ÖĞRENEN ORGANİZASYON KÜLTÜRÜ

ÖĞRENEN ORGANİZASYON KÜLTÜRÜ

ÖĞRENEN ORGANİZASYON KÜLTÜRÜ

 İnsan kaynakları departmanın önemli fonksiyonlarından bir olan eğitim ve geliştirme fonksiyonu kurumun verimliliğini ve nitelikli personele sahip olmasını sağlayan temel etkenlerdendir. Nitelikli personel kazanmanın günümüzdeki maliyetlerini düşünecek olursak oluşturulacak bir öğrenme mekanizması kurumu hem maliyet olarak avantaja geçirecektir hem de kurum öğrenen organizasyon kültürüne sahip olacaktır.

Her kurumun kendine ait çakıl taşları vardır ve bu çakıl taşları kurumun kültürüne dair temel etkenlerdir. Dolayısıyla oluşturulacak öğrenen organizasyon kültürü her kurumda farklılık gösterebilecektir. Fakat bu kültürü oluştururken mevcut ve kuruma sonradan dâhil olacak personellerin sahip olması gereken disiplin kuramları vardır. Bunlar;

1)     Kişisel Ustalık: İşi yapmak için gerekli bilgi, beceri ve yeteneklerde yetkin olmaktır. Mükemmel olmak zorunda değiliz ama işin nasıl yapıldığını anlamamız gerekiyor.

2)     Takım Öğrenimi: Bizi iyi bir takım oyuncusu yapan özelliklere odaklanır. Örgütler amaçlarına birlikte çalışan insanlar aracılığıyla ulaşırlar.

3)     Sistem Düşüncesi: Organizasyonun hem iç hem de dış kısımlarını anlamaya odaklanır. Bir organizasyonun sürekli öğrenebilmesi için organizasyonun nasıl çalıştığını anlamaları gerekir.

4)     Zihinsel Modeller: Bireyler ve kuruluşlar olarak sahip olduğumuz varsayımlardır. Öğrenmenin etkili olması için, zihinsel modellere meydan okuyabilmemiz ve bazen de onları atabilmemiz gerekir.

5)     Paylaşılan Vizyon: Tüm bireylere ortak bir amaç sağlar. Ve ortak bir hedefe sahip olmak bariz görünse de, herkesin hedefi ve neden var olduğunu bilmesi önemlidir.

Unutulmamalıdır ki otobüse doğru kişileri almak kurum için en temel başlangıç olacaktır. Gelişmeye açık olmayan, misyonunu tamamlamış ve meraktan uzak kişiler otobüs için el freni olmaları kaçınılmaz bir sondur. Her ne kadar sorunsuz işleyen bir eğitim organizasyonunuz ve kariyer planlama sisteminiz olsa da bu sadece sizin istemenizle olmayacaktır. Personel pozisyonunda eğitilmeye ve gelişim isteğine açık olmalıdır.

Danışmanlık firmaları, üretim/imalat yapan kurumlar ve kamu kurumlarında mavi yaka çalışan montaj operatöründen tutun bir finans müdürüne kadar öğrenen bir organizasyon yapısı oluşturulabilir. Başlangıç olarak eğitim ihtiyaçları tespit edilmeli, daha sonra kuruma ait gelişim stratejileri ve eğitim şablonları oluşturmak öğrenen organizasyon kültürünün temel taşlarından olacaktır. Çalışanlar değer önermeleri ile gelişmeye ve kurum kültürünü benimsemeye daha istekli bir hale gelebilirler. Bu noktada olumlu bir öğrenme kültürü yaratmak kuruma birçok noktada avantaj yaratacaktır.

Öğrenen bir organizasyon olmak herkes için bir hedef olmalıdır. Öğrenen bir organizasyon, hedefi bilen, hedefe ulaşmak için çok çalışan ve yeni şeyler öğrenmeye istekli çalışanlara sahip olarak rekabetçi kalmamıza yardımcı olur. Ancak bir öğrenen organizasyon oluşturmak, sadece bir sürü programa sahip olmakla ilgili değildir. Bu, çalışanları öğrenme konusunda heyecanlandıracak ve böylece rollerinde büyümek isteyecek bir fırsat pazarı yaratmakla ilgilidir.

Öğrenen bir organizasyon yaratmak, olumlu bir öğrenme kültürü geliştirmeyi içerir.

İLKER GÖÇER

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler