Desmitificant el Greenwashing! 🌿🚫
En un món cada vegada més conscient del medi ambient, el greenwashing s'ha convertit en una pràctica estesa, moltes vegades involuntaria per part de marques i empreses. Però, què és exactament el greenwashing?
Saps realment el que hi ha darrere de l'etiqueta "Green"?
El greenwashing és una estratègia de màrqueting en què les empreses inverteixen en accions per donar la impressió de ser respectuoses amb el medi ambient, sense realment minimitzar els seus impactes ambientals. Bàsicament parlem de greenwashing quan les accions que du a terme l'empresa es limiten a fer accions de RSC o medioambientals aïllades del propòsit de l'empresa i que només estan enfocades a millorar la imatge de la marca.
Punts clau per als consumidors per identificar el Greenwashing:
1. Llenguatge imprecís: Presta atenció a paraules genèriques com 'sostenible' o 'verd' que manquen d'un significat clar. Les afirmacions vagues poden amagar pràctiques insostenibles.
2. Model de producció global: Examina tota la cadena de valor d'una empresa. A vegades, una empresa pot promoure un producte o servei "green", però les seves pràctiques generals no són sostenibles.
3. Imatges maques: L'ús excessiu del color verd i de la natura en la publicitat sense un propòsit clar pot ser un senyal de greenwashing. No et deixis portar per l'estètica.
4. Visió túnel: Fixa't si tota l'atenció es centra en una única acció "verda" per distreure d'altres pràctiques insostenibles a l'empresa.
5. Reconeixements sense acreditació o independència: Desconfia d'etiquetes i certificats que no comptin amb suport de tercers independents o només certifiquin una acció i no l'empresa transversalment.
6. Manca de transparència: Si les afirmacions d'una empresa no es poden verificar amb dades concretes, és un senyal d'alerta.
Recomendado por LinkedIn
La importància d'evitar el Greenwashing per a les empreses:
Per què és essencial per a les empreses evitar el greenwashing? En primer lloc, es tracta d'assumir un comportament ètic i responsable en un món que necessita cuidar del seu medi ambient. Però també és una qüestió de negoci. Més del 85% dels consumidors veuen positivament una marca si coneixen les seves bones pràctiques sostenibles, i gairebé el 40% busca activament informació sobre els esforços sostenibles de les empreses abans de prendre decisions de compra. Davant d'aquestes xifres, per què arriscar-se a caure en el greenwashing quan la informació honesta pot tenir un impacte real en la creixent demanda de consumidors conscients?
En resum, el greenwashing no només és perjudicial per a la confiança dels consumidors, sinó que també acaba tenint impacte negatiu en el negoci, ja que son accions aïllades del propòsit de l'empresa.
Un canvi de paradigma: la sostenibilitat com a valor compartit
La sostenibilitat ja no és una moda, sino un imperatiu per a totes les empreses. L'enfoc d'integrar la sostenibilitat transversalment s'entén com un enfoc de valor compartit, on el conjunt de polítiques i pràctiques que milloren la competitivitat de les empreses alhora milloren les condicions socials i mediambientals a les regions on operen.
Cada empresa haurà d'adquirir aquesta visió holística de sosteniblitat, traçant una estrategia transversal de sosteniblitat, integrada desde la base del model de negoci i propòsit de l'empresa.
Ara és el moment per adquirir uan visió crítica i una mirada amplia per traçar aquesta estratègia transversal de sostenibilitat!
🌎💪