Finder på din Mac
Finder, der repræsenteres af det blå symbol med det smilende ansigt, er udgangspunktet på din Mac. Du bruger det til at organisere og få adgang til næsten alt på din Mac, inklusive dokumenter, billeder, film og alle andre arkiver, du har. Du åbner et Findervindue ved at klikke på symbolet for Finder i Dock nederst på skærmen. Klik hårdt på et arkivsymbol for hurtigt at se indholdet af det, eller klik hårdt på et arkivnavn for at redigere det. Se Pegefelt på MacBook Air for at få flere oplysninger om hårdt klik og andre bevægelser.
Vær organiseret. Din Mac har mapper, der allerede er oprettet til almindelige typer indhold – dokumenter, billeder, apps, musik m.m. Når du opretter dokumenter, installerer apps og udfører andet arbejde, kan du oprette nye mapper for at holde styr på alt. Du kan oprette en ny mappe ved at vælge Arkiv > Ny mappe. Se Organiser arkiver i mapper på Mac i Brugerhåndbog til macOS.
Synkroniser enheder. Når du tilslutter en enhed såsom en iPhone eller iPad, vises den i indholdsoversigten i Finder. Klik på enhedens navn for at se muligheder for sikkerhedskopiering, opdatering, synkronisering og gendannelse af enheden.
Indholdsoversigten i Finder. Indholdsoversigten til venstre viser de emner, du ofte bruger eller vil åbne hurtigt. Du kan se alle dine dokumenter, der opbevares på iCloud Drive, ved at klikke på mappen iCloud Drive i indholdsoversigten. Klik på mappen Delt, hvis du kun vil se de dokumenter, du deler, og som er delt med dig. Hvis du vil ændre det, der vises i indholdsoversigten, skal du vælge Finder > Indstillinger.
Vælg, hvordan arkiver og mapper skal vises. Klik på lokalmenuknappen øverst i Findervinduet for at ændre, hvordan dokumenter og mapper skal vises. De kan vises som symboler , som en liste , som hierarkiske kolonner eller i et galleri . Både Gallerioversigt og Kolonneoversigt viser et stort eksempel på et valgt arkiv, så du kan identificere billeder, videoklip og andre dokumenter ud fra deres udseende. Du kan også foretage hurtige justeringer, som f.eks. rotere eller markere et billede. Du åbner mulighederne til vinduet Eksempel i Finder ved at vælge Oversigt > Vis eksempel. Du kan tilpasse det, der vises, ved at vælge Oversigt > Vis oversigtsvalg og derefter vælge mulighederne til din arkivtype.
Tip: Tryk på Kommando-J og vælg “Vis arkivnavn” for at få vist arkivnavne i Gallerioversigt.
Du kan få flere oplysninger om de forskellige oversigtsvalg i Vælg, hvordan mapper skal vises i Finder i Brugerhåndbog til macOS.
Hurtige handlinger. Klik på knappen Mere i Gallerioversigt eller Kolonneoversigt nederst til højre i Findervinduet for at få genveje til at administrere og redigere arkiver direkte i Finder. Du kan rotere et billede, skrive noter til eller beskære et billede i Markering, kombinere billeder og PDF-dokumenter i et arkiv, tilpasse lyd- og videoarkiver, starte genveje, der er oprettet med appen Genveje, og oprette specielle kommandoer via Automator-arbejdsgange (f.eks. føje et vandmærke til et arkiv). Se Udfør hurtige kommandoer i Finder på Mac i Brugerhåndbog til macOS.
Funktionen Vis. Vælg et arkiv, og tryk på mellemrumstasten for at åbne Vis. Brug knapperne øverst i vinduet Vis til at signere PDF-arkiver, beskære lyd- og videoarkiver og markere, rotere og beskære billeder uden at åbne en særskilt app. Du kan læse mere om funktionen Vis og markeringsfunktioner i Se og rediger arkiver med funktionen Vis på Mac og Marker arkiver på Mac i Brugerhåndbog til macOS.
Tip: Du kan tilføje alternative billedbeskrivelser, der kan læses af VoiceOver, ved hjælp af Markering i Billedfremviser eller Vis.
Kom hurtigere i mål. Menuen Gå på menulinjen i Finder er en hurtig måde at komme til mapper og placeringer på. I stedet for at bruge flere klik til at navigere til mappen Hjælpeapps kan du vælge Gå > Hjælpeapps. Du kan også vælge Gå > Overliggende mappe for at vende tilbage til øverste niveau af indlejrede mapper. Hvis du kender stien til en bestemt mappe, skal du vælge Gå > Gå til mappe og derefter indtaste stien. Se Gå direkte til en bestemt mappe i Brugerhåndbog til macOS.