ÇALIŞTIĞINIZ ŞİRKET HANGİ TİP ?
"Beni kategorize etme" dedi Sezen Aksu. Evet insanlar için bunu yapmamak lazım ama kurumları anlamak için bunu yapmak gerekiyor. Çünkü kurumların benzeşmeleri insana kıyasla çok daha fazla oluyor. Çok sayıda iş arayan ve çok sayıda da mevcut işini değiştirmek isteyen var. Elbette şirketler sadece 4 kategori değiller ama daha uzun süre değişmeyecek şirket tipleri var.
1) EVLENİLECEK ŞİRKETLER
Evlenilecek şirketlerde güven unsuru esastır. Hem şirket güvenilirdir, hem de çalışanlarının çoğu güvenilir insanlardır. Güvenilir şirketlerde pek heyecan yoktur. Bu şirketlerde yaşam stabil akar ama çok durağan da değildir.
Evlenilecek şirketlerde işe girmek kolay değildir. Maaşlar ülke ortalamasının üstündedir. Ve genelde % 100 resmidir (aa yoksa resmi olmayan maaş da mı var diye sormuştu evlenilecek şirkette çalışan bir arkadaşımız. Güvenilir insanlara özgü naiflikleri vardır :)
Yemekleri fena değildir. Genellikle zeytinyağlılar pek iyi yapılmaz ve tatlıları da çok tatlıdır yani şekerlidir, tavsiye etmem :) Zaman zaman sıkılan personelin şirketten ayrılma damarı kabarsa da mantık ağır basar. Çünkü uğranılacak kayıp azımsanmayacak kadar anlamlıdır. Yani evlilik gibidir. Dışı seni, içi beni yakar misali, iş değiştirmek bazen flörtöz hormonları tetiklese de iş ciddiye bineceği zaman "şirketin pozitif özelliklerinden ötürü" fikrinden cayıyorsan o zaman siz bir Evlenilecek Şirket çalışanısınızdır. Bence oturun oturduğunuz yerde ve planları emeklilik sonrasına yapın derim.
2) SEVGİLİ ŞİRKETLER
Bu tür şirketlerde karşı konulması zor bir çekicilik vardır. Şehvetli iş ilanları verirler, havalı sunumları vardır, medyada güzel imaj oluştururlar. Herkesin orada çalışası gelir. Ama şirketin iç dünyası pek de dışarıdan göründüğü gibi değildir. Evet şirketin içinde sürekli hareket vardır. Hatta önemli sayılabilecek insanlar gelip gidiyor, şirket kapısında fiyakalı otomobiller duruyordur.
Muhtemelen bu şirketlerin üst düzey yönetici/patronlarının dış görünüşleri çekici, giydikleri elbiseler pahalıdır. Yalnız şöyle bir sorun vardır; Sevgili Şirketlerin gireni çıkanı çoktur. Yani personel değişim hızı çok yüksektir. Sevgili Şirketler, çok sayıda Evlenilecek Şirket çalışanının başını yakmışlardır.
Çalışanlara verilen sözler genelde tutulmazken sık sık otomobiller son modellerle değiştirilebilir. Patronlara yakın tipler vardır. Daha doğrusu bu tür şirketlerde "böyle patrona böyle yönetici" modelinde eşleşmeler oluşur. Cicim dönemlerinde birbiri için yanıp tutuşan patron/yönetici çiftleri bir süre sonra birbirlerinin arkasından söyledikleri sözler içinde sevgi sözcüklerine pek rastlanmaz.
3) EĞLENİLECEK ŞİRKETLER
Eğlenilecek şirketlerde umut çoktur ama gerçeklik aynı ölçüde değildir. Şirketin hep bir gün daha iyiye gideceği beklentisi vardır. Bir gün elinde tek taş ile gelip "senin kıymetini şimdi anladım" denilmesi beklenir ama nafile.
Ama "sen benden daha iyilerine layıksın" diyerek umut da kırmazlar. Birlikte geçen süre fena sayılmaz, yani bırakıp gidecek kadar kötü değildir ama bir türlü ilerisi için güven de vermiyordur. Mesela Eğlenilecek şirketlerde çalışanlar bir türlü uzun vadeli konut kredisi çekip ev almaya cesaret edemezler.
Çalışanları hem şirketi seviyorlar hem de "nereye kadar gidecek bu işin sonu" demekten kendilerini alamıyorlarsa işte bu şirket Eğlenilecek Şirkettir. Bu şirket çalışanı daha iyi bir şirkette işe girmek için kendisini hazırlamıyorsa uzun süre sonra geleceği nokta acı verici olabilir. İlk başlardaki o romantik hava gitmiş, mutsuz ama artık bireysel cazibesi de kalmadığı için "kerhen" işe devam eden birisine dönüşür. Ve daha da vahimi çalışan istemese de bir gün iş bitebilir ! Sonrası depresyon + çikolata krizleri + yaşam koçu arayışları vesaire
4) TEK GECELİK ŞİRKETLER
Elbette konu iş olunca süre olarak tek gece olmaz ama ilişkinin teknik benzerliği nedeniyle tüzel kişilikler için tek gecelik olmaktadır. Bu tür şirketlerde tarafların birbirinden beklentisi diğer şirketlere nazaran daha net ve dürüsttür. Bir tarafın geçimini sağlamak için acilen paraya, öyle veya böyle de olsa bir işe ihtiyacı vardır. Diğer tarafın da çalışana vaad edeceği çok bir şey yoktur. Ortada bir iş vardır ve bir şekilde bu işin halledilmesi gerekiyordur.
Tarafların birbirinden aldıkları elektriğin uyumuna göre bir süre de olsa keyifli ve kazançlı çalışmalar yapılabilir. Ama bu tür şirketlerde her 2 tarafa da pek güvenilmez. Her an ilişkiden çekilebilir ve öbür tarafı yüz üstü bırakabilirler. Ama bu duruma çok sinirlenilmez. "Vay be bu iş te buraya kadarmış" denilerek sineye çekilir. Zaten alan memnun, satan memnundur.
Ha böyle şirketlerde Richard Gere & Julia Roberts modeli "Pretty Woman" romantizminde ilişkiler çıkar mı ? çıkabilir elbette. İnsanın olduğu yerde umut kesilmez ama bu tür şirketlerde uzun vadeli hesaplar yapılmaz. Taraflar da uzun vadeli hesaplara çok uygun yapıda değildirler.
Çalışanlarına bir şey vaad edemiyor ama daha iyi şirket olmak isteniyorsa bir an önce spor yapıp, kötü alışkanlıklardan kurtulup, mütevazı de olsa düzgün bir iş ortamı kurmak lazımdır.
Tek Gecelik Şirketlerde çalışanlar da uzun süre aynı durumda kalmak istemiyorlarsa kendi yaşam koşullarını, davranış biçimlerine çeki düzen vermek düzeltmek ve donanımlarını güçlendirmeye gayret ederek daha üst segment bir işyerine geçmeye çalışmalıdırlar. Yoksa bir ömür, beyaz atlı prensi bekleyerek geçer.
Dünyada bir benzeri olmayan stilde yazılmış Excel kitabımız Haziran ayı sonunda yayına çıkıyor. Konu kısmına KİTAP yazarak mail gönderenlere kitabı özel indirimle temin edilme bilgisi paylaşılacaktır
** Excel Paylaşımlarımızdan yararlanmak için Excel Grubumuza da bekleriz
** İş yaşamımda edindiğim tecrübeleri Armağan Akbayla Kişisel Grubunda paylaşıyorum