Çalışan iyi hissederse, çalıştığı şirket çok daha iyi hisseder
Yaklaşık iki hafta önce Brand Finance Türkiye'nin 2023 için en değerli 100 markası listesi yayınlandı. Listenin nasıl oluşturulduğu ve daha detaylı bilgiye aşağıdaki (1) adresten erişebilirsiniz.
İngilizce'deki "brand" kelimesi, Türkçe'de marka anlamına geliyor. Marka da bir ticari malı, herhangi bir nesneyi tanıtmaya, benzerinden ayırmaya yarayan özel ad ve işaret demek. İlgili çalışma, Türkiye'deki markaların değerlerini sıralamış. Marka değerinin ne olduğunu daha iyi anlamak için TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında hizmet veren Dergipark'ta (2) gördüğüm tanımı paylaşıyorum:
"Marka değeri, tüketicilerin markaya atfettikleri değere bağlı olarak oluşturulan ve diğer markalar karşısında markanın finansal gücünü gösteren sayısal bir değerdir."
Marka tüketiciye bir deneyim yaşatıyor. Tüketici de yaşadığı bu deneyime göre markaya bir puan, bir değer veriyor. Örneğin A süpermarket zincirine internet üzerinden parasını ödeyip ailenizle birlikte sağlıklı bir öğün yiyebilmek amacıyla balık siparişi veriyorsunuz. Ertesi gün sizi arayıp, parasını ödediğiniz balığın tükendiğini ve yarını beklemek gerektiğini söylüyor. Bu durum birkaç gün böyle devam ettikten sonra siparişi iptal ediyorlar.
Ertesi gün aynı siparişi B süpermarket zincirine veriyorsunuz. Yetkililer sizi hemen her aşamada bilgilendirerek balığınızı zamanında getiriyor. Üstelik balık zamlanmasına rağmen sizden fiyat farkı talep etmiyor.
Müşterilerine yaşattıkları deneyimlerin karşılığında B süpermarket zinciri hem BrandFinance listesinin ilk 20'sinde hem de müşterilerinin gönlünde yer bulurken, A süpermarket zinciri sadece kendi yağında kavrulabiliyor.
Listenin birinci sırasında olan THY, özünde bir kamu şirketi olmasına rağmen hem ulusal hem de uluslararası alanda çok büyük başarılara imza atıyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat Bey'in linkedin'i aktif kullanımı ve çalışanlar ile "samimi" iletişimini çok olumlu görüyorum. Daha nicesini sayamadığım olumlu gelişmelere ilave olarak, maaşlı çalışanlar için ev almanın neredeyse hayal olduğu bir dönemde hayata geçirilen Arnavutköy Yenişehir Evleri projesi ise THY çalışanları için harika bir gelişme diye düşünüyorum.
Telekomünikasyon firmaları pandemide çok yoğun bir dönem geçirdiler ve özellikle kırsal bölgelerdeki yoğunlukları da halen devam ediyor. Hepimizi derinden etkileyen 6 Şubat depreminde oldukça eleştirildiler ama bu sektörde 20 senesini harcamış birisi olarak şunu söyleyebilirim ki imkanları çerçevesinde ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Daha iyisi tabii ki yapılabilir ama daha iyisini operatörler ile devletin kafa kafaya vererek nasıl yapabileceklerini yasal zemine oturtmaları gerekiyor.
Listenin ilk 10'undaki THY, İşbank, Turkcell gibi firmalarda çalışan birçok arkadaşım var. Genel gözlemim, bu arkadaşlarımın çalıştıkları şirketten memnun oldukları yönünde. Elbette “daha iyisi olabilir” dedikleri noktalar da oluyor ama dip toplamda mutlular. Benim sürekli savunduğum bir tezi de haklı çıkarıyor bu durum. Çalışanlarının büyük çoğunluğunun mutlu oldukları, kendilerini değerli hissettikleri şirketler, sürdürülebilir başarı elde ediyorlar. Sadece üst düzey yöneticilerin şirketin sundukları imkanlardan memnun olmaları, sürdürülebilir bir başarı için yeterli değil ne yazık ki.
Peki başarılı şirketler çalışanlarının memnuniyetine nasıl katkı sağlıyor? Bununla ilgili birkaç gözlemimi paylaşıyorum.
1. Adaletli bir maaş politikası uyguluyorlar. Örneğin yeni giren çalışana yüksek vererek mevcut çalışanı değersiz hissettirmiyorlar. Ya da çalışanlar arasındaki adaleti sağlamak adına çok maaş alana az, az maaş alana çok zam yaparak yeni bir adaletsizlik oluşturmuyorlar.
2. Çalışan yan haklarına lütuf değil hak gözüyle bakarak en iyisini vermeye çalışıyorlar. Örneğin satışçılara sağladıkları aracı seçerken "ayağını yerden kessin yeter" kriterini değil güvenlik, rakiplerin sağladıkları araç ve şirket prestiji gibi değerleri göz önünde bulunduruyorlar.
LinkedIn tarafından öneriliyor
3. Çalışan gelişimine "olursa güzel olur" bakış açısıyla değil "olmazsa olmaz" bakış açısıyla bakıyorlar. Örneğin sadece sanal eğitim atamak yerine daha maliyetli olmasına rağmen yerinde eğitim de atıyorlar. Bir diğer örnek olarak, çalışanın İngilizce öğrenmesi için hem maddi hem de organizasyonel destek sağlıyor. Üstelik gelişimi desteklemek için İngilizce'yi hakkıyla öğrenenin maaşını da artırıyorlar.
4. Çalışan performasını adil bir şekilde değerlendiriyorlar. Hedefler adil bir şekilde belirleniyor ve hedef gerçekleştirmeler de adil bir şekilde değerlendiriliyor. Yöneticilere "Sen A puanını hak ediyorsun ama şirket koşulları gereği B vermek durumunda kaldım" açıklaması yapmak zorunda bırakmıyorlar.
5. Geri bildirimleri önemle ve dikkatle ele alıyorlar. 360 derece değerlendirme aşamasında çalışanların, şirket ya da yöneticileri ile ilgili olumsuz bir değerlendirme yaptığında, işinden olma korkusu ya da mimlenme korkusu yaşamasını engelliyorlar. Şirket yöneticileri hakkında gelişime açık konuları, tarafsız bir gözle değerlendiriyorlar.
6. Dijital dönüşüme önem veriyorlar. Şirket içindeki işleri bir süreç politikasıyla dijitale aktarıyorlar ve denetliyorlar. Örneğin fiyat teklifi hazırlama işi geciktiyse bu gecikmenin çalışanın performansından mı yoksa adam eksikliğinden mi kaynaklandığını sayısal verilerle destekleyerek adil bir şekilde belirliyorlar ve gereken aksiyonu alıyorlar.
Akıllı şehirlerin yönetiminde olduğu gibi şirket yönetimlerinin de bütünleşik bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yukarıdaki maddeler çoğunlukla İnsan Kaynakları ile ilgili gibi görünse de ihtisas birimleri ve destek birimleri ile birlikte değerlendirilmeden sağlıklı bir gelişme yaşanması mümkün olmuyor.
Şüphesiz ki bir çalışan, sadece çalıştığı şirketin yaptıklarıyla değerli hissedemez. Bununla birlikte şirket, elinden gelenin en iyisini, iyi niyetle ve zamanında yaparak çalışanının daha değerli hissetmesine katkıda bulunur. Kendini değerli hissedenin şirketine sağlayacağı katkıyı hayal etmek mümkün değildir çünkü hissettiği şeyin maddi karşılığı yoktur. Çalışan da bu karşılığı fazlasıyla ödemek için "şirketim için ne yapsam azdır" düşüncesiyle elinden gelenin fazlasını yapmak için gayret gösterir. Şirketler için çok kârlı bir yatırım değil mi sizce de😊
İHA'dan bir savaş uçağına evrilen Kızılelma, büyük unicorn’larımızdan Getir, Peak Games, Dream Games, zaman zaman eleştirilse de bir dünya markası haline gelen Nusret, 2023 Cannes Film Festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alan Merve Dizdar ve daha niceleri….
Güzel ülkemdeki potansiyele o kadar çok güveniyorum. Yeter ki iyi bir şeyler yapmayı gönülden isteyelim ve bunun sorumluluğunu alalım. O zaman çok daha güzel günler göreceğimize yürekten inanıyorum.
Founder and CEO of ZER Bilgi Teknolojileri A.Ş.
1yTürk Telekom’un listeden çıktığını görmek üzücü doğrusu. Liyakatsızlık girdiği yeri çürütüyor malesef.