Özellikle çocukların kullanması gereken kayak kaskları hakkında bilgimiz var mı?
Kayak kaskı nasıl tercih edilir? Nelere dikkat edilmeli?
Günümüzde bazı kayak merkezleri zorunlu kılsa da, kayak kaskının gerekliliği tartışması hala gündemdeki yerini korumakta ve hala kişisel bir seçim olarak durumunu korumaktadır. Formula 1 pilotu Michael Schumacher' in yaşadığı kaza nedeniyle kayak kaskı tartışması çok gündeme geldi ve hala gündemdeki yerini korumakta.
Kendiniz ve çocuklarınız için kayak kaskı kullanmayı tercih etmenizin sebebi konfordan, kulaklarınızı ve başınızı soğuktan ve baş yaralanmalarından korumaya kadar birçok neden olabilir. Hangi nedenden dolayı alırsanız alın, kayak kaskı alırken hunharca test edilmiş, güvenlik standartları açısından uluslararası standartları yakalamasını gözetin.
Neden kayak kaskı takalım?
Rakamlar yanıltmaz, istatistiklere göre erkekler, kadın ve çocukların toplamından 2 kat daha fazla baş yaralanması yaşıyorlar. İstediğiniz kadar iyi kayın baş yaralanmalarının bir kısmı, başkalarının size çarpmasından kaynaklanmakta.
14 yaşından küçük çocuklar için kayak ya da snowboard yaparken kask kullanmalarını önemle tavsiye ediyorum. Türkiye’ de olmasa da yurt dışında kask zorunluğu olan merkezler hayli fazla. Ayrıca çocuklarımızın sağlığı açısından, bir yetişkinin çarpmasıyla oluşabilecek travma ihtimaline karşı şart.
Beden ve kalıp
Doğru beden ve uyum kaskın işlevselliği açısından hayatı önem taşır. Boşuna alınmış olmasın.
BAŞINIZIN BEDENİNİ ÖLÇÜN.
Kaş ve kulaklarınızdan geçecek şekilde mezuro ile alnınızdan baş çevrenizi ölçün. Kask ölçü birimi çoğunlukla cm. cinsindendir. Eğer mezuronuz yoksa bir ipten yardım alıp ipi metrede ölçümleyebilirsiniz. Verilen beden aralığı sizin için idealdir. Aralık dışında kalıyorsanız bedeni bir üstten tercih edin. İnç birimiyle de paylaşıyorum. Bazı imalatçılar metrik birimleri kullanmıyorlar.
Beden / Baş çevresi (cm)
Küçük / 51 - 55
Orta / 55 - 59
Geniş / 59 - 63
X-Large / 63 - 67
KAYAK KASKININ İDEAL BEDENİ NASIL BULUNUR
Ölçüsünü ve kalıbını bulduktan sonra kaskı takın, kask kaşlarınızla hizalansın. Çene kayışını gerektiği kadar sıkın. Boşluk asla olmamalı. Kaskın arkası boynunuza temas etmemeli.Kaskı takıp sıktıktan sonra başınızı hafifçe sallayın. Eğer kask başınızdan bağımsızca sallanıyorsa çok büyüktür. Eğer başınızda muhtelif yerlerden basınç hissediyorsanız, kaskı bir daha düzgün takmayı deneyin. Aynı yerlerden veya genelinden basınç veya acı hissediyorsanız kask kesinlikle küçüktür. Unutmayın kaskı bütün gün kayarken kullanacaksınız.
Çocuk kayak kaskı alırken
Çocuklar bazen hissettiklerini ifade edemeyebilirler. Belli bir bölgeden ya da genel bir baskı var mı, mutlaka sorun.
Ayarlanabilir beden
Kayak kasklarının bir çocuğu ayarlanabilir uyum sistemleri ile gelmekte. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
AYARLANABİLİR BOA® (BRİTİSH ORTHOPAEDİC ASSOCİATİON)
Diğer bir tercih nedeni de hafiflik, boyun bölgesinde mikro ayarlama imkânı ile çok konforlu ve güvenli olmasıdır.
DÂHİLİ AYARLANABİLİR BEDEN
Bir önceki modeldeki gibi; avantajı, gevşetme-sıkma ayarı ile dikey olarak ayar imkânı vermesidir.
ÇIKARTILABİLİR İÇ KILIF SİSTEMİ
Çıkartılabilir iç kılıf sistemi en uygun maliyeti olanıdır. Bunu, kaskın içine bere takmayı tercih edenler genellikle tercih ederler.
AIR FIT / HAVA BANTLI SİSTEM
Başı saran havalı bant sistemi ile ayar imkânı veren kayak kasklarıdır. Bir düğme ile kumanda edilir.
Kask Yapısı
Kayak ve snowboard kaskları, tek ve güçlü darbelere karşı üretilir. Darbe aldıktan sonra yenilenmesi gerekir. Ayrıca hasarın dışarıda az olması iç güvenlik sisteminin ya da iç korumanın hasar almadığı anlamına gelmez. Darbelerden sonra kaskın iç yapısı mutlaka kontrol edilmelidir. Buna tüm iç yapı dahil.
KALIPLA TÜMLEŞİK KASK
Bu yöntemde Polystyrene (EPS) köpük iç kılıf nispeten daha sert olan dış kaplamaya kaynaklanıyor. Bu tür kaskların özelliği içerdeki yumuşak köpük darbeyi emerek kırılıyor ve darbeyi kafaya iletmiyor.
SERT ABS KASK
Dış kask, ABS (Akrilonitril Bütadin Sitrin) sert plastiğinden imal edilir. Bu dış kabuk daha önceden bu dış kabuğa kalıplanmış iç yastık ile birbirine yapıştırılır. Genellikle bu kasklar “cep dostu” parçalardan oluşur.
YUMUŞAK KABUK
Yumuşak dış kabuklu kasklar nispeten yumuşak darbeler için tasarlanmıştır. İçleri, iki katmanlı köpük yastıktan oluşur. Kabuğun hemen içindeki yastık serttir. İkinci ve başı saran yastık daha yumuşaktır. Bu kayak ve snowboard kaskları tekil, majör darbeler için üretilmemektedirler. Alırken kontrol edin.
Kayak kaskı havalandırma sistemleri
Hemen hemen tüm kaslar kaskın tasarımına en entegre havalandırma ızgaraları ile imal edilir. Bu yolla oluşan sıcaklık ve nem tahliye edilir.
Bazı üreticiler ise ayarlanabilir havalandırma sistemleri ile kask üretimi yapmaktadırlar. Bunlar açılır/kapanır sistemler, kaydırma mekanizmaları ya da düğmeli sistemlerle kişisel tercihlere sunulmaktadır.
DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Kayak ve snowboard kaskları yapıları gereği çok fazla özelliğe ihtiyaç duymazlar. Bazı kask üreticileri, kasklarla birlikte gözlük ve bantlar için oluk, klips ve ya oluklarla imal edilebilir.
Kulak pedleri
Kulak pedleri, kulakların soğuktan etkilenmemesi ve aynı zamanda aşırı ısınmaması için üretilirler. Bazı kaskların kulak pedleri modülerdir. Kişisel görsel pedlerle değişme imkân vererek özellikle bayanların beğenisine sunulmuştur.
Fitilli yastık kumaşı
Kulak pedlerinde soluyan fitilli tekstil kullanılan modellerdir. Yıkanabildikleri, soludukları ve kulakta ter birikmesini engelledikleri için koku yapmazlar.
Ses sitemleri
Bazı kaslar entegre ses sistemleri ile üretilebilirler. Amaç harici kulaklıkların kulaklara kask içinde zarar vermesini, acıtmasını engellemek içindir.
Gölgelik
Hepsinde olmasa da bazı kasklar gölgelikle üretilir. Amaç güneş ve kar yağışından gözleri korumaktır.
Çene bandı
Çene bandı kaskın olmazsa olmazıdır. Birçok çeşidi mevcuttur. Kaskı kolay takıp çıkartmaya yardımcı olmaları tercih edilir. Eldivenle rahat kullanmak için mıknatıs klipsi olanları bile mevcuttur. Ayrıca soğuk havada çeneyi tahriş etmemesi için pedli olanları, kauçuk üretilenleri vardır.
Kask Türleri
FULL KASK
Bu kasklar çok ağır darbelere ve ağır hava koşullarına karşı çok dayanıklı ve özel üretilirler. Yoğunlukla yarışçılar tercih ederler.
YARI-KASK
En çok tercih edilen türdür. Yumuşak kulak pedleri ile gelirler.
KAPALI KASK
Çene koruması ile tümleşik, tek kalıp şeklinde üretilirler. Motosiklet kasklarına benzerler. Koruma anlamında avantaj yaratsalar da, konfor ve ağırlık dezavantajı vardır. Genellikle “big mountain” ve iniş yarışı kayakçıları tercih eder.
Güvenlik Seviyeleri
Kaliteli kayak ve snowboard kaskları aşağıdaki güvenlik standartlarını karşılamak durumundadır.
Common European Norm (CEN ya da EN) – Avrupa Standartları Komitesi. CEN 1077 1996 yılında yürürlüğe girmişti. Bu standardın sağlanmasını istediği testler:
- Künt darbe koruması testi
- Sivri uçlu cisim dayanıklılık ve penetrasyon testi
- Çene bandı direnç testi,
- Koruma alanı testi
- Temiz görüş standartları
Amerika Materyel ve Test Birliği (ASTM), bütün kaskların standardını yakalaması beklenir. Bölgesel ve devamlı dayanıklılık testleri yapılır. Bu standartta.
- Kafa kalıpları ISO
- Baş dikey hareketlilik ve çevirme testleri
- 4kg lik ağırlık düşürme testine dayanma
- Çene kayışı testi. Standardı 30 mm uzunlukta, 5 mm den dar olmama; 22 kg lık serbest ağırlığı taşıma testi.
Snell Memorial Foundation, Snell RS-98 – en sıkı güvenlik standardıdır.
Bir sonraki yazım kayak gözlükleri e kayak kıyafetleri üzerine olacak. Bu malzeme bilgisi serinin son bölümü olacak. Daha sonraki bloglarda buluşmak üzere.
Sevgiyle…