En? Hoe creatief ben jij? Doe de test!

En? Hoe creatief ben jij? Doe de test!

Mocht je het nog niet weten: ja hoor, creativiteit kan je leren. Het is een gedragsvaardigheid waarin je – door gericht en regelmatig te oefenen – progressief vooruitgang kan boeken. Klopt natuurlijk dat er zoiets bestaat als ‘aangeboren talent’. Maar wát je van de natuur hebt meegekregen, kan je altijd verbeteren. Vraag dat maar aan de Olympische topsporters.

‘Leren’ betekent is dit geval dus concreet: jouw creatief potentieel naar een hoger niveau tillen. En wil je graag weten hoe het staat met dat potentieel van jou? Doe dan even deze test. Hij werd ontwikkeld door een internationaal onderzoeksteam aan de McGill University, de Harvard University en de University of Melbourne.

Hoe het werkt? Zet je rustig voor je scherm, bedenk 10 woorden (sorry, enkel in het Engels!) die – qua betekenis, categorie of concept – zo ver mogelijk uit elkaar liggen, druk op ‘enter’ en het algoritme doet de rest. Twee minuutjes en that’s it. De test berekent de "semantische afstand" tussen de woorden. Bijvoorbeeld: de woorden "lepel" en "vork", die verschillend maar enigszins verwant zijn, hebben een kortere semantische afstand dan de woorden "lepel" en "autosnelweg", die duidelijk minder verwant zijn. Volgens de betreffende onderzoekers zijn mensen die woorden met een grotere semantische afstand kunnen verzinnen, objectief gezien creatiever.

Zo’n korte test kan toch geen juist beeld geven, denk je wellicht? Nochtans komen de resultaten van deze ‘Divergent Association Task’ (DAT) quasi exact overeen met deze van twee andere beproefde creativiteitsbarometers, namelijk de Alternative Uses Task en de Bridge-the-Associative Gap Task. De DAT is echter een stuk eenvoudiger en sneller, maar toch minstens even effectief dan veel traditionele creativiteitstests, die tijdrovende en subjectieve scoringssystemen vereisen. Volgens de auteurs van de studie - toen de DAT werd getest op 8.500 deelnemers uit 98 landen - varieerden de semantische afstanden slechts lichtjes per demografische groep, wat suggereert dat de test geen significante demografische bias bevat en gebruikt kan worden voor diverse bevolkingsgroepen.

Ik ben benieuwd: laat hieronder even weten wat jouw score is. En wil je jouw creatief potentieel de lucht in stuwen? Schrijf je dan in voor de Masterclass Creatief Denken of stuur me een PM of mail naar walter.vandervelde@ehb.be voor meer info.

Succes!

Lynn Claerhout

Eindredactrice bij Wablieft (Centrum voor Duidelijke Taal)

3 j

77,79%, kon ook nog beter :-)

81,69… niet slecht, maar kan beter 😁

Mijn score is 80.52, en dat in mijn namiddag-dip 😉 .

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Walter Vandervelde