Naar inhoud springen

Peru

Uit Wikivoyage
Peru

El Misti, Arequipa
Locatie
Vlag
Vlag van Peru
Beknopt
Hoofdstad Lima
Regering Constitutionele republiek
Munt Nuevo sol (PEN)
Oppervlakte 1.285.220 km²
Bevolking 27.925.628 (geschat juli 2006)
Taal Spaans (officieel), Quechua (officieel), Aymara
Religie Rooms-katholiek 90%
Elektriciteit 220V/60Hz (Noord-Amerikaanse stekker)
Oproepcode +51
Internet TLD .pe
Tijdzone UTC -5

Peru (Perú) is een land in het westen van Zuid-Amerika, gelegen aan de Stille Oceaan en doorkruist door het Andes-gebergte. Peru grenst in het noorden aan aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië en Bolivia, en in het zuiden aan Chili. Peru is een land met veel diversiteit en rijkdom. De belangrijkste attracties zijn de archeologische nalatenschap van de precolumbiaanse culturen en het center van de Inca beschaving, de gastronomie, de koloniale architectuur, en de natuurlijke rijkdommen (Peru is een paradijs voor ecologisch toerisme).

Regio's

[bewerken]

Steden

[bewerken]

Andere bestemmingen

[bewerken]

Info

[bewerken]

De Peruviaanse bevolking wordt gekarakteriseerd door een enorme etnische diversiteit.

De grootste bevolkinggroep is de indiaanse (de oorspronkelijke bevolking van het continent), daarna komen de mestiezen (gemend indiaans en blank bloed) en tenslotte de blanken. Er is ook een kleine groep zwarten, Japanners, Chinezen en anderen.

Hoewel de Indianen de grootste groep vormen, zijn zij de meest achtergestelde bevolkingsgroep binnen de maatschappij. Ze leven vooral op het platteland, waar het onderwijs en de levensomstandigheden minder goed zijn. De mannen en vrouwen werken op het land om zich te voorzien van hun primaire behoeften en ook de kinderen worden al snel van school gehaald om te helpen.

Binnen de indiaanse groep onderscheiden zich (naast de vele kleine subgroepen) twee grote groepen: de hooglandindianen die leven in de Andes en de regenwoudindianen. Met hooglandindianen worden de indianen bedoeld die in de Andes leven, waarvan de bekendste en grootste groep de Quechua’s zijn.

Taal

[bewerken]

In toeristische centra zoals Cuzco en Machu Picchu of in hogekwaliteithotels is het mogelijk dat er Engels en soms andere talen worden gesproken. Als je van plan bent andere plaatsen te bezoeken, of andere regio’s in Peru, is het noodzakelijk dat je een woordje Spaans kunt spreken. Zoals in alle andere Latijns-Amerikaanse landen wordt het woordje vosotros in het Peruviaans Spaans vervangen door ustedes. De hele tweede persoon meervoud vervalt hierdoor. Het Zuid-Amerikaanse Spaans houdt verder van verkleinwoorden (gringuito is veel liever bedoeld dan gringo).

Als je goed bent in het leren van talen, dan is het een leuk idee om Quechua te leren, de taal van de Inca's. Het zal heel goed gewaardeerd worden op het platteland van de Sierra, waar Quechua de eerste taal is van veel locale bevolkingsgroepen. Op de Altiplano is de onofficiële taal Aymara. Aymara was de taal van de Tihuanacu-cultuur.

Peruaans-Spaans, vooral in de Sierra en in de jungle, wordt veel duidelijker uitgesproken dan het Europeaans-Spaans en Spaans in andere Latijns-Amerikaanse landen, vooral Mexico, Colombia en Chili. Mensen spreken niet erg snel, alhoewel in sommige kustgebieden, zoals Lima, de mensen een stuk sneller spreken. In het algemeen is Peru een goede en goedkope plek om Spaanse lessen te volgen.

Arriveren

[bewerken]

Visa

[bewerken]

Toeristen vanuit Noord-Amerika, Australië, Japan en de Europese Unie krijgen een toeristenvisum wanneer ze arriveren. Dit is 90 dagen geldig. Als je het land inkomt, moet je langs het immigratiekantoor waar je een stempel in je paspoort ontvangt waarop staat hoeveel dagen je mag blijven (normaal gesproken dus 90 dagen). Je kunt niet langer een verlenging aanvragen dus wees er zeker van dat je de juiste tijd aanvraagt. Als de 180 dagen op zijn die je maximaal mag blijven en je wilt toch nog langer blijven, dan kun je de grens oversteken met een buurland (Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia of Chili, en de volgende dag weer terug komen om weer 180 dagen te mogen blijven. Ook is het mogelijk een boete te betalen per dag dat je langer blijft, deze boete is ongeveer 1 dollar per dag. Veel mensen vinden dit een goedkopere oplossing.

Als je het land verlaat zul je een extra officieel document krijgen dat je in je paspoort moet bewaren. (niet verliezen!). Als je vertrekt moet je weer langs het immigratiekantoor waar je een vertrekstempel zult krijgen. Immigratie- en migratiekantoren kunnen gevonden worden bij alle grenzen. Reizen naar een van de buurlanden is geen probleem.

Met het vliegtuig

[bewerken]

In de hoofdstad Lima ligt het vliegveld 'Jorge Chávez Internationaal' waarvan vluchten over de hele wereld vertrekken en aankomen. De belangrijkste vliegtuigmaatschappijen zijn American Airlines, Delta, Lan, Lan Pery, Continental, Iberia, Copa, Taca en anderen. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die non-stop vluchten verzorgen naar Amerika en Europa (bijvoorbeeld KLM).

Als je het land weer verlaat met een internationale vlucht dan moet je een vertrektaks betalen. Het bedrag verandert, maar het zal ongeveer tussen de 25 en 30 dollar zijn. Dit bedrag moet contant betaald worden voordat je de vertrekhal kunt binnengaan. De stad Iquitos heeft vluchten naar Leticia, Colombia met ’AviaSelva’. Zij hebben een vertrektaks van 10 dollar.

Met de bus

[bewerken]

Quito-Lima (25 uur)

Met de boot

[bewerken]

De stad Iquitos in de Amazone-regio heeft bootconnecties naar Leticia in Colombia en Tabatinga in Brazilië (duurt ongeveer 10 uur).

Rondreizen

[bewerken]

Een rondreis doorheen Peru aan de hand van honderden foto's per thema, aangevuld met veel informatie, vind je hier Peru.

Tijd en afstanden

[bewerken]
  • Yurimaguas-Iquitos (water): 2,5 dag
  • Lima-Cuzco (bus): 24 uur
  • Lima-Cuzco (vliegtuig): 1,5 uur
  • Arequipa-Puno (bus): 9 uur
  • Puno-Cuzco (bus): 9 uur

In en om steden

[bewerken]

In de steden is het meestal geen probleem om rond te reizen met bussen of taxi’s. De bus kost meestal tussen 0,70 en 1,50 Soles in de stad zelf, taxi’s kosten meestal tussen 7 en 8 Soles in Lima, meestal minder in andere steden. (bijvoorbeeld maar rond de 3 Soles in Huaraz). Een taxi betekent niet altijd een auto, het kan ook refereren naar mototaxi’s. Taxi’s kunnen verdeeld worden in formele taxi’s en informele taxi’s. De taxi’s hebben geen meter in de auto maar de prijs moet van te voren afgesproken worden. Vraag bij je hotel of hostel naar de standaardprijzen voor speciale afstanden.

Combibusjes zijn kleine busjes die ook een vorm van publiek transport zijn. Er zijn meestal niet echt busstops, maar als je in of uit wil stappen moet je gewoon even wuiven of het aangeven. Meestal zijn er wel terminals in de grote steden vanwaar de busjes vertrekken. De bestemming wordt vaak aangegeven op de ruiten of op de muren achter de vertrekplaatsen. Het is wel noodzaak om altijd even te vragen of de bus wel echt heen gaat naar waar je naartoe moet. Als je langs de weg een bus wilt aanhouden, dan moet je met je hand aangeven dat je meewilt en als de bus niet totaal vol zit (en soms zelfs dan) dan zal hij stoppen en je meenemen. Tijdens of na de rit zal er iemand langs komen aan wie je moet betalen en soms moet je ook een passagierslijst invullen. Het is noodzaak contant te betalen, en het liefst zo klein mogelijk. Het is een goedkope vorm van transport maar de busjes zijn vaak slecht onderhouden, vies en overvol.

Met de bus

[bewerken]

Sommige grote wegen, vooral langs de kust, zijn geasfalteerd, maar er zijn nog steeds ontzettend veel ongeasfalteerde wegen in Peru die in niet al te goede staat verkeren. In het regenseizoen kunnen aardverschuivingen de wegen voor langere tijd afsluiten.

Reizen tussen steden wordt meestal met de bus gedaan. Sommige steden hebben treinverbindingen (bv. Cuzco, Machu Picchu en Puno). In contract met de colectivos vertrekken bussen en treinen altijd van een vast punt, bij een terminal in een grote stad. De grotere busmaatschappijen (Cruz del Sur, Cial, Oltursa, Linea, Ormeno, Civa, Movil) hebben vaak ook hun eigen terminal. Het is een goed idee om je busticket een dag van te voren te kopen zodat je zeker bent van je stoel en je vaak nog kan kiezen waar je wilt zitten. Als je aankomt vlak voordat de bus vertrekt, kan het gebeuren dat er geen stoelen meer zijn en ben je genoodzaakt de busreis te staan of op de volgende bus te wachten, vaak enkele uren later. De bussen zijn gemaakt naar Peruaanse maatstaven en lange mensen zitten dan ook niet altijd comfortabel. Het is een goed idee voorin de bus te gaan zitten, daar heb je meer beenruimte, naast het gangpad, of als het mogelijk is naast de bestuurder.

Eersteklasbussen compleet met video, ingecheckte bagage en soms zelfs maaltijden rijden tussen de grootste steden. Het is misschien noodzakelijk om je paspoort te laten zien als je een ticket wil kopen voor deze bussen. Wees er wel zeker van dat je bagage tegen de regen kan, aangezien ze vaak op de dak wordt vervoerd als je naar de Andes reist.

Met de trein

[bewerken]

Zelfs als je met de trein reist is het handig van te voren een ticket te kopen. Er zijn vier treinlijnen in Peru:

De treinen rijden helaas niet meer tussen Arequipa en Juliaca sinds 2007. Voor meer informatie over de treinen ga naar de website van PeruRail.

De Ferrocarril Central Andino is de treinlijn die tussen Lima en Huancayo loopt en is de hoogste treinlijn ter wereld. De reis aan boord van de trein van de Andes, door het gard van Peru is prachtig om mee te maken. Het is een 11 uur durende treinreis waar de trein een hoogte bereikt van 4781m boven zeeniveau en gaat door 69 tunnels, over 5 bruggen en maakt 6 zigzags. In 1999 werd de treinmaatschappij geprivatiseerd en in 2005 heeft de maatschappij haar treinwagons gerenoveerd naar meer luxueus en comfortabel. Dit heeft er voor gezorgd dat deze treinreis hoog op de ranglijst staan van meest populaire treinreizen, net onder de Orient Express en de Transsiberië Express.

Op het traject Cuzco - Puno (Titicaca meer) rijdt de toeristische trein Andean Explorer van PeruRail. Deze luxetrein behoorde in 2009 tot de top 25 van luxetreinen ter wereld.

Bekijken

[bewerken]

Routes

[bewerken]

De standaard route door Peru, en dus ook de meest toeristische, gaat vanuit Lima langs de kust naar het zuiden tot aan Arequipa. Hierbij komt men langs nationaal park Paracas en de Islas Ballestas, de stad Ica met de nabijgelegen oase Huacachina en de lijnen van Nazca. Vanuit Arequipa trekt men dan landinwaarts richting Puno aan het Titicacameer, maar meestal niet alvorens de Colca canyon in te zijn geweest waar het mogelijk is Condors te zien. Vanuit Puno is een eventuele oversteek naar Bolivia mogelijk maar de gebruikelijke richting is Cuzco. In de omgeving van Cuzco zijn verschillende Inca ruines te bezichtigen en kan men de prijzige maar redelijk luxe trein verder naar Machu Picchu pakken. Deze trein brengt je ook weer terug in Cuzco van waaruit het mogelijk is met het vliegtuig of de bus weer terug te keren naar Lima.

Doen

[bewerken]

Machu Picchu

Machu Picchu is het hoogtepunt van Peru en staat op veel bucket lists. Het is een ruïnestad van de Inca's die in de 16e eeuw is verlaten om in 1866 herontdekt te worden. In de Ruïnes kun je nog veel van de incabeschaving terugvinden.

Eten

[bewerken]

Uitgaan

[bewerken]

Veiligheid

[bewerken]
Voor het grootste deel van het land geldt een zeker veiligheidsrisico
Voor het grootste deel van het land geldt een zeker veiligheidsrisico
WAARSCHUWING: Raadpleeg hier het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier raadplegen. Er is ook gedetailleerde info over de veiligheid op deze website van de V.S.
Voor een gedeelte van het land geldt: reis hier alleen als het strikt noodzakelijk is
Voor een gedeelte van het land geldt: reis hier alleen als het strikt noodzakelijk is

Rondom

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Zuid-Amerika
Andeslanden:Bolivia · Colombia · Ecuador · Peru · Venezuela
Brazilië:Brazilië
Guyana's:Frans-Guyana · Guyana · Suriname
Zuidkegel:Argentinië · Chili · Falklandeilanden · Paraguay · Uruguay
Bestemmingen
Continenten:Afrika · Azië · Europa · Noord-Amerika · Oceanië · Zuid-Amerika
Oceanen:Atlantische Oceaan · Grote Oceaan · Indische Oceaan · Noordelijke IJszee · Zuidelijke Oceaan
Poolgebieden:Antarctica · Noordpoolgebied
Zie ook:Ruimte
  翻译: