Què és la Indústria 4.0? (III)
Cada revolució industrial donada per un canvi tecnològic (maquinària, ordinadors, internet, telefonia mòbil...) i un progrés social (augment de sous, millora de les condicions seguretat, salut laboral...) s’ha vist acompanyada, a més de la por a ser substituït per màquines, per la desaparició de llocs de treball que han esdevingut obsolets però també per la creació d’altres de nous que són d’un nivell de qualificació superior.
La gran majoria de les empreses ha adoptat una primera onada de tecnologia però per a la segona (Big Data, IoT, Robòtica, etc...) encara hi ha reptes a superar. D’aquesta segona onada la tecnologia amb un grau d’implementació més elevat és la ciberseguretat.
I perquè es dóna aquesta tardança? Els experts opinen que els factors que limiten el creixement de la Indústria 4.0 són:
- Manca de perfils adaptats a les necessitats tecnològiques de l’empresa industrial.
- Inversió en innovació massa alta per les pimes (99% del teixit empresarial català).
Així, pel primer factor, la principal actuació té a veure amb la formació tant dels treballadors en actiu com dels nous entrants i, tant pel que fa a la formació professional com a la universitària, ambdues segons la metodologia d’aprenentatge del learning by doing.
S'afegeix a més que les especialitats industrials tenen poc atractiu per a les noies (només el 5% de les matriculacions) que podrien cobrir la xifra dels 5.500 graduats STEM de més que properament necessitarà anualment Catalunya. Per això accions com les del Consell Industrial de Parets del Vallès en col·laboració amb la Societat Catalana de Tecnologia per despertar vocacions científiques entre les joves estudiants són un exemple a tenir en compte pels centres de formació.