🤔 𝐇𝐨𝐞 𝐦𝐚𝐚𝐤 𝐢𝐤 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐦𝐞𝐥𝐬𝐧𝐚𝐚𝐦 𝐧𝐨𝐠 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐥 𝐢𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐯𝐞𝐫𝐳𝐚𝐝𝐢𝐠𝐝𝐞 𝐡𝐨𝐫𝐞𝐜𝐚𝐦𝐚𝐫𝐤𝐭?
Tijdens mijn 15de Horeca Expo (hoera!) probeerde ik op deze vraag een antwoord te vinden. De horecamarkt heeft het niet gemakkelijk. Personeelstekort, stijgende prijzen en minder consumptie dwingt hen op zoek te gaan naar creativiteit.
Maar ook producenten hebben het niet gemakkelijk. De kermis op de markt is voorbij, goedkope kopieën worden schering en inslag, en middelmatigheid wordt afgestraft.
Maar hoe blinken we uit in de verzadigde markt?
𝐁𝐄 𝐁𝐎𝐋𝐃, 𝐁𝐄 𝐔𝐍𝐈𝐐𝐔𝐄, 𝐁𝐄 𝐁𝐑𝐀𝐕𝐄, 𝐀𝐍𝐃 𝐒𝐇𝐎𝐔𝐓 𝐈𝐓 𝐎𝐔𝐓
Ik ging op zoek naar 5 manieren om er wel bovenuit te steken
👉 𝐌𝐚𝐚𝐤 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐰𝐚𝐭 𝐧𝐨𝐠 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭
Als je als uitbater het 26ste blond bier over de vloer krijgt, begin je al te zuchten. Rob Aerts van CiaoCello pakte het anders aan, maakte een bier op basis van limoncello. Fruitig voor de liefhebbers, met een citroentje als je het liever wat zuurder hebt. Wedden dat het nog niet op je kaart staat?
👉 𝐌𝐚𝐚𝐤 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐰𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐢𝐬 𝐝𝐚𝐧 𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐭
Wie kent ze niet, witte pensen? De ene smaakt teveel naar brood, de ander is flauw. Jeroen Tavernier van Monsieur Boudin doet daar niet aan mee. In zijn witte pensen zit meer dan 75 % puur vlees, en dan nog van het heerlijke Brasvarvarken. En probeer gerust eens de Italian, Thai of Belgian...
👉 𝐃𝐮𝐫𝐟 𝐞𝐧 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐞𝐫
2 innovatieawards op Horeca Expo winnen doe je niet zomaar. Maar Bart D'hauwe en Quinten kunnen dit wel op hun CV zetten met hun Black Infused Coffee. Non-alcoholische koffie met de smaak van rum, cognac of whisky. De spiritsmaak zit al in de bonen gebrand, waardoor een uitbater er ook weinig werk aan heeft.
👉 𝐁𝐫𝐞𝐢𝐝 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐞𝐧𝐠𝐚𝐦𝐦𝐚 𝐮𝐢𝐭, 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐢𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐚𝐚𝐥
Het parcours die Camille Depuydt met Pajottenlander afgelegd heeft is uniek. Na de overname van het sappenbedrijf kwam ze op de markt met biologische frisdranken, FRUJI (winnaar van een innovatieaward) , en komt ze nu met NOVA op de markt, een biologische energy drink. Een uitgebreid gamma, maar allemaal binnen het biologische verhaal!
👉 𝐌𝐚𝐚𝐤 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐚𝐥 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐚𝐚𝐥
Halloumi, de cypriotische geitenkaas, die je kan grillen of bakken is de laatste jaren aan een opmars bezig. Toppers als Sandra Bekkari gaan er graag mee aan de slag. Waarom iets van Cyprus halen, als we het ook in België kunnen maken dacht David De Coster en hij bracht Berloumi op de markt (Halloumi van Berlare). Zijn kaas is een meerwaarde voor iedereen die de korte keten hoog in het vaandel draagt.
Middelmatigheid en eenheidsworst worden in de toekomst sowieso afgestraft, dus hier een stapje voor zijn is sowieso al een win, zowel voor horeca als producent. En jij, hoe blink jij uit in het horecalandschap?