Wat is Klaslokaal?
Klaslokaal is een app die beschikbaar is voor ondersteunde iPads en Mac-computers. Met deze app kunnen leerkrachten lesgeven aan leerlingen in een klaslokaal, aan leerlingen op afstand of aan een combinatie van beide (de zogenaamde hybride lessen).
Tijdens het lesgeven kun je een specifieke app, website of pagina in een studieboek openen. Daarnaast kun je documenten uitwisselen met leerlingen en via een Apple TV het werk van leerlingen op een lokale tv, monitor of projector laten zien. Je kunt ook zien in welke apps leerlingen bezig zijn en aan het einde van de les bekijken hoe leerlingen hun tijd hebben besteed.
Voor een optimale werking van Klaslokaal kun je het best een klassengrootte van maximaal zestig leerlingen aanhouden.
Dit is het hoofdvenster van Klaslokaal voor de Mac, met lessen, groepen en de taken die je op de apparaten van leerlingen kunt uitvoeren:
Dit is het hoofdvenster van Klaslokaal voor de iPad, dat veel lijkt op dat voor de Mac:
Om onnodige herhaling te voorkomen, wordt in de rest van deze handleiding alleen het venster voor de iPad weergegeven wanneer een onderwerp op beide vensters van toepassing is.
Klaslokaal gebruiken
Er zijn drie soorten omgevingen die je voor je lessen kunt aanmaken:
In de buurt: Alle leerlingen bevinden zich in dezelfde ruimte als jij en zijn verbonden met het wifinetwerk van de school.
Op afstand: Alle leerlingen (en jijzelf) bevinden zich op afstand en zijn verbonden met hun eigen wifinetwerk of via een mobiele verbinding op hun iPad (hiervoor moet de iPad over mobiele voorzieningen beschikken).
Hybride: Sommige leerlingen bevinden zich in dezelfde ruimte als jij en zijn verbonden met het wifinetwerk van de school en sommige leerlingen bevinden zich op afstand.
Opmerking: Er kan maar één soort les tegelijk op een apparaat actief zijn.
Klaslokaal en Gedeelde iPad
Met Gedeelde iPad kunnen meerdere leerlingen met dezelfde iPad werken. Hoewel de apparaten worden gedeeld, kunnen alle gebruikers in hun eigen omgeving werken. Als je Klaslokaal gebruikt in combinatie met Gedeelde iPad en beheerde Apple ID's, kun je leerlingen toewijzen aan een groep iPads. Op het iPad-scherm hieronder staan leerlingen die aan een groep iPads zijn toegewezen.
Aan het begin van de les tikken de leerlingen op hun naam in een lijst die op elke iPad staat. Vervolgens voeren ze hun toegangscode of wachtwoord in. Na de les kun je met Klaslokaal leerlingen bij hun gedeelde iPad uitloggen, waarna deze klaar is voor de volgende leerling. Gegevens worden in de lokale cache van elke iPad bewaard en worden naar iCloud gepusht ook nadat de leerling is uitgelogd. Indien nodig worden gegevens van de vorige gebruiker nog naar de cloud gepusht terwijl de volgende gebruiker al inlogt op de iPad. Klaslokaal kan niet worden gebruikt voor het beheren van tijdelijke sessies van Gedeelde iPad.
Zie Overzicht van Gedeelde iPad in Implementatie van het Apple platform voor meer informatie over het gebruik van Klaslokaal in combinatie met Gedeelde iPad.
Klaslokaal en Schoolwerk
Als je school beheerde Apple ID's gebruikt en lesroosters configureert via Apple School Manager, kun je de Schoolwerk-app gebruiken in combinatie met Klaslokaal.
Je kunt met de Schoolwerk-app eenvoudig opdrachten uitsturen en innemen van iPads, de voortgang van leerlingen volgen in onderwijsapps voor de iPad, één-op-één met leerlingen samenwerken en de samenwerking tussen leerlingen onderling configureren en beheren.
Zie Vereisten Schoolwerk, Schoolwerk configureren en Aan de slag met Schoolwerk voor meer informatie over Schoolwerk.
Vereisten infrastructuur
Voor Klaslokaal moet de IT-afdeling een specifieke infrastructuur opzetten, afhankelijk van het type lessen dat je wilt aanmaken. Je kunt Klaslokaal op drie verschillende manieren gebruiken. Je kunt:
Met Apple School Manager gesynchroniseerde lessen aanmaken
Bestaande lessen gebruiken die zijn aangemaakt in een MDM-oplossing (zonder Apple School Manager)
Lessen aanmaken zonder beheerde Apple ID's of een MDM-oplossing te gebruiken
Jij en je IT-beheerder moeten de volgende informatie doornemen om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jullie school, leerkrachten en leerlingen: