Verenigde Staten

land in Noord-Amerika
Bestemmingen > Noord-Amerika > Verenigde Staten
Het gehele land is veilig
Het gehele land is veilig
Mededeling: Raadpleeg hier het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier raadplegen.
Icoontje doorverwijspagina Zie Amerika (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Amerika.
noframe
Locatie
noframe
Vlag
Vlag van Verenigde Staten van Amerika
Beknopt
Hoofdstad Washington D.C.
Regering Federale republiek
Munt Amerikaanse dollar (USD of $)
Oppervlakte 9.631.418 km²
Bevolking 308.745.538 (Census april 2010)
Taal Engels, Spaans (door een grote minderheid), Hawaïaans (op Hawaï)
Religie Christen 78% (Protestant 52%, Rooms Katholiek 24% Mormoon 2%) overig 10%, geen 10%, Joods 1%, Moslim 1% (2002)
Elektriciteit 120V / 60Hz (Amerikaanse stekker)
Oproepcode 1
Internet TLD .us, .edu, .gov, .mil (de meeste sites gebruiken .com, .net, .org)
Tijdzone UTC -5 to UTC -10

De Verenigde Staten van Amerika ("VS," "USA," "Amerika") zijn een groot land in het midden van Noord-Amerika. Het land bestaat uit vijftig staten. 48 hiervan zijn aaneengesloten, de overige twee, Alaska en Hawaï, liggen los. De Verenigde Staten van Amerika vormen een van de grootste, rijkste en machtigste landen in de wereld, het Amerika van nu is een interessante mix van grote stedelijke gebieden en eindeloze dunbevolkte vlakten met een prachtige natuur. De geschiedenis van eeuwenlange immigratie heeft gezorgd voor een unieke mix van culturen van over de hele wereld. Een bezoek aan de VS is een studie in contrasten.

Geschiedenis

bewerken

Klimaat

bewerken

Bevolking

bewerken

Kunst & cultuur

bewerken

Feestdagen

bewerken

De VS hebben een flink aantal feestdagen, - deels officieel en deels cultureel bepaald - die voor de reiziger van belang kunnen zijn (speciale gelegenheden, sluitingen, gewijzigde schema's etc.) Let op dat feestdagen op een maandag veelal effect hebben op activiteiten gedurende het hele voorafgaande weekend.

  • Nieuwjaarsdag ( 1 januari) - meeste bedrijven dicht; katers van de feesten de avond ervoor, en 'football'-feesten.
  • Martin Luther King Dag (3e maandag in januari) - veel overheidsdiensten en banken dicht; diversiteitsbewustzijnsprogramma's.
  • Valentijnsdag (14 februari) - geen winkelsluitingen, romantisch avondje uit.
  • Presidentendag (3e maandag in februari) - (ook Verjaardag van Washington) - veel overheden en banken dicht. Veel winkels met uitverkoop.
  • St. Patrick's Day (17 maart) - geen winkelsluitingen; feesten en parades met een Iers thema in de grote steden. En veel drank in de avond.
  • Pasen (een zondag in maart of april) - geen sluitingen anders dan anders, wel religieuze uitingen.
  • Memorial Day (laatste maandag in mei) - meest bedrijven dicht; uitingen van vaderlandsliefde en veel heen en weer gereis naar stranden & parken. Deze dag wordt gezien als het begin van het zomervakantie seizoen.
  • Independence Day / Fourth of July (4 juli) - meeste bedrijven dicht; parades, vuurwerk in de avond.
  • Labor Day (eerste maandag in september) - meeste bedrijven dicht; veel heen en weer gereis naar stranden & parken. Deze dag wordt gezien als het einde van het zomervakantie seizoen.
  • Columbus Dag (tweede maandag in oktober) - veel overheden en banken gesloten; verder weinig festiviteiten.
  • Halloween (31 oktober) - geen belangwekkende sluitingen. Wel verkleedfeesten in de avond en kinderen die langs de deur gaan voor snoep.
  • Veteranendag (11 november) - veel overheden en banken dicht; verscheidene vaderlandsliefde uitingen.
  • Thanksgiving (4e donderdag in november, en onofficieel ook de vrijdag en het weekend erna) - meest bedrijven dicht; samenzijn met familie en op vrijdag erna begint men met de kerstinkopen.
  • Kerstavond(24 december) - meeste bedrijven maar ook restaurants sluiten in de middag.
  • Kerst (25 december) - meeste bedrijven maar ook restaurants de hele dag gesloten; familie komt samen, uitdelen cadeaus en thuis eten. Als je afhankelijk bent van restaurants voor je maaltje dan heb je nog de meeste kans bij Chinese en Indiase restaurants.

Regio's

bewerken

De Verenigde Staten zijn ongeveer even groot als China in oppervlakte maar hebben slechts ongeveer een kwart van het aantal inwoners van China.

Het land is onderverdeeld in vijftig staten variërend in omvang van een gemiddelde Nederlandse of Vlaamse provincie tot driemaal de grootte van Frankrijk.

De belangrijkste toeristische regio's zijn het noordoosten met New York als zwaartepunt, het zuidoosten met Florida als middelpunt en het westen rondom Californië. Amerikanen verdelen het land zelf vaak in de volgende regio's:

Andere bestemmingen

bewerken

Arriveren

bewerken

Paspoort- & visuminfo

bewerken

Reizigers uit Nederland en België met een recent paspoort hebben doorgaans geen visum nodig om de VS binnen te komen. Echter, indien je direct vanuit Nederland of België naar de VS vliegt moet je je aanmelden (uiterlijk 72 uur voor vertrek) op de ESTA-website van het Departement of Homeland Security . Een ESTA is 2 jaar geldig of tot het paspoort verloopt. Elk verblijf in de VS mag met een ESTA maximaal 90 dagen duren . Vanaf 8 september 2010 kost deze aanmelding 14 US$.

Bij aankomst wordt je vingerafdruk genomen en een digitale foto van je gemaakt. Tevens krijg je een groen kaartje in je paspoort dat je bij vertrek uit de VS weer moet inleveren.

Indien je over land uit Canada binnenkomt, gelden de volgende regels:

  • Binnenkomst uit Canada: De ambtenaren van het departement of Homeland Security die ook voor de grensbewaking zorgen, zullen je paspoort door een scanner halen en je een zogenaamd "visum waiver entry form" (groen formulier) laten invullen. Een gedeelte van dit formulier wordt bij het stempel in je paspoort gevoegd, het andere deel houden de grensbeambten. Vervolgens wordt er een gescande vingerafdruk van je linker en rechter wijsvinger genomen en wordt er een digitale foto van je gemaakt. De kosten voor deze formaliteiten bedragen USD 6,- per persoon, creditcardbetaling wordt geaccepteerd. Als je de USA verlaat dan moet je het deel in je paspoort afgeven: als je per vliegtuig gaat bij het inchecken; via land of zee naar Canada, zie hieronder en via land naar Mexico bij de Amerikaans - Mexicaanse grens aan de Amerikaanse grensbeambten.
  • Naar Canada: Als je niet meer terug gaat naar de VS, laat dan het groene kaartje (visum waiver) door de CBSA (Canadian Border Security Authority) uit je paspoort verwijderen. Zij zorgen ervoor dat dit bij de Amerikaanse autoriteiten terugkomt.

LET OP. Sinds januari 2016 is het niet meer mogelijk om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen indien je in Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen bent geweest. Als je in 2011 of later naar een van deze landen bent geweest, moet je ten aller tijde een volledig visum aanvragen, zelfs als je alleen maar hoeft over te stappen.

Per vliegtuig

bewerken

Vanuit Amsterdam (Schiphol) vliegt SkyTeam (KLM/Northwest/Delta) rechtstreeks naar New York (JFK); Boston; Hartford/Springfield; Baltimore/Washington; Miami; Atlanta;Memphis; Detroit; Chicago O'Hare Intl.; Minneapolis/St.Paul; Houston Intercontinental; Los Angeles; San Francisco en Seattle.

Continental Airlines vliegt vanaf Schiphol rechtstreeks naar Newark NJ en Houston Intercontinental.

United Airlines vliegt vanaf Schiphol naar Chicago O'Hare Intl.

US Airways vliegt vanaf Schiphol naar Philadelphia

Naar andere bestemmingen in de VS vlieg je via een zgn. "Hub" airport. KLM/Northwest heeft hubs in Detroit, Minneapolis/St.Paul en Memphis. Delta Airlines heeft een hub in Atlanta. Continental Airlines is de grootste gebruiker van Newark NJ, United heeft z'n hub in Chicago O'Hare en US Airways in Philadelphia.

Per trein

bewerken

Vanuit Canada rijden er treinen op de volgende routes: Toronto - New York (via Niagara Falls) en Montreal - New York. De diensten worden onderhouden door Amtrak in samenwerking met VIA Rail Canada .

Per auto

bewerken

Vanuit Canada zijn er enige tientallen grensovergangen met de VS. De belangrijkste zijn die aan de Oostkant (Houlton ME/ Woodstock NB; Armstrong QC/ME; Champlain NY/ME; Thousand Islands NY/ON; Niagara Falls NY/ON en Buffalo NY/Fort Erie ON). Tevens zijn er een paar belangrijke grensovergangen ten zuiden van Vancouver tussen Brits-Columbia en Washington State.

Vanuit Mexico zijn er o.a. grensovergangen met Texas (San Antonio) en Californië ( San Diego/ Tijuana).

Per bus

bewerken

Greyhound heeft verbindingen vanuit o.a. Montreal, Toronto en Vancouver met de Verenigde Staten.

Per boot

bewerken

Er zijn veerboten aan de oostkust tussen Yarmouth (Nova Scotia) en Bar Harbour (Maine) en aan de westkust tussen Victoria BC en Anacortes (Washington State). Om per boot te vertrekken naar de VS kunt je het beste een reisbureau consulteren want er staat niks over op het internet. Tegenwoordig kan men een cruise boeken vanuit Southhampton naar New York. Dit is niet goedkoop maar wel de moeite waard.

Rondreizen

bewerken

Per vliegtuig

bewerken

Er is een groot aantal luchtvaartmaatschappijen in de VS. De belangrijkste zijn: American Airlines, Delta/Northwest, United, Continental Airlines en US Air. Waar de internationale vluchten eindigen, bieden zij de aansluiting naar regionale vliegvelden. Een aantal kleinere vliegvelden heet echter ook "International Airport". Dit betekent meestal dat er ten minste één vlucht per dag met Canada of Mexico vertrekt!

Per trein

bewerken

Het langeafstandsverkeer per trein wordt uitgevoerd door Amtrak . De meest frequente lijnen zijn die langs de Oostkust (globaal tussen Boston en Washington D.C. via New York, Philadelphia en Baltimore. Hier rijdt ook de Acela Express hogesnelheidstrein, afgeleid van de Franse TGV.

Per auto

bewerken

Per bus

bewerken

Per boot

bewerken

Bekijken

bewerken

De Verenigde Staten zijn bekend om hun koffiebars waar je koffie in alle soorten en maten kunt krijgen. Als je alcohol wilt drinken en kopen, moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Daarom wordt er ontzettend veel frisdrank gedronken.

Uitgaan

bewerken

Overnachten

bewerken

Veiligheid

bewerken

Gezondheid

bewerken

Respect

bewerken

Contact

bewerken
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Regio's van de Verenigde Staten van Amerika

Alaska · Great Plains · Hawaï · Midden-Atlantische staten · Middenwesten · New England · Noordwesten · Rocky Mountains · Zuiden · Zuidwesten

Landen in Noord-Amerika
Canada:Canada
Caraïben:Antigua en Barbuda · Bahama's · Barbados · Bermuda · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · Grenada · Haïti · Jamaica · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · Trinidad en Tobago
Centraal-Amerika:Belize · Costa Rica · El Salvador · Guatemala · Honduras · Nicaragua · Panama
Groenland:Groenland
Mexico:Mexico
Verenigde Staten:Verenigde Staten
  翻译: