Grattis Helena Thulin, barnläkare som forskar på KI Sös som har disputerat på avhandlingen Pediatric Eosinophilic Esophagitis. I avhandlingen studerar hon bland annat hur man ska hitta de barn som har sjukdomen Eosinofil Esofagit (EoE).
Vad är bakgrunden till din forskning?
Eosinofil Esofagit (EoE), även kallad ”allergisk matstrupe” eller ”eksem i matstrupen”, är en allergisk sjukdom, som leder till inflammation i matstrupen. Det främsta besväret är problem att äta. Sjukdomen utvecklas långsamt och därför kan man vänja sig vid symtomen. Diagnosen kan då försenas med risk för en förträngning i matstrupen, striktur. EoE är sällsynt, cirka 0,05% av befolkningen drabbas, det motsvarar ungefär 1000 barn i Sverige. För att ställa diagnos måste man göra en gastroskopi med biopsier. Det finns olika behandlingsalternativ och de flesta patienter kan bli hjälpta.
Vilka studier har du genomfört?
– Symtom på EoE kan vara att mat fastnar i matstrupen. I vår första studie granskade vi journaler för alla barn som sökt akut vård i Stockholm under en tioårsperiod på grund för detta. Vi hittade 325 barn. De som fortfarande hade symtom erbjöds medicinsk utredning, av dem hade 12 (3,7%) EoE. Utmärkande för barn med EoE är sväljningsbesvär, att mat ofta fastnar i matstrupen, överdrivet drickande under måltider för att lättare skölja ner maten och förekomst av matallergier. Studien visade att barn där mat fastnar i matstrupen hade ökad risk att ha EoE. En noggrann genomgång av dessa barns sjukdomshistoria kan hjälpa till att hitta misstänkta fall av EoE.
– Vi vet att det är något barnen äter som utlöser sjukdomen, men vad det är går inte att hitta genom vanliga allergiprover. I den andra studien undersökte vi hur små bitar av vävnad från matstrupen (biopsier) reagerar när de träffar möjliga allergen. Metoden visade att biopsierna kunde frisätta vissa markörer utanför kroppen. Den mest intressanta markören, som var högst hos barnen med EoE, var Granzyme B (GzmB). Det här är första gången som Granzyme B har upptäckts hos patienter med EoE. GzmB kan skada barriärer, och en skadad barriär (matstrupen) släpper lättare igenom allergener som då triggar sjukdomen. Förekomsten av GzmB bidrar till ökad förståelse av EoE och kan vara en möjlighet för framtida behandlingar.
– I vår tredje studie samlade vi blod och saliv från barn som skulle göra gastroskopi. I blodet upptäcktes en ökning av en fettsyra kallad 15(S)-HETE hos de med aktiv EoE. Specifika IgG4-nivåer i blod var högst hos barn med EoE, och nivåer av olika biomarkörer föreslogs, som tillsammans skulle kunna skilja mellan sjuka och friska barn. Detta är ett steg framåt i förståelsen av biomarkörer vid EoE, och kan leda till användning av blodprover för att avgöra vilka barn som måste genomgå gastroskopi.
Foto: Torkel Ekqvist Fotogruppen Sös
Här finns Helenas avhandling https://lnkd.in/dDt_b2pV