Normale content

Google sluit miljoenendeal over nieuws, geen nieuws meer op Facebook Australië

Google sluit miljoenendeal over nieuws, geen nieuws meer op Facebook Australië

Er gaat geen nieuws meer gedeeld kunnen worden op Facebook in Australië, nadat de instanties werden gedwongen te betalen voor het nieuws dat wordt gedeeld op het platform.

Die beslissing komt van een contract van Google, die bezig is met het sluiten grote deals te sluiten met nieuws platformen in Australië. Google probeert zo veel mogelijk van deze deals te sluiten voordat de nieuwe mediawet in gaat. Deze wet dwingt grote tech-bedrijven te betalen om nieuws te delen op de platformen.

"Als antwoordt op de Australische nieuwe media-onderhandelingswet, zal Facebook uitgevers en mensen in Australië beperken in het delen of bekijken van Australische en internationale nieuws content," schreef William Easton, managing director van Facebook Australië & Nieuw-Zeeland in een blogpost. “Door de voorgestelde wet wordt de relatie tussen ons platform en uitgevers volslagen verkeerd uitgelegd.

Het is een wat grimmige keuze die we moeten maken: de wet volgen die ten koste gaat van onze huidige relatie of stoppen met het toestaan van nieuwscontent op ons platform in Australië. Met pijn in ons hart kiezen we toch voor het laatste.”

Berichten van Australische uitgevers verdwenen voor sommige gebruikers van Facebook al twee uur na deze grote beslissing, volgens NBC News' Bianca Britton en BBC's Frances Mao.

Nieuwsplatformen grote deals met Google

Google had eerder gedreigd om het land te verlaten als de wet aangepast zou worden, maar in plaats daar van zijn ze gaan onderhandelen. Google is vliegensvlug een aantal deals gaan sluiten met grote nieuwsplatformen, zoals bijvoorbeeld met News Corp van Rupert Murdoch. Voor hoeveel geld de deal is gesloten is niet duidelijk. Wel is bekend daar Google een deal heeft gesloten met omroep Seven West Media, deze bedraagt rond de 30 miljoen dollar. Google is nog steeds bezig met onderhandelen zodra de nieuwe wet ingaat.

LEES OOK: Facebook lanceert Facebook Campus

Wordt er wel zoveel gezocht?

Facebook heeft aangegeven niet te willen betalen, in een blogpost zegt Facebook dat "de zakelijke winst uit nieuws minimaal is” en nieuws op het platform bestaat uit “uit minder dan 4% van de alle content die mensen zien.”

Het blijkt dat Australiërs ook niet veel zoeken voor nieuws op Google. Echter, Google zegt alsnog dat het compleet verwijderen van de nieuwscontent invloed kan hebben op hun code. Facebook is hier minder bang voor.

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn in de toekomst wel gevolgen voor het nieuws in Australië:

  • Australische uitgevers mogen geen inhoud delen of plaatsen op hun Facebook-pagina's
  • Internationale uitgevers kunnen nog wel hun berichten plaatsen op Facebook, maar deze kunnen niet worden bekeken in Australië
  • Australische gebruikers kunnen geen nieuws meer delen met mensen of zelf plaatsen op Facebook
  • Als je niet Australisch bent kun je geen nieuws van Australische uitgevers zien of delen op Facebook.

Facebook stelde dat een platform als Google altijd verbonden is aan het nieuws. Google zelf doorzoekt nieuwslink, of het platform dat nou wil of niet. Op Facebook kiezen uitgevers en andere mensen er zelf voor nieuws te delen.

Google speelde een gevaarlijk spel met Australië en dreigde de zoekmachine weg te halen. Als reactie dreigde Australië over te stappen op Bing van Microsoft. Uiteindelijk heeft Google de nieuwe regels omzeild en is Australië toch niet overgestapt naar Bing. Als een deel van de wet moet Google de veranderingen in het algoritme die met het nieuws te maken hebben op tijd delen. Er wordt al tijden gespeculeerd dat andere landen Australië in het vizier hebben en op een dag wellicht vergelijkbare maatregelen zullen nemen.

LEES OOK: Facebook gaat deepfakes verbieden

Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren als er helemaal geen nieuws meer verschijnt op Facebook. Er is een mogelijkheid dat nieuwsplatforms daar flink onder kunnen gaan lijden. Het is aannemelijk dat het online verkeer zal dalen. Ook zou er veel meer fake nieuws verspreid kunnen worden, nu echt nieuws niet meer gedeeld kan worden via Facebook. Een slechte zaak, dat moge duidelijk zijn...

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: