EU on edistänyt toimillaan vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia käyttää oikeuksiaan. Oikeus yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen on kirjattu perussopimuksiin ja lakeihin. Esteitä voittamalla EU:sta on tehty entistä saavutettavampi. Tavoitteenamme on vammaisten henkilöiden täysimääräinen ja aito tasa-arvo. Työtä riittää kuitenkin yhä, jotta vammaiset henkilöt voivat käyttää täysimääräisesti oikeuksiaan koulutuksen, työelämän ja terveydenhuollon aloilla sekä muilla osa-alueilla elääkseen täysipainoista ja itsenäistä elämää. Vammaisten henkilöiden on voitava käyttää näitä oikeuksia aivan kuten kaikkien muidenkin.
Tekstin selkokielinen versio on saatavilla täällä.
Tässä Euroopan komission vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevalla kymmenvuotisstrategialla on tärkeä merkitys. EU työskentelee yhdessä jäsenmaiden kanssa saadakseen aikaan konkreettista edistystä tärkeimmillä osa-alueilla ja helpottaakseen
- työskentelyä
- itsenäistä elämää
- vapaata liikkuvuutta EU:ssa
- osallistumista laadukkaaseen koulutukseen
- aktiivista osallistumista demokraattiseen prosessiin.
Bussilla matkustaminen, lomalle lähteminen, tarvittavien terveydenhuoltopalveluiden saaminen, asuinpaikkaa ja -tapaa koskevat valinnat, työuran rakentaminen – näihin asioihin meillä kaikilla on oikeus. Yhteiskuntana meillä on myös velvollisuus tarjota ne yhtäläisesti kaikille.
Esteitä on yhä olemassa
- Vammaisilla henkilöillä on suurempi todennäköisyys ajautua köyhyyteen tai syrjäytyä sosiaalisesti yhteiskunnasta.
- Puolet heistä on kokenut syrjintää.
- He osallistuvat epätodennäköisemmin työelämään.
- Heillä on neljä kertaa suurempi todennäköisyys jäädä ilman tarvitsemiaan terveydenhuoltopalveluita.
Komission puheenjohtaja von der Leyen”Vammaisilla henkilöillä on oikeus hyviin työolosuhteisiin, itsenäiseen elämään ja yhtäläisiin mahdollisuuksiin sekä oikeus osallistua yhteisönsä elämään täysipainoisesti. Kaikilla on oikeus esteettömään elämään. Yhteisönä velvollisuutemme on varmistaa heidän täysimääräinen osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.”
Yhdessä oikeuksien puolesta
Yhdessä oikeuksien puolesta -kampanja nostaa esiin strategian sisältämiä tärkeimpiä oikeuksia:
- oikeus osallistua vapaa-ajan harrastuksiin ja urheiluun
- oikeus itsenäiseen elämään
- oikeus äänestää ja olla ehdolla vaaleissa
- oikeus yhtäläisiin mahdollisuuksiin koulutus- ja työelämässä
- oikeus osallistua yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Seuraa kampanjaamme ja ota selvää, mitä tämä tarkoittaa vammaisten henkilöiden kannalta ja miten suunnitellut toimenpiteet voivat muuttaa heidän elämäänsä EU:ssa.
Tutustu myös kampanjan lähettiläisiin ja seuraa heitä sosiaalisessa mediassa. Levitä sanaa! Vain yhteistyöllä voimme saavuttaa tasa-arvon.