AirPlay’i Apple aygıtları ile kullanma
AirPlay, Apple’ın fotoğraf, video veya ses yayımlama ve Apple aygıtlarını Apple TV’ye yansıtma teknolojisidir. Yansıtılan içerik, aygıtta bulunan içerik veya aygıtın ekranında olanların canlı yayını olabilir. AirPlay’i kullanmak için aygıtların aynı ağda veya herhangi bir ağda olmaları gerekmez.
Bir aygıt, Bonjour bulma işlemini, Bluetooth® IP adresi tanıtımını ya da eşler arası bulma işlemini kullanarak Apple TV’yi bulabilir.
Aygıtlar eşler arası bulma işlemini tercih ederler, ancak genellikle en esnek veya en son kullanılan yöntemi kullanarak bir bağlantı kurarlar.
Bonjour’a genel bakış
Bonjour, Apple’ın aynı ağdaki aygıtların ve servislerin birbirlerini bulmalarına yardımcı olmak için tasarlanan standart tabanlı ağ teknolojisidir. Örneğin iPhone ve iPad aygıtları, AirPrint ile uyumlu yazıcıları ve diğer aygıtları bulmak için Bonjour’u kullanır; Mac bilgisayarları ise Apple TV gibi AirPlay ile uyumlu aygıtları bulmak için Bonjour’u kullanır. Bazı uygulamalar, eşler arası ortak çalışma ve paylaşma için de Bonjour’u kullanır.
Bonjour en yaygın olarak daha küçük ağlardaki servisleri ve aygıtları bulmada kullanılsa da, bir Bonjour ağ geçidi veya benzer bir teknoloji kullanılarak daha büyük ağlarda kullanım için de ayarlanabilir. AirPlay için bu tür özellikleri kullanan ağların, hem _airplay._tcp hem de _raop._tcp hizmetlerini duyurmak üzere ayarlanması gerekir. Kurumsal ağlarda bazı Bonjour servislerinin duyurulması için ileri düzey DNS konfigürasyonlarını kullanmak mümkün olsa da AirPlay için aktif aygıt bulma işlemi gereklidir.
macOS ve Windows için Bonjour istemcileri, dünyanın herhangi bir yerindeki erişilebilir bir alanda tanıtılan servisleri bulmak için bilinen tekli yayın Alan Adı Sistemi’ni (DNS) de kullanabilirler. Yerel ağınızın dışındaki servisleri bulmak için DNS kullanma Geniş Alan Ağında Bonjour olarak bilinir.
AirPlay bulma işlemi
Bonjour, servislerin kullanılabilirliğini duyurmak için çok yöne yayın trafiğini kullanarak çalışır. Çok yöne yayın trafiği genellikle alt ağlara yönlendirilmediği için Apple TV aygıtlarının veya AirPrint yazıcılarının onları kullanacak iPhone, iPad ve Mac aygıtlarıyla aynı IP alt ağında olması gerekir. Küçük ağlar için kural bu yaklaşımdır.
Bluetooth Düşük Enerji tanıtımı
Apple TV, Apple TV’nin IP adresini içeren bir Bluetooth Düşük Enerji (BTLE) tanıtımını kullanarak kendi AirPlay özelliklerini de duyurur (Apple TV HD, Bluetooth sürüm 4’ü, Apple TV 4K ise Bluetooth sürüm 5’i kullanır). Apple TV’nin yakınlarında, genellikle aynı odada bulunan Apple aygıtları bu tanıtımları duyar ve mevcut ağ üzerinden bir AirPlay oturumu açmaya çalışır. Bu yöntem Bonjour’u kullanmaz ve her iki aygıtın da aynı ağda olmasını gerektirmez. Aygıtlar, tanıtımın duyulacağı bir Bluetooth kapsama alanında olduğu ve kaynak aygıttan Apple TV’ye erişimi sınırlayan bir güvenlik duvarı olmadığı sürece bu yöntemin çalışması gerekir. Apple TV’nin model numarasını bulmak için Apple TV modelinizi belirleme adlı Apple Destek makalesine bakın.
Eşler arası bulma işlemi
iPhone, iPad, Mac ve Apple TV aygıtları eşler arası bulma işlemi yeteneğine sahiptir. Bu, AirPlay’den fazlası için kullanılır. AirDrop, Süreklilik ve diğer aygıtlar arası teknolojiler, aynı teknolojiden yararlanabilir.
Bir Apple aygıtı diğer aygıtları ararken eşler arası servislere baktığını belirten çok küçük bir Bluetooth tanıtımı yayınlar. Herhangi bir eşler arası özellikli aygıt bu BTLE paketini duyduğunda, doğrudan aygıtların arasında eşler arası ağ yaratır veya bu ağa katılır. Aygıtlar, hem AirPlay video akışını sunmak hem de mevcut internet servisini sağlamak için bu geçici ağ ile önceden bulundukları altyapı ağlarının arasında aynı zamanda gidip gelir. Geçici ağ genellikle Wi-Fi kanalı 149+1’de çalışır ancak kullanılan donanıma bağlı olarak kanal 6 veya kanal 149,80’i de içerebilir. Aygıtlar, bu kanalları kullanabilecek olan herhangi bir mevcut altyapı ağını kesmemek için başka bir Wi-Fi bağlantısında izledikleri frekans kullanım kurallarının aynılarını geçici ağda da uygularlar.
Önemli: Bazı ülkeler ve bölgeler kendi düzenlemelerini kanal 149’a ayarlayabilir. Daha fazla bilgi için List of WLAN channels (WLAN kanallarının listesi) vikipedi web sayfasının 5 GHz bölümüne bakın. 149. kanalın kullanımına izin verilmediğinde, geçici eşler arası ağ Wi-Fi kanalı 44 üzerinde, Avrupa’nın çoğunda ise Wi-Fi kanalı 42 üzerinde çalışır.
Ayrıca, eşler arası bulma işleminin çalışması için aygıtların hiçbirinin mevcut bir altyapı ile ilişkili olmasının gerekmediğini ancak yazılım güncellemeleri ve İnternet kaynaklı içerikler için bunun teşvik edildiğini belirtmek önemlidir. Eşler arası AirPlay şu donanımı gerektirir:
tvOS 9 veya daha yenisine sahip Apple TV HD ya da tvOS 11 veya daha yenisine sahip Apple TV 4K
2012 sonlarında çıkmış veya daha yeni ve en son işletim sistemini kullanan iPhone, iPad ve Mac aygıtları
Apple TV, kullanıcıların bağlanma biçimlerini seçmenize (veya bir mobil aygıt yönetimi (MDM) verisi ile yönetmenize) olanak tanıyan bir ayar da içerir:
Herkes AirPlay’i kullanabilir: Kullanıcılar Apple TV’ye eşler arası veya altyapı ağı üzerinden bağlanır.
Aynı yerel ağdaki herkes AirPlay’i kullanabilir: Yalnızca aynı yerel ağdaki kullanıcılar Apple TV’ye AirPlay ile bağlanabilir.
Kapalı: AirPlay etkisizleştirilir ve kullanıcılar Apple TV’ye AirPlay ile bağlanamaz.
AirPlay alıcı kimliği
tvOS 18 veya daha yenisine sahip bir Apple TV’de AirPlay alıcıları, kendi aygıt tanıtıcılarını (MAC adresi) artık duyurmaz. RequestMirror
komutu, aygıt adını veya aygıt tanıtıcısını kullanabilir ama tvOS 18 veya daha yenisine sahip Apple TV’de yalnızca aygıt adı çalışır. AirPlay verisindeki diğer değişiklikler arasında şunlar sayılabilir:
İzin verilen aygıt tanıtıcılarının listesi (izin listesi olarak bilinir) artık aygıt adlarını kabul edebilir.
macOS 15 veya daha yenisine sahip bir Mac’te, parola listesi parolalar ile aygıt adı arasında bağlantı kurar. Bu özellik, iOS’te ve iPadOS’te zaten vardır.
AirPlay güvenliği
AirPlay, bir iPhone’dan, iPad’den veya Mac’ten Apple TV’ye yansıtırken veya yayın yaparken içeriklerin korunmasını sağlamaya yardımcı olmak için AES şifrelemesini kullanır.
Tek zamanlı ekran parolası belirleyerek Apple aygıtlarının Apple TV ile güvenli şekilde eşlendiğinden emin olmak için AirPlay’in Apple TV’ye erişimini sınırlayabilirsiniz. Ayarlar > AirPlay > Güvenlik’e giderek ve Aygıt Doğrulaması Gereksin’i açarak gereksinimi ayarlarsınız. Apple aygıtının ilk AirPlay bağlantısında kimliğini doğrulaması gerekir. Aygıt doğrulaması Apple TV açık bir Wi-Fi ağına dağıtıldıysa faydalıdır.
İlk AirPlay bağlantısının ardından ekran kodu ayarları etkinleştirilmediği sürece takip eden bağlantılar için parola gerekmez.
Not: Apple TV’nin veya daha önce eşlenmiş bir Apple aygıtının fabrika ayarlarına geri yüklenmesi ilk bağlantı durumunu sıfırlar.
Eşler arası AirPlay her zaman Aygıt Doğrulaması Gereksin ayarıyla güvenlik altına alınır. Kullanıcı tarafından ayarlanamayan bu ayar ve yakındaki yetkisiz kullanıcıların Apple TV’ye erişmesini engeller.
Parolaların veya ekran parolalarının kullanımı, genel bir ortamda bulunan tüm Apple TV’ler için önerilir. Parolaların kullanılması, yetkisiz kullanıcıların bağlanmasını önler, kullanıcının odada olmasını (ekranı görecek şekilde) gerektirir ve başka bir kullanıcının araya girip bir AirPlay oturumunu devralmasını engeller.
Yönetilen bir aygıtta hangi AirPlay hedeflerinin kullanılabileceğini sınırlamak ve bir aygıtın Apple TV’ye bağlanırken kullandığı parolayı önceden doldurmak için MDM çözümünüzü kullanabilirsiniz.
AirPlay ayarları
Mümkün olan en iyi AirPlay deneyimi için şu ayarlama önerilerini izleyin:
Apple TV mümkünse Ethernet’e bağlı olmalıdır.
Önemli: Wi-Fi ağında Dinamik Frekans Seçimi (DFS) kanalları kullanılırken ve eşler arası AirPlay istendiğinde Apple TV’nin her zaman Ethernet’e bağlanması gerekir.
Apple TV’yi, kauçuk kısmı monte edildiği yüzeye dokunacak ve kendisi ile diğer aygıt arasında az engel olacak veya hiç engel olmayacak şekilde monte edin.
İki aygıt arasındaki herhangi bir nesne, Bluetooth Düşük Enerji (BTLE) veya Wi-Fi sinyallerini engelleyebilir. Apple TV’nin bir dolabın içine, bir TV’nin arkasına, bir projektörün üstüne veya tavana monte edilmesi aygıtlar arasındaki sinyali düşürebilir. İdeal olarak Apple aygıtı Apple TV’den 7,5 - 9 metre uzakta olmalıdır.
Eşler arası AirPlay’in sıklıkla kullanıldığı odalarda 149 ve 153. Wi-Fi kanallarını mümkünse kullanmamaya çalışın.
Aygıtlar, altyapı ağında yayın süresini adil bir şekilde paylaşacak olsa da, çakışan herhangi bir trafiğin odadan kaldırılması, AirPlay oturumunun stabilitesini iyileştirir. Apple TV HD ve Apple TV 4K, kendisine yayın yapan aygıt 802.11ac uyumluysa 149,80’de 80 MHz genişliğinde bir 802.11ac kanalı da kullanabilir. 802.11ac ile kullanılabilen daha yüksek veri akışı, yayın süresi çekişmesinin daha küçük bir sorun olmasını sağlar.