Naar inhoud springen

Kunstmuseum Basel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kunstmuseum Basel
Het hoofdgebouw in 2017
Het hoofdgebouw in 2017
Locatie St. Alban-Graben 16, Bazel
Coördinaten 47° 33′ NB, 7° 36′ OL
Type kunstmuseum
Personen
Directeur Elena Filipovic
Huisvesting
Architect Paul Bonatz, Rudolf Christ

Emanuel Christ, Christoph Gantenbein (uitbreiding)

Gebouwd 1936
Detailkaart
Kunstmuseum Basel (Bazel)
Kunstmuseum Basel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De in 2016 voltooide uitbreiding van het museum

Het Kunstmuseum Basel herbergt de oudste openbare kunstcollectie ter wereld en wordt algemeen beschouwd als het belangrijkste kunstmuseum van Zwitserland. Het staat op de lijst van erfgoederen van nationaal belang.

Zijn afstamming gaat terug tot het kabinet Amerbach, dat een verzameling werken van Hans Holbein omvatte die in 1661 door de stad Bazel en de universiteit van Bazel werden aangekocht, waarmee het het eerste gemeentelijk en dus voor het publiek toegankelijk museum ter wereld werd.

In april 2016 werd het museum uitgebreid met een geheel nieuw gebouw tegenover het oude. Dit nieuwe bijgebouw valt op door zijn robuuste welhaast 'bunkerachtige' vorm en binnenin door de grote 'steriele' ruimten welke grijs van kleur zijn met hoge kale wanden.

Het museum aan de Sankt Alban-Graben is sinds 2016 verdeeld in drie afdelingen waaronder:

Hedendaagse kunst wordt getoond in het aan de Sankt Alban-Rheinweg 60 gelegen Museum für Gegenwartskunst, dat eveneens tot het Kunstmuseum Basel behoort.

De stad Bazel legde de basis voor het museum in 1661 met de aankoop van een kunstverzameling, het Amerbach-Kabinett. Deze privécollectie dreigde naar Amsterdam verplaatst te worden, maar dankzij de inzet van hoogleraren van de Universiteit van Bazel bleef de verzameling voor de stad Bazel behouden. Lang voordat de elders in Europa door vorstenhuizen gestichte Kunstkammer voor het publiek toegankelijk werden, vond dit reeds in 1671 in Bazel plaats in Haus zur Mücke.

De collectie bestond uit 50 schilderijen, waaronder 15 werken van Hans Holbein de Jonge, alsmede een prentenkabinet met vele tekeningen en grafische werken.

In 1823 werd het kunstkabinet verrijkt met de privécollectie van Museum Faesch. Naast meerdere werken van Hans Holbein de Jonge werd ook de collectie van het prentenkabinet aanzienlijk vergroot. In 1849 werd een nieuwe, noodzakelijke, huisvesting gevonden voor Kunstkabinett en Kupferstichkabinett in de Augustinergasse, waar zich thans nog het Naturhistorische Museum en het Museum der Kulturen bevinden.

Ondanks de verwerving en aankoop van grote aantallen kunstwerken duurde het nog tot 1936 voor het museum zijn intrek kon nemen in het door de architecten Rudolf Christ en Paul Bonatz gebouwde nieuwe, ruimere museum aan de Sankt Alban-Graben.

Louise Bachofen-Burckhardt liet haar kunstcollectie na aan het Kunstmuseum.

Collectie Galerie

[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijke collectie kan worden onderverdeeld in:

Collectie Kupferstichkabinett

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Kunstmuseum Basel, Kupferstichkabinett voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie de categorie Kunstmuseum Basel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  翻译: