namur
Vanuit midden Nederland ben je in ongeveer 2,5 uur in Wallonië en in het stadscentrum van Namen. Bij het centraal gelegen Hotel Les Tanneurs worden we opgewacht door stadsgids Michelle voor een wandeling. Zij neemt ons als eerste mee naar het centrale plein van de stad; Place d’Armes.
Vrijdag 13.09 uur: Eerste blik op citadel van Namen
Michelle leidt ons vervolgens naar Halle al’Chair. Tussen 1588 en 1590 deed dit bijzonder mooie gebouw aan de Sambre dienst als vleeshal. Ook was het een school, opslagplaats, arsenaal, hospitaal, tempel, theater, muziekschool en bibliotheek. Inmiddels is het deels een Archeologisch Museum en wordt het gebruikt als toeristisch centrum. Vanaf hier heb je meteen een eerste blik op de citadel.
Vrijdag 13.33 uur – Slakkengang door Namur
We vervolgen onze route en gaan weer terug naar het centrale plein. Dit standbeeld verbeeldt het vrolijke duo ‘Djoseph & Françwès’ dat op stap is met een slak. Michelle vertelt ons dat de slak de traagheid van de inwoners van Namen symboliseert… Grappig!
Vrijdag 13.44 uur – Belfort Klokkentoren
Via het Théâtre Royal wandelen we naar De Sint-Jacobstoren (Tour Saint-Jacques). Deze is in 1388 gebouwd van hout als onderdeel van de stadswal. Die toren brandde af en in 1746 werd-ie in steen opnieuw gebouwd. Deze variant prijkt inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierop staan overigens nog 56 belforten van België en Frankrijk.
Vrijdag 13.51 uur – Vermiste trompet
La place de l’Ange is bekend om de winkels én om de engel met trompet. De trompet wordt nog wel eens vermist en vaak teruggevonden als trofee bij een groep studenten…
Vrijdag 14.01 uur – De scheve toren van Namen
Via de Rue de la Halle, één van de oudste straatjes van Namur, lopen we naar de scheve toren aan de Rue Saint-Jean. Hier vind je ook een gezellig plein vol terrassen en café’s.
Vrijdag 14.18 uur – Shoppen in Namen
De Rue de La Croix en de Rue du College zijn fijne winkelstraten met unieke boetieks en gezellige winkeltjes. In een van de boekwinkels vind je dit boek vol reistips over Namen.
PS: Ruim voor deze straatjes sowieso wat tijd in om te shoppen, want dat kun je hier supergoed!
Vrijdag 14.21 uur – Église Saint-Loup
De Église Saint-Loup is een rooms-katholieke kerk en wordt gezien als een van de belangrijkste barokkerken van België. Wat ons betreft is deze kerk zeker een bezoek waard. Dichter Baudelaire omschreef de sfeer van de kerk als volgt: ‘een duister elegant wonder… het binnenwerk van een katafalk (dooskist), bestikt met zwart, roze en zilver”. Tsja… hij heeft wel een beetje gelijk.
Vrijdag 14.37 uur – Cathedral de St-Aubain
De Sint-Auban kathedraal is een mooie mix van barok, rococo en het neoclassicisme. De kathedraal is van buiten niet heel fraai….
…Als de kathedraal geopend is, is het toch wel de moeite waard om even naar binnen te gaan.
Vrijdag 14.47 uur – Van eclair tot Bietrume
Verleidelijk al die etalages van Boulangeries & Chocolatiers in Namur. De Eclairs en mini-gebakjes zien er allemaal even aantrekkelijk uit. In sommige etalages zie je ‘Les Bietrume de Namur’ liggen. Een typische lekkernij van karamel, chocolade en boter…
Vrijdag 15.50 uur – Citadel van Namen
Een bezoek aan de citadel van Namen is een must. Al is het voor het mooie uitzicht op de stad. Onderweg naar boven – de citadel ligt op 100 meter hoogte – passeer je deze enorme schildpad in bladgoud van kunstenaar Jan Fabre. Hij zit er zelf op en kijkt uit over de oude stad.
Rondom de citadel kun je wandelen door het park en in de oude burcht; één van de grootsten van Europa (!). Je kunt je hier dan ook prima vermaken. Zo bezochten we Terra Nova, het moderne en interactieve bezoekerscentrum, waar we meer uitleg krijgen over de stad en de historie. Ook kun je op sommige dagen de ondergrondse gangen in.
Vrijdag 18.09 uur – Borreltijd in Namen
Op Place du Chanoine Descamps vind je een gezellig binnenplaatsje met een originele cabinelift die vroeger richting Citadel ging. Wij drinken nog even een Belgisch biertje bij Santos Bar in de Rue de la Halle en wandelen daarna richting Hotel Les Tanneurs.
Vrijdag 20.00 uur – Hotel Les Tanneurs in Namen
Hotel Les Tanneurs is een 4-sterren hotel in het centrum van Namen. Het hotel is authentiek en met 32 kamers gevestigd in 11 voormalige woningen. In het hotel vind je twee restaurants; L’Espièglerie en Le Grill des Tanneurs. Wij dineren bij het grillrestaurant.
ZATERDAG 9.55 uur – Warnant
Actief hoogtepunt van de reis? Een tocht op de railbike bij Draisines-Railbike de la Molignée. Je kunt het hele jaar op verschillende tijden van de dag op het traject terecht. Wij namen Warnant als beginpunt. Vanaf daar kun je om 10.00 uur vertrekken en via Falaen naar Station Maredsous fietsen over het spoor. De retourrit is dan in totaal 14 km. Het railbiken is niet zwaar en gaat over een oud spoortraject, inclusief tunnel. De railbike-route loopt echt door de natuur, want onderweg kwamen we zelfs twee zwijntjes tegen…
Zaterdag 11.35 uur – Abbaye Maredsous
Vanaf station Maredsous – waar je de railbike gewoon kunt laten staan – loop je in 20 minuutjes naar de Abdij van Maredsous, een benedictijns klooster. Helaas, het bier wordt er niet meer gebrouwen, maar een toeristische trekpleister is het zeker.
Zaterdag 12.45 uur – Restaurant le Maredsous
De kerk van de Maredsous abdij is publiek toegankelijk. Ook is er een gastenverblijf en een ontvangstgebouw met winkels, een museumruimte en restaurant. Hier lunchen wij, omdat we de railbike pas om 14.00 uur weer terug kunnen nemen. Vanzelfsprekend met een Maredsous-biertje én Maredsous-kaas.
Zaterdag 15.08 uur – Maredsous, Falaen, Warnand
Het railbike-traject richting Warnand, blijkt iets bergafwaarts te gaan en gaat dus een stuk sneller.
Zaterdag 15.34 uur – Ruines de Montaigle
Vlakbij Falaen liggen de ruïnes van Montaigle. De restanten van het bouwwerk liggen op een heuvel. Hier waan je je direct in de tijd van ridders en kasteelvrouwen.
In deze ruïnes geen hekken, je kunt overal vrij rondlopen en zelfs de meest spannende uitkijkpunten opklimmen. Leuk met kinderen 😉
Zaterdag 16.46 uur – Brouwerij du Bocq in Purnode
In de vallei van de Bocq wordt sinds 1858 bier gebrouwen. Ook kun je hier (meestal alleen in het weekend!) terecht voor een rondleiding en uitleg over het proces.
Zaterdag 17.50 uur – Bier proeven bij du Bocq
Brasserie du Bocq brouwt o.a. Blanche de Namur, Gauloise, Deugniet en Corsendonk. Na de rondleiding krijg je een biertje aangeboden. Wij zijn nieuwsgierig naar Blanche de Namur Apple… Conclusie? Een heerlijk fris biertje dat we onthouden voor de zomermaanden!
Zaterdag 19.08 uur – B&B La Bergerie Falaen
We rijden terug naar Falaën voor ons overnachtingsadres; de Bed and Breakfast van Phil Vaneeckhout; La Bergerie de Falaen. Wow, wat een toplocatie en fijne gastvrijheid. In het sfeervolle huis vind je 3 kamers met elk een eigen badkamer. Ook is er een aparte spelletjeskamer en in de zomer een fijn terras met uitzicht op het glooiende landschap. De B&B is een prima vertrekpunt voor allerlei bezienswaardigheden in de regio.
Zondag 9.36 uur – Ontbijttafel B&B La Bergerie
Na een meer dan voortreffelijk diner bij l’Artiste in Falaen op zaterdagavond, schuiven we zondag iets later aan het ontbijt. Ook daar maximale gastvrijheid. Samen met mede-gasten genieten we van de regionale producten die Phil zorgvuldig selecteert.
Zondag 11.20 uur – La Merveilleuse grotte de Dinant
Als we dan toch in de Ardennen zijn, moeten we wél een grot bezoeken, is onze conclusie. We kiezen voor de grot La Merveilleuse, vlakbij Dinant. De grot behoort tot één van de mooiste van België. Elk uur vinden rondleidingen plaats en word je door een gids met leuke verhalen meegenomen door de grot.
Zondag 12.28 uur – Stadsbezoek Dinant
Dinant ligt aan de Maas en tussen het heuvellandschap. Vooral vanaf de kade aan de overzijde van de Onze Lieve Vrouwenkerk heb je een goed uitzicht op de stad en de citadel. Dinant heeft een rijke historie en belangrijke rol in diverse oorlogen en strijdtonelen gespeeld. De enorme citadel is het statige bewijs…
zondag 14.08 uur – Kabelbaan Dinant
We lunchen in één van de restaurantjes aan de Maas. Brengen een snel bezoek aan de Onze Lieve Vrouwenkerk en nemen daarna de kabelbaan naar de citadel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad en de rivier. In de citadel kun je een route volgen die meer vertelt over de historie en oorlogen die hier hebben gespeeld. Indrukwekkend! Terug nemen we de ruim 400 treden naar beneden.
Zondag 14.49 uur – Maasbrug Dinant
Dinant is ook de geboortestad van de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. Niet voor niets vind je in de hele stad saxofoons. Er is een straat en een plein naar hem vernoemd en je vind het Huis van Sax; een interactief museum.
Zondag 15.00 uur – terugreis naar Nederland
We maakten deze ’48 uur in de Ardennen, regio Namur & Dinant’-reis op uitnodiging van Wallonie Belgique Tourisme (WBT), maar ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.
Iets voor jou, 48 uur in de Ardennen regio Namur & Dinant?
Boek hier jouw overnachting in Namur
Boek hier jouw overnachting in Dinant
Leuk om al die bekende plekjes terug te zien! Wij komen ook regelmatig in de Ardennen en dan ook inderdaad in deze regio. In 2 dagen tijd kun je inderdaad heel wat zien en het gevoel hebben dat je ontzettend lang weg bent geweest.