Aslında önceki yazımda kısaca Teknik Ürün Yöneticisi'nin ne yaptığına ve görevlerine değinmiştim. Bu yazımızda dizisinde bir Teknik Ürün Yöneticisinin gerçekleştirdiği işleri biraz daha detaylı anlatacağım.
Bir Teknik Ürün Yöneticisi'nin ilk hedefi üzerinde çalıştığı ürün ya da ürünler için bir vizyon belirlemek ve bu vizyon çerçevesinde hedefe en başarılı şekilde ulaşabilmek için gerekli stratejileri tasarlamak ve başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak olmalıdır. Bu çerçevede vizyon açık bir şekilde tanımlanmalı ve ifade edilmelidir. Tasarlanan strateji de bir yol haritası ile detaylandırılarak, ilerleyen sürece dair yapılacak olan planlamaya dair hedefler ve ölçüm noktaları belirlenmelidir. Bu süreci aşağıda listelenen adımları takip ederken başarıyla hayata geçirmek mümkündür.
- Ürünün hangi soruna çözüm getirdiği tespit edilmelidir. Her ürünün pazarda yer bulabilmesi mevcuttaki bir sorunu çözmesine bağlıdır. Bu mevcut bir soruna yepyeni bir çözüm olanağı sunmak olabileceği gibi mevcut çözümlere bir iyileştirme ya da çözüm yöntemine farklı bir yaklaşım getirmek de olabilir. Ürünün başarısı öncelikle sorunun müşterilerde yarattığı rahatsızlığın doğru tespit edilmesine, daha sonra ise bu rahatsızlığın hangi etkinlik ve verimlilikte ve ne şekilde çözüldüğü ile doğrudan ilgilidir.
- Ürün kapsamı netleştirilmelidir. Ürün geliştirme süreci tamamlandığında ortaya çıkacak olan nihai sonuç netleştirilmeli ve hem ekip hem de varsa paydaşlar ile paylaşılmalıdır. Kapsam ürün hakkında insanlarda istek uyandırıcı noktaları içermeli ve ilham verici olmalı ancak bir hayal satmamalı, gerçek ve ulaşılabilir hedefleri içermelidir. Vizyonun odağında çözüm getirdiği soruna nasıl yaklaşıldığı ve çözüme nasıl bir katkı sağlayacağı, ürünün nasıl etkin olacağı açık bir şekilde çizilmelidir.
- Ürün vizyonu ve stratejisi hem ekip hem de varsa paydaşlar ile paylaşılmalıdır. Vizyon ve stratejinin net bir şekilde paylaşılması hem ürünün nihai hedefinin herkes tarafından net bir şekilde anlaşılmasını sağlar hem de alınan geri bildirimler ile eksik noktaların daha sürecin başında tespit edilerek etkinlik ve verimliliği maksimize edecek şekilde güncelleme yapılmasına yardımcı olur. Bunun yanında yol haritasının belirlenmesi ve sürecin planlanması da bu çerçevede değerlendirilerek iş gücünün tahsisinde doğru kararlar verilmesini kolaylaştırır.
- Planlar daima güncel tutulmalıdır. Vizyon ve stratejiler daime esnek olmalı, değişime ayak uydurmalıdır. Sürecin her aşamasında ilerleme gözlemlenmeli, eldeki veriler ve geri bildirimler vasıtası ile gerekli düzenlemeler yapılarak hem ilerlemenin vizyona uygunluğu denetlenmeli hem de gerekiyorsa vizyon değişiklikleri çerçevesinde kapsamda gerekli uyarlamalara gidilmelidir.
- Yol haritası belirlenmelidir. Ürün vizyonunun bir parçası olarak nelerin hangi sıra ve ne zamanda gerçekleştirileceği, bir zaman çizelgesi üzerinde belirtilmelidir. Bu çizelge üzerinde adımlar aşamalandırılarak her bir aşamada hangi özelliklerin ve işlevselliğin sunulacağı gösterilmelidir. Yol haritası sabit bir çizelge olmayıp, ürününün tüm yaşam döngüsünde ürünle birlikte yaşayan değişen ve gelişen bir yapıdır. Özellikle büyük projelerin geliştirmesi uzun zaman alacağından geliştirme süreci devam ederken değişen ihtiyaçlar çerçevesinde yol haritasının da güncellenmesi gereken durumlar olacaktır. Özellikle müşteri/pazar ihtiyaçlarının değişmesi, ürün özellikleri sunuldukça müşteri tarafından yeni isteklerin gelmesi ya da mevcut isteklerin değişmesi ya da varsa rakiplerin gelişmesi yol haritasının değişmesini gerektiren en önemli etkenlerdir.