Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στους νόμους που διέπουν τη ζωή μας και επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας κυβερνούν.
Ωστόσο, στην πράξη, δεν μπορούν όλα τα άτομα με αναπηρία να ψηφίσουν ή να υποβάλουν υποψηφιότητα. Τα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμα, οι πληροφορίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες με τρόπο που να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές ή να τις κατανοήσουν (για παράδειγμα, γραφή μπράιγ ή νοηματική γλώσσα) και ούτω καθεξής. Επίσης, ορισμένα άτομα με αναπηρία ενδέχεται να στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγειν ή εκλέγεσθαι λόγω περιορισμών στη δικαιοπρακτική τους ικανότητα.
Η Επιτροπή συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της δεκαετούς στρατηγικής της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να συμβάλλει στο να καταστεί η δημοκρατία λειτουργική για όλους.
Μια ευανάγνωστη εκδοχή αυτού του κειμένου είναι διαθέσιμη εδώ.
Ισότητα στην κάλπη
Κάθε χώρα της ΕΕ έχει κανόνες που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα άτομα με αναπηρία μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών εκλογών. Για παράδειγμα, σε 18 χώρες, οι τυφλοί δεν μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους και πρέπει να βασίζονται σε άλλο άτομο για να ψηφίσει για λογαριασμό τους. Παρόλο που οι αρχές εργάζονται για την κατάργηση των εμποδίων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να συμμετέχουν στις εκλογές σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται με τις χώρες της ΕΕ και με το Κοινοβούλιο, για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες.
Οι δραστηριότητες της Επιτροπής περιλαμβάνουν:
- Συνεργασία με χώρες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασίας για τις Εκλογές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαδραματίσουν πλήρη ρόλο στις εκλογές – ως ψηφοφόροι και ως υποψήφιοι.
- Συνεργασία με το εν λόγω Δίκτυο και τις χώρες της ΕΕ για τη δημοσίευση ενός οδηγού ορθών εκλογικών πρακτικών για πιο προσβάσιμες εκλογές μέχρι το τέλος του 2023.
- Πρόταση μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες με αναπηρία έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους λεπτομερείς κανόνες εγγραφής στα μητρώα ως ψηφοφόροι ή υποψήφιοι στις προτάσεις της για αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές.
- Προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία σε μια σύνοψη των κανόνων για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
- Αξιοποίηση του προγράμματος Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες της ΕΕ για να βοηθήσει περισσότερα άτομα με διαφορετικές ανάγκες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις δημοκρατίες μας.
Για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, οι προσπάθειες της Επιτροπής να αυξηθεί η προσέλευση και η συμμετοχή στις εκλογές θα επικεντρωθούν επίσης στα άτομα με αναπηρία.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασίας για τις Εκλογές, μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από χώρες της ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανταλλαγή εκλογικών ορθών πρακτικών, όπως προσβάσιμα εκλογικά τμήματα, ψηφοδέλτια και συσκευές ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και παροχή προσαρμοσμένων πληροφοριών και ειδικοί κανόνες ψηφοφορίας για ψηφοφόρους με αναπηρία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Δίκτυο για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία κατά την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων τους. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνταξη κοινών αναφορών και πρακτικών συμβουλών. Μπορούμε, όμως, όλοι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης ότι η φωνή των ατόμων με αναπηρία μετράει όπως και όλων των άλλων.