Etichetarea și ambalarea
-
CLP
- Înţelegerea CLP
- Clasificarea substanțelor și a amestecurilor
- Etichetarea și ambalarea
- Clasificare şi etichetare armonizate (CLH)
- Noi clase de pericol 2023
- Denumiri alternative pentru substanţele din amestecuri
- Understanding Seveso
- Inventar C&E
- Legislaţie
- Rolul testării în cadrul CLP
- Punerea în aplicare
- Înlocuirea cu substanțe chimice mai sigure
- Nanomaterials
- Substanţe care prezintă potenţiale motive de îngrijorare
Etichetarea și ambalarea
Odată ce au fost identificate proprietățile periculoase ale unei substanțe sau ale unui amestec, acestea trebuie clasificate în consecință.
Producătorii, importatorii, utilizatorii din aval și distribuitorii, precum și producătorii și importatorii anumitor articole specifice trebuie să comunice pericolele identificate celorlalți operatori din lanțul de aprovizionare, inclusiv consumatorilor.
Acest lucru se realizează prin etichetarea substanței sau a amestecului în conformitate cu CLP înainte de introducerea sa pe piață, atunci când:
- Substanța sau amestecul este clasificat(ă) ca fiind periculos (periculoasă).
- Amestecul conține una sau mai multe substanțe clasificate ca fiind periculoase peste un anumit prag.
- Articolul are proprietăți explozive.
CLP definește conținutul etichetei și organizarea diferitelor elemente de etichetare. Eticheta trebuie aplicată ferm pe una sau mai multe suprafețe ale ambalajului și trebuie să includă următoarele:
- Denumirea, adresa și numărul de telefon al furnizorului
- Cantitatea nominală de substanță sau de amestec din ambalajele puse la dispoziția publicului larg (cu excepția cazului în care această cantitate este specificată în altă parte pe ambalaj)
- Identificatorii de produs
- Dacă este cazul, pictograme de pericol, cuvinte de avertizare, fraze de pericol, fraze de precauție și informații suplimentare necesare în conformitate cu alte acte legislative.
CLP stabilește cerințe generale pentru etichetare pentru a asigura utilizarea în condiții de siguranță și furnizarea de substanțe și amestecuri periculoase. Anumite excepții de la etichetare se aplică, de exemplu, substanțelor și amestecurilor conținute în ambalaje de dimensiuni mici (de obicei mai puțin de 125 ml) sau care sunt dificil de etichetat din alte motive. Alte exemple sunt enumerate în secțiunea 1.3 din anexa I la Regulamentul CLP. Excepțiile îi permit furnizorului să omită pictogramele sau frazele de pericol și/sau de precauție din rândul elementelor de etichetare care ar fi în mod normal necesare în conformitate cu CLP.
Ambalajul unui produs chimic periculos trebuie proiectat, fabricat și închis astfel încât conținutul să nu se poată pierde în niciun moment. Prin urmare, materialele de ambalare trebuie să fie solide și rezistente la deteriorarea cauzată de conținut. Dispozitivele de închidere înlocuibile trebuie să permită închiderea repetată fără pierdere de conținut.
Ambalajul unui produs chimic furnizat publicului larg nu trebuie să atragă sau să stârnească curiozitatea copiilor sau să inducă în eroare consumatorii. Ambalajul nu trebuie să aibă o prezentare similară sau un aspect utilizat pentru produsele alimentare sau pentru hrana pentru animale sau pentru produsele cosmetice.
Sisteme de închidere rezistente la deschiderea lor de către copii și avertizări tactile
Dacă substanțele sau amestecurile sunt furnizate publicului larg și prezintă anumite pericole sau dacă produsul conține metanol sau diclormetan, trebuie să se utilizeze sisteme de închidere rezistente la deschiderea lor de către copii și/sau avertizări tactile asupra pericolului. O privire de ansamblu asupra diferitelor pericole care determină această obligație este disponibilă pe pagina „situații specifice de etichetare și ambalare”; linkul către aceasta se află, de asemenea, pe această pagină.
Pentru îndrumări detaliate cu privire la cerințele de etichetare și ambalare, se recomandă consultarea Ghidului pentru etichetare și ambalare conform Regulamentului CLP.