Samtænkningssektionen

Samtænkningssektionen

Væbnede styrker

København, Hovedstaden 221 følgere

Om os

Det danske samfund er afhængigt af en række kritiske funktioner for at kunne fungere og skabe tryghed for borgerne. Tænk på elektriciteten til hospitalerne eller dit hjem. Rent drikkevand i vandhanen og it- og telekommunikation, der er så afgørende for snart sagt alt vi forstår ved et moderne samfund. Alt det kan betegnes kritisk infrastruktur. Samtænkningssektionen er den del af Hjemmeværnet, der arbejder med at skabe resiliens i kritisk infrastruktur ved at etablere offentlig-privat samarbejde på tværs af samfundets kritiske sektorer.                                                                                                         Den kritiske infrastruktur er sårbar over for hybride trusler. Hybride trusler er kendetegnet ved at være svære at definere i konventionel forstand, da de befinder sig i gråzonen mellem krig og fred. Angrebene er typisk koordinerede og synkroniserede aktioner, der bruger både militære og ikke-militære magtmidler målrettet modstanderens sårbarheder. Et eksempel er, da et udefrakommende cyberangreb ramte Estland i 2007 og satte flere myndigheders og finansielle virksomheders kommunikation ud af drift.   Samtænkningssektionen i Hjemmeværnet arbejder med at skabe resiliens over for hybride trusler. Arbejdet tager udgangspunkt i en forståelse af, at det aktuelle trusselsbillede nødvendiggør en samlet samfundsmæssig indsats. For kun en fælles sammentænkt indsats på tværs af offentlig-private aktører og sektorer kan øge resiliensen i det danske samfund.

Branche
Væbnede styrker
Virksomhedsstørrelse
2-10 medarbejdere
Hovedkvarter
København, Hovedstaden
Type
Statslig myndighed

Beliggenheder

  • Primær

    Kastellet

    København, Hovedstaden 2100, DK

    Se ruten

Medarbejdere hos Samtænkningssektionen

Opdateringer

  • Samtænknigssektionen er stolte af at have indgået samarbejde med U.S. Army Reserve Cyber Protection Brigade om støtte til Pilotprojekt Hjemmeværnets cyberkapacitet. Med den ekspertise og erfaring U.S Army Reserve Cyber Protection Brigade kommer med vil samarbejdet bidrage til at styrke vores arbejde med at se ind i muligheden for at udvikle en cyberkapacitet i Hjemmeværnet. https://lnkd.in/dnGTuEt4

    U.S. Army Reserve Collaborates with Denmark Home Guard to Enhance Cyber Program

    U.S. Army Reserve Collaborates with Denmark Home Guard to Enhance Cyber Program

    United States Army Reserve på LinkedIn

  • Pilotprojekt Hjemmeværnets cyberkapacitet deltog i weekenden for første gang i øvelsen CYBER AUTUMN. Resultatet taler for sig selv: Holdet vandt en samlet førsteplads! På et blandet hold af cyberfrivillige fra Danmark og Letland dystede holdet mod andre hold fra en række NATO lande, herunder USA og Canada. Øvelsen stillede store krav til tekniske færdigheder fra deltagerne, og samtidig blev deres egenskaber inden for kommunikation og samarbejde sat på prøve. Holdleder David fortæller ”Vi overkom sprogbarrierer, arbejdsmetoder og vores geografiske spredning, og blev ikke kun de første til at nå øvelsens mål, men også de eneste, der fik løst alle opgaver undervejs”. David sender en stor tak til hele holdet, og en særlig tanke til alle dem, der kæmpede i løbet af natten mellem fredag og lørdag. De lettiske holdkammerater udtalte: “Danish Team, you were the best foreign team we have ever worked with!”   Pilotprojekt Hjemmeværnets cyberkapacitet regner med at deltage i en række øvelser igen i 2025, så synergien mellem civile og militære kompetencer fortsat udvikles, og holdet bliver testet op imod andre NATO landes cyberkapaciteter. Samtænkningssektionen takker alle frivillige på pilotprojektet for deres indsats og støtte. 

    • Der er ingen alternativ tekst for dette billede
  • Pilotprojektet for Hjemmeværnets Cyberkapacitet sendte i weekenden for første gang et hold på 8 deltagere til den internationale cyberøvelse Griffin Zenith i Holland. Sammen med deltagere fra andre NATO lande indtog det danske hold fra pilotprojektet et antal bunkere på en militærbase i Holland. I øvelsen blev holdene sammensat på tværs af de deltagende lande, og det blev klart, at den gode rollefordeling, koordinering og kommunikation var kampafgørende - og at der er mange paralleller mellem ledelse af incidence response og militært stabsarbejde og føringsvirke. Udfordringerne var meget komplekse, når holdene skulle kæmpe mod hinanden i cyberdomænet. Mange af opgaverne skulle dog løses ved indhentning af open source intelligence, som var gemt i store mængder desinformation. Et nutidigt og realistisk scenarie. Holdet er kommet hjem med vigtige bidrag og ny viden til pilotprojektet for Hjemmeværnets Cyberkapacitet, og ikke mindst en stor mængde ros fra arrangørerne til deltagerne, der gik på både faglig dybde, kommunikative evner og bidrag til den gode stemning. Fra Samtænkningssektionen skal lyde et stort tak til alle deltagere for at stille op, herunder en tak til vores to dygtige forbindelsesofficerer Kjeld Ole Nielsen og Frederik Borup Helweg-Larsen.

    • Der er ingen alternativ tekst for dette billede
  • Hjemmeværnskommandoens cybernetværk og Pilotprojektet for Hjemmeværnets Cyberkapacitet havde sidste uge fornøjelsen af at få besøg af den kommitterede for Hjemmeværnet, Hans Andersen, hvor han mødte både erfarne og nye kræfter. På cybernetværkets 28. møde for chefer inden for cybersikkerhed på Frederiksberg Slot gik Hans Andersen i dialog med de offentlige og private virksomheder, som deltager aktivt i Danmarks cyberforsvar igennem vidensdeling i cybernetværket. Samtidig kunne frivillige fra Pilotprojektet for Hjemmeværnets Cyberkapacitet, demonstrere deres færdigheder i forsvaret mod destruktive angreb gennem online-træning. Frivilligheden kan levere kompetencer fra øverste hylde, og viljen til at samarbejde om vores samfundssikkerhed imponerede også denne gang. Tak til Hans Andersen for interessen for både netværket og pilotprojektet, tak til vores dygtige forbindelsesofficerer, Frederik, Kjeld Ole, Jesper og Thorvald, som får samlet deltagerne til netværksmøderne, og ikke mindst tak til alle frivillige i pilotprojektet.

    • Der er ingen alternativ tekst for dette billede

Tilsvarende sider