Använda macOS Återställning på en Intel-baserad Mac-dator
macOS Återställning är det inbyggda återställningssystemet på din Mac.
På en Intel-baserad Mac kan du använda apparna i macOS Återställning till att reparera datorns interna lagringsenhet, installera om macOS, återskapa filer från en Time Machine-säkerhetskopia, ställa in säkerhetsalternativ med mera.
Att installera om macOS kräver en internetanslutning. För att ansluta till internet kan du använda en trådlös eller trådbunden nätverksanslutning. Om du försöker ansluta till ett låst Wi‑Fi-nätverk (till exempel på ett kafé, bibliotek eller hotell) eller ett företagsnätverk kanske du inte kan komma åt internet i macOS Återställning. Se Ansluta till internet med Wi‑Fi.
Tillgängliga appar i macOS Återställning på en Intel-baserad Mac
Följande appar är tillgängliga i macOS Återställning på en Intel-baserad Mac:
Återställning: Appen Återställning öppnas när datorn startar i macOS Återställning. Se Starta den Intel-baserade Mac-datorn i macOS Återställning och Avsluta macOS Återställning.
Systemåterskapning via Time Machine: Återskapa data från en Time Machine-säkerhetskopia. I Återställning-appen väljer du Återskapa från Time Machine och klickar sedan på Fortsätt. För att återgå till appen Återställning väljer du Systemåterskapning via Time Machine > Avsluta Systemåterskapning via Time Machine. Se Använda Time Machine till att återskapa filer.
Installera macOS: Installera om macOS på datorn. Välj Installera om macOS [namn] i appen Återställning och klicka sedan på Fortsätt. Om du vill återgå till appen Återställning väljer du Installera macOS namn > Avsluta Installera macOS. Se Installera om macOS.
Safari: I Återställning-appen väljer du Safari och klickar sedan på Fortsätt. För att återgå till appen Återställning väljer du Safari > Avsluta Safari. Om du är ansluten till internet kan du använda Safari till att söka efter mer information på webbplatsen för Apple-support.
Skivverktyg: Reparera eller radera skivan. I Återställning-appen väljer du Skivverktyg och klickar sedan på Fortsätt. För att återgå till appen Återställning väljer du Skivverktyg > Avsluta Skivverktyg. Se Radera och installera om macOS.
Startsäkerhetsverktyg: Ställ in säkerhetspolicyer för datorn. I appen Återställning väljer du Verktyg > Startsäkerhetsverktyg. För att återgå till appen Återställning väljer du Startsäkerhetsverktyg > Avsluta Startsäkerhetsverktyg. Se Använda Startsäkerhetsverktyg till att ställa in ett lösenord för fast programvara och Använda Startsäkerhetsverktyg för att ställa in alternativ för säker start.
Vilka alternativ som är tillgängliga i Startsäkerhetsverktyg varierar beroende vilken Mac-modell du har. Se Apple Support-artiklarna Om Startsäkerhetsverktyg på en Mac med Apple T2-säkerhetschippet och Mac-datorer med Apple T2-säkerhetschip.
Startskiva: Ställ in datorns startskiva. Välj Apple-menyn > Startskiva. För att återgå till appen Återställning väljer du Startskiva > Avsluta Startskiva.
Terminal: I appen Återställning väljer du Verktyg > Terminal. För att återgå till appen Återställning väljer du Terminal > Avsluta Terminal.
Du kan också använda macOS Återställning till att göra följande:
Starta den Intel-baserade Mac-datorn i macOS Återställning
Välj Apple-menyn > Starta om på datorn.
Håll omedelbart ned en av följande tangentkombinationer tills du ser startskärmen:
Kommando-R: Starta med det inbyggda systemet macOS Återställning. Använd den här tangentkombinationen till att installera om den senaste versionen av macOS som var installerad på ditt system eller för att använda de andra apparna i macOS Återställning.
Alternativ-kommando-R: Starta med macOS Återställning via internet. Använd den här tangentkombinationen för att installera om macOS och uppgradera till den senaste versionen av macOS som är kompatibel med datorn.
Alternativ-skift-kommando-R: Starta med macOS Återställning via internet. Använd den här tangentkombinationen för att installera om den version av macOS som följde med datorn eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.
Om du ser ett lås anger du lösenordet för datorn.
Om du har flera volymer på hårddisken markerar du den volym du vill återställa och klickar sedan på Nästa.
Om det behövs väljer du ett administratörskonto, klickar på Nästa, anger lösenordet för kontot och klickar sedan på Fortsätt.
När appen Återställning visas i menyraden kan du välja valfritt tillgängligt alternativ i fönstret eller menyraden.
Ansluta till internet med Wi‑Fi
Du kan kontrollera Wi‑Fi-statusen och ansluta till Wi‑Fi-nätverk i macOS Återställning.
Om symbolen för Wi‑Fi-menyn (i skärmens övre högra hörn) innehåller en eller flera staplar är Wi‑Fi på och anslutet till ett trådlöst nätverk. Om symbolen för Wi‑Fi-menyn inte innehåller några staplar alls är Wi‑Fi på, men inte anslutet till ett trådlöst nätverk. Om det är ett snedstreck över symbolen för Wi‑Fi-menyn är Wi‑Fi av. Wi‑Fi måste slås på innan du kan ansluta till ett trådlöst nätverk.
Gör något av följande på datorn:
Slå på Wi‑Fi: Klicka på symbolen för Wi‑Fi-menyn och välj sedan Slå på Wi‑Fi.
Stäng av Wi‑Fi: Klicka på symbolen för Wi‑Fi-menyn och välj sedan Stäng av Wi‑Fi.
Anslut till ett nätverk: Klicka på symbolen för Wi‑Fi-menyn och välj sedan ett nätverk. Ange nätverkslösenordet om det efterfrågas.
Anslut till ett slutet nätverk: Klicka på symbolen för Wi‑Fi-menyn och välj sedan Anslut till annat nätverk. Ange nätverkets namn och lösenord (om det efterfrågas).
Reparera datorns interna lagringsenhet
Om du har problem med datorn, eller om du startade datorn och macOS Återställning-fönstret visades, kanske du måste reparera datorns interna lagringsenhet (exempelvis en SSD).
I Återställning-appen väljer du Skivverktyg och klickar sedan på Fortsätt.
Välj Innehåll > Visa alla enheter i appen Skivverktyg.
Markera en volym i sidofältet och klicka sedan på .
Klicka på Kör i Skivkontroll-dialogrutan och följ sedan anvisningarna på skärmen.
Klicka på Klar när skivkontrollen är färdig.
Upprepa steg 4–6 för alla volymer på lagringsenheten.
Markera en behållare i sidofältet och klicka sedan på .
Klicka på Kör i Skivkontroll-dialogrutan och följ sedan anvisningarna på skärmen.
Klicka på Klar när skivkontrollen är färdig.
Upprepa steg 8–10 för alla behållare på lagringsenheten.
Markera lagringsenheten i sidofältet och klicka sedan på .
Klicka på Kör i Skivkontroll-dialogrutan och följ sedan anvisningarna på skärmen.
Klicka på Klar när skivkontrollen är färdig.
Om Skivverktyg inte kan reparera din skiva säkerhetskopierar du så mycket data som möjligt och följer sedan anvisningarna i Radera och installera om macOS.
För att återgå till appen Återställning väljer du Skivverktyg > Avsluta Skivverktyg.
Använda Time Machine till att återskapa filer
Om du tidigare har skapat en Time Machine-säkerhetskopia kan du återskapa filerna från säkerhetskopian.
Viktigt: Använd bara Time Machine-säkerhetskopian till att återskapa information på den dator som är källan till säkerhetskopian. Om du vill överföra information från den här datorn till en ny dator avslutar du macOS Återställning, startar om datorn och använder sedan Flyttassistent i macOS.
Om säkerhetskopian finns på en Time Capsule måste du se till att du är ansluten till internet.
I Återställning-appen väljer du Återskapa från Time Machine och klickar sedan på Fortsätt.
Följ anvisningarna på skärmen i appen Systemåterskapning via Time Machine.
Använda Startsäkerhetsverktyg till att ställa in ett lösenord för fast programvara
Ett lösenord för fast programvara förhindrar att datorn startas från en annan intern eller extern lagringsenhet än den startskiva du har valt, såvida inte lösenordet för fast programvara anges. Du kan slå på, stänga av eller ändra lösenordet för fast programvara med Startsäkerhetsverktyg.
När lösenordet för fast programvara är aktiverat måste du ange lösenordet varje gång du startar från macOS Återställning eller från en annan lagringsenhet än den som är markerad i inställningarna Startskiva.
Datorn måste startas om för att ändringarna av lösenordet för fast programvara ska börja gälla.
I appen Återställning väljer du Verktyg > Startsäkerhetsverktyg.
Om det behövs anger du användarnamn och lösenord för en administratör.
Gör något av följande:
Slå på lösenord för fast programvara: Klicka på Slå på lösenord för fast programvara, ange ett nytt lösenord, ange det igen för att bekräfta lösenordet och klicka sedan på Ställ in lösenord.
Stäng av lösenord för fast programvara: Klicka på Stäng av lösenord för fast programvara, ange lösenordet och klicka sedan på Stäng av lösenord.
Ändra lösenord för fast programvara: Klicka på Ändra lösenord och ange det gamla lösenordet. Ange ett nytt lösenord, bekräfta det och klicka sedan på Ändra lösenord.
Klicka på Avsluta Startsäkerhetsverktyg.
Använda Startsäkerhetsverktyg för att ställa in alternativ för säker start
Alternativ för säker start finns bara på Mac-datorer med en Apple T2-säkerhetskrets.
Datorn måste startas om för att ändringarna av alternativ för säker start ska börja gälla.
I appen Återställning väljer du Verktyg > Startsäkerhetsverktyg.
Ange namn och lösenord för en administratör.
Välj ett säkerhetsalternativ nedanför Säker start.
Full säkerhet: Ser till att bara ditt nuvarande operativsystem, eller den signerade operativsystemprogramvara som för närvarande är betrodd av Apple, kan köras. Det här läget kräver en nätverksanslutning när programvara ska installeras.
Medelsäkerhet: Alla versioner av signerad operativsystemprogramvara som någonsin har betrotts av Apple får köras.
Ingen säkerhet: Ställer inga krav på det startbara operativsystemet.
Välj ett startalternativ nedanför Tillåtet startmedium.
Tillåt inte start från externa eller löstagbara medier: Begränsar möjligheten att starta från enheter som inte skyddas av Apples T2-säkerhetskrets, exempelvis USB- och Thunderbolt-enheter eller internt anslutna PCIe- eller SATA-enheter.
Tillåt start från externa eller löstagbara medier: Begränsar inte möjligheten att starta från olika enheter.
Välj Startsäkerhetsverktyg > Avsluta Startsäkerhetsverktyg.
Installera om macOS
I vissa fall kan du behöva installera om macOS. Du kan installera om macOS utan att det påverkar dina filer eller användarinställningar.
Kontrollera att datorn är ansluten till internet.
Klicka på Installera om macOS [namn] i appen Återställning och klicka sedan på Fortsätt.
Följ anvisningarna på skärmen.
Viktigt: När du blir uppmanad att välja en skiva väljer du den nuvarande macOS-skivan (i det flesta fall är det den enda tillgängliga).
Radera och installera om macOS
Viktigt: Följ inte de här stegen om du vill förbereda din Mac innan du byter in, säljer eller ger bort den, och du har en Intel-baserad Mac med en Apple T2-säkerhetskrets. Använd istället Raderingsassistent i macOS om du vill återställa den till fabriksinställningarna. Raderingsassistent tar bort all din personliga information, aktiveringslåset och betrodd iCloud-status från datorn. Du använder Raderingsassistent genom att starta datorn till macOS, välja Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Allmänt i sidofältet (du kanske måste rulla nedåt). Klicka sedan på Överför eller nollställ, klicka på knappen Radera allt innehåll och alla inställningar och följ anvisningarna på skärmen.
Om du raderar och installerar om macOS raderas dina användarkonton, nätverksinställningar samt alla filer och mappar på datorn. Innan du raderar macOS bör du försöka att logga in i systemet igen. Säkerhetskopiera sedan de filer du vill behålla genom att kopiera dem till en annan lagringsenhet. Skriv dessutom upp dina nätverksinställningar från Nätverksinställningar så att det blir enklare att ansluta igen efter att du har installerat om macOS.
Kontrollera att datorn är ansluten till internet.
I Återställning-appen klickar du på Skivverktyg och sedan på Fortsätt.
Markera volymen som du vill radera i sidofältet i Skrivverktyg och klicka sedan på knappen Radera i verktygsfältet.
Skriv in ett namn på volymen i fältet Namn.
Klicka på popupmenyn Format, välj APFS och klicka sedan på Radera volymgrupp.
När raderingsprocessen är slutförd klickar du på Klar och väljer sedan Skivverktyg > Avsluta Skivverktyg.
Klicka på Installera om macOS [namn] i appen Återställning, klicka på Fortsätt och följ sedan anvisningarna på skärmen.
Visa återställningsloggen
Återställningsloggen innehåller meddelanden som har loggats av macOS Återställning. Du kan ange vilka typer av meddelanden som ska visas, filtrera meddelanden om du vill söka efter särskild text och spara återställningsloggen i en fil.
Välj Fönster > Återställningslogg i appen Återställning.
Klicka på popupmenyn Detaljnivå och välj sedan vilka meddelanden som ska visas:
Visa endast fel: Välj det här alternativet om du bara vill visa felmeddelanden.
Visa fel och förlopp: Välj det här alternativet om du vill visa felmeddelanden och förloppsmeddelanden.
Visa alla loggar: Välj det här alternativet om du vill visa alla meddelanden.
Filtrera meddelanden genom att skriva texten som du vill söka efter i filterfältet.
Spara återställningsloggen genom att klicka på knappen Spara, välja en målplats för filen och sedan klicka på Spara.
När du har tittat klart i återställningsloggen klickar du på i fönstrets övre vänstra hörn.
Skapa en diagnosfil för återställning
Om du loggar en problemrapport med Feedback Assistant kan du bli ombedd att tillhandahålla en diagnosfil för återställning. Du kan skapa filen och spara den på en extern lagringsenhet.
Anslut en extern lagringsenhet till datorn.
Tryck på kontroll-alternativ-skift-kommando-punkt.
En liten stund efter att skärmen har blinkat visas en dialogruta.
Använd dialogrutan till att spara diagnosfilen för återställning på din externa lagringsenhet.
Avsluta macOS Återställning
Datorn startas om automatiskt medan den återskapar systemet från Time Machine eller installerar om macOS. Annars kan du behöva avsluta macOS Återställning manuellt (om du till exempel vill säkerhetskopiera filerna innan du installerar om macOS eller om du precis har ändrat en inställning med Startsäkerhetsverktyg).
Gör något av följande i appen Återställning på datorn:
Starta om datorn: Välj Apple-menyn > Starta om.
Välj en annan startskiva innan du startar om datorn: Välj Apple-menyn > Startskiva, markera en startskiva och klicka sedan på Starta om.
Stäng av datorn: Välj Apple-menyn > Stäng av.