Calcularea valorilor utilizând datele din celulele de tabel în Numbers pe iPhone
Puteți crea formule sau celule de funcții care efectuează automat calcule utilizând datele din orice celule pe care le selectați. De exemplu, puteți compara valorile din două celule, calcula suma sau produsul celulelor, și așa mai departe. Rezultatul unei formule sau al unei funcții apare în celula în care ați introdus-o.
De asemenea, pentru a crea formule, puteți utiliza oricare dintre funcțiile matematice predefinite incluse în Numbers. Există peste 250 de funcții pentru aplicații, inclusiv statistice, de inginerie și finanțe, unele dintre ele preluând informații de la distanță, prin internet. Informații detaliate despre fiecare funcție apar în Ajutor Formule și funcții online și în browserul de funcții, care apare atunci când începeți să adăugați o funcție la o celulă (prin apăsarea ).
Inserarea unei formule
Puteți crea formule aritmetice simple sau complexe pentru a efectua calcule pe valorile din tabelele dvs.
Apăsați celula în care doriți să apară rezultatul, apoi apăsați în partea de jos a ecranului.
Apăsați deasupra tastaturii, în stânga (dacă nu vedeți , apăsați de deasupra tastaturii).
Apar editorul de formule și tastatura.
Sfat: Pentru a efectua un calcul de bază, cum ar fi o sumă, o medie sau un produs, puteți, de asemenea, să selectați datele pe care doriți să le utilizați, apăsați în partea de jos a ecranului, apoi alegeți o formulă. Aplicația Numbers inserează automat formula și alege o celulă de rezultat pe baza selecției dvs.
Apăsați o celulă pentru a o utiliza în formulă sau inserați o valoare efectuând una dintre următoarele acțiuni:
Adăugați text: Apăsați tastele pentru litere.
Adăugați o funcție: Dacă știți ce funcție doriți să inserați, începeți să o scrieți, apoi apăsați una dintre sugestiile care apar.
Dacă nu știți sigur de ce funcție aveți nevoie, apăsați pentru a deschide browserul de funcții, apăsați Categorii în partea de jos a browserului de funcții pentru a vedea lista categoriilor de funcții, apoi apăsați o categorie. Apăsați o funcție pentru a o insera în editorul de formule (glisați în sus și în jos pentru a vedea funcțiile disponibile). Pentru a afla mai multe despre o funcție, apăsați de lângă ea. (La prima apăsare a , afișarea informațiilor poate dura ceva timp.)
Adăugați un număr sau un simbol: Apăsați simbolurile de pe rândul de sus al tastaturii sau, pentru a insera numere,
Apăsați un operator aritmetic, apoi selectați altă celulă de utilizat în formulă sau tastați o valoare.
Dacă nu specificați un operator, aplicația Numbers introduce în mod implicit un + între referințele celulei.
Notă: Pentru a include în formulă valori dintr-un tabel din altă foaie, accesați foaia respectivă și apăsați celula sau intervalul de celule.
Repetați pașii 3 - 4 până la finalizarea formulei.
Apăsați în editorul de formule pentru a insera formula în celulă.
Dacă apăsați , ștergeți ceea ce tocmai ați inserat; dacă apăsați apoi în stânga editorului de formule, ștergeți întreaga formulă și închideți editorul acesteia.
Dacă în formula dvs. există o eroare, în celula rezultatului apare . Apăsați dublu pictograma, apoi apăsați în editorul formulei pentru a vedea mesajul de eroare. Dacă este cazul, trageți spre stânga pentru a citi mesajul în întregime.
Inserarea unei funcții
Apăsați celula în care doriți să apară rezultatul, apăsați în partea de jos a ecranului, apoi apăsați în stânga, deasupra tastaturii.
Dacă nu vedeți , apăsați deasupra tastaturii).
Apar editorul de formule și tastatura.
Dacă știți ce funcție doriți să inserați, începeți să o scrieți, apoi apăsați una dintre sugestiile care apar.
Dacă nu știți sigur de ce funcție aveți nevoie, apăsați de pe tastatură, apăsați Categorii în partea de jos a ecranului pentru a vedea lista categoriilor de funcții, apoi apăsați o categorie.
De asemenea, puteți să apăsați pe Recente pentru a selecta o funcție utilizată recent.
Apăsați o funcție pentru a o insera în editorul de formule.
Glisați în sus sau în jos pentru a vedea funcțiile disponibile.
Pentru a afla mai multe despre o funcție, apăsați de lângă ea. (La prima apăsare a , afișarea informațiilor poate dura ceva timp.)
Apăsați fiecare token în editorul de formule, apoi selectați o celulă sau un interval, alegeți o opțiune din meniul pop‑up al tokenurilor (dacă are o săgeată) sau inserați altă valoare validă pentru argument.
Apăsați pentru a insera rezultatul în celulă.
Dacă ați adăugat date într‑o formulă existentă și apăsați , ștergeți datele adăugate, dar formula anterioară rămâne în celulă; dacă apăsați apoi în stânga editorului de formule, ștergeți întreaga formulă și închideți editorul acesteia.
Pentru a introduce date în altă celulă, apăsați Retur pe tastatură sau apăsați altă celulă.
Dacă în formula dvs. există o eroare, în celula rezultatului apare . Apăsați dublu pictograma, apoi apăsați în editorul formulei pentru a vedea mesajul de eroare. Dacă este cazul, trageți spre stânga pentru a citi mesajul în întregime.
Compararea valorilor utilizând o formulă
Puteți utiliza operatori de comparare pentru a verifica dacă valorile din două celule sunt egale, sau dacă o valoare este mai mare sau mai mică decât cealaltă. Pentru aceasta, trebuie să configurați o situație într-o celulă - de exemplu A1 > A2, adică valoarea din celula A1 este mai mare decât valoarea din celula A2. Rezultatul operatorului de comparare este exprimat ca „adevărat” sau „fals”.
Apăsați dublu celula unde doriți să apară rezultatul.
Apăsați celula în care doriți să apară rezultatul, apăsați în partea de jos a ecranului, apoi apăsați în stânga, deasupra tastaturii.
Dacă nu vedeți , apăsați deasupra tastaturii).
Apar tastatura și editorul de formule.
Apăsați o celulă de utilizat ca prim argument al formulei sau tastați o valoare.
Apăsați un operator de comparare (<, >, = sau ≠) în rândul de sus al tastaturii.
Dacă nu vedeți operatorii de comparare, trageți spre stânga rândul de sus.
Apăsați o celulă de utilizat ca argument următor al formulei sau tastați o valoare.
Notă: Pentru a selecta o celulă dintr-un tabel din altă foaie, accesați foaia respectivă și apăsați celula.
Apăsați în editorul de formule pentru a insera formula în celulă.
Dacă apăsați , ștergeți ceea ce tocmai ați inserat; dacă apăsați apoi în stânga editorului de formule, ștergeți întreaga formulă și închideți editorul acesteia.
Dacă în formula dvs. există o eroare, în celula rezultatului apare . Apăsați dublu pictograma, apoi apăsați în editorul formulei pentru a vedea mesajul de eroare. Dacă este cazul, trageți spre stânga pentru a citi mesajul în întregime.
Referințele la celule în formule
În formule, puteți să includeți referințe la celule, la intervale de celule și la coloane sau rânduri întregi de date, inclusiv la celule din alte tabele și din alte foi. Numbers utilizează valorile din celulele la care se face trimitere pentru a calcula rezultatul formulei. De exemplu, dacă includeți „A1” într-o formulă, aceasta este o referință la valoarea celulei A1 (celula din coloana A și rândul 1).
Notă: Dacă tabelul dvs. utilizează categorii și adăugați un rând nou într-un interval de celule de referință, rezultatele formulei nu vor include rândul nou dacă nu schimbați referința celulei.
Exemplele de mai jos prezintă utilizarea referințelor la celule în formule.
Dacă intervalul de referință are mai mult de o celulă, celulele de început și de sfârșit sunt separate printr-un singur semn de două puncte.
COUNT(A3:D7)
Dacă referința este la o celulă dintr-un alt tabel, referința trebuie să conțină numele tabelului (cu excepția cazului în care numele celulei este unic în toate tabelele).
Tabel 2::B2
Remarcați faptul că numele tabelului și referința de celulă sunt separate de un semn dublu de două puncte (::). Dacă selectați o celulă din alt tabel pentru o formulă, numele tabelului este inclus automat.
Dacă referința este la o celulă dintr-un tabel din altă foaie de calcul, trebuie inclus și numele foii (cu excepția situației în care numele celulei este unic în toate foile).
SUM(Foaie 2::Tabel 1::C2:G2)
Numele foii, numele tabelului și referința celulei sunt separate prin două semne două puncte. Când apăsați o celulă din altă foaie în timpul construirii unei formule, numele foii și numele tabelului sunt incluse automat în formulă.
Pentru a face referire la o coloană, puteți utiliza litera acesteia. Formula de mai jos calculează totalul celulelor din a treia coloană:
SUM(C)
Pentru a face referire la un rând, puteți utiliza numărul acestuia. Formula de mai jos calculează totalul celulelor din primul rând:
SUM(1:1)
Pentru a face referire la un rând sau la o coloană cu antet, puteți utiliza numele antetului. Formula de mai jos calculează totalul tuturor celulelor din rândul cu antetul „Încasări”:
SUM(Încasări)
Formula de mai jos se referă la o coloană folosind numele antetului ei, „Număr de oaspeți” și la celula B2 dintr-un tabel din altă foaie.
Păstrarea referințelor rândului sau coloanei în formule
Puteți stabili ca absolute referințele la rânduri și coloane într-o formulă, pentru a putea utiliza aceeași formulă în alt loc din foaia de calcul, fără ca referințele la celule să se modifice, așa cum s-ar întâmpla în caz contrar.
Dacă nu păstrați referințele la rânduri sau coloane, atunci când mutați formula (prin tăiere și lipire sau adăugând rânduri și coloane noi), referințele sunt ajustate în raport cu noua localizare a formulei.
Apăsați dublu celula care conține formula ale cărei adrese de celulă doriți să le păstrați.
Apar editorul de formule și tastatura.
Apăsați triunghiul simbolului care reprezintă intervalul de celule pe care doriți să-l păstrați.
Activați opțiunea Păstrați rândul sau Păstrați coloana pentru adresele de început sau de sfârșit ale intervalului selectat.
Dacă schimbați numărul de rânduri sau de coloane din tabel sau dacă mutați formula în altă celulă, referințele păstrate de rând sau de coloană sunt ajustate, dar referințele absolute ale celulei originale sunt menținute.
Apăsați pentru a insera această configurare.
Apăsați OK, apoi apăsați pentru a insera această configurare.
Pentru a continua introducerea datelor, apăsați Retur pe tastatură sau apăsați altă celulă.
Modificarea unei formule existente
Puteți edita o formulă existentă astfel încât aceasta să se refere la celule diferite.
Apăsați celula de rezultat care conține formula pe care doriți să o editați, apoi apăsați în partea de jos a ecranului.
Apar editorul de formule și tastatura.
Efectuați una dintre următoarele acțiuni:
Adăugați mai multe referințe la celule: Apăsați în zona argumentelor din editorul de formule pentru a plasa punctul de inserare acolo unde doriți să adăugați referințele la celule, apoi selectați celulele pe care doriți să le adăugați.
Eliminați referințele la celule: În editorul de formule, selectați referințele la celule nedorite, apoi apăsați de pe tastatură.
Schimbați referințele la celule: Selectați adresele de celulă existente pe care doriți să le schimbați, apoi apăsați noile celule.
Apăsați pentru a insera rezultatul în celulă.
Dacă tocmai ați adăugat date într-o formulă existentă și apăsați , ștergeți datele adăugate, dar formula anterioară rămâne în celulă. Dacă apăsați apoi din partea stângă a editorului de formule, ștergeți întreaga formulă și închideți editorul de formule.
Pentru a introduce date în altă celulă, apăsați celula sau apăsați Retur pe tastatură.
Dacă în formula dvs. există o eroare, în celula rezultatului apare . Apăsați dublu pictograma, apoi apăsați în editorul formulei pentru a vedea mesajul de eroare. Dacă este cazul, trageți spre stânga pentru a citi mesajul în întregime.