ŞİRKET KÜLTÜRÜ VE KOÇLUK

ŞİRKET KÜLTÜRÜ VE KOÇLUK


Şirketler belirli çalışma alanlarına göre bir araya gelen insan topluluklarından oluşur. Şirket kültürü, insanların, ortak bir alanda değerleri, amaçları, davranış modelleri, icraatları, iletişim için birlikte oluşturdukları düşünme ve anlaşma şekli ve hatta hatalarının tamamından oluşur. Şirket kültürü, her şirkete özel oluşan, oluşturulan karakter, kişilik ve kimliktir.

Şirketler var oluş amaçlarının devamlılığı için bilinçli olarak şirket kültürlerini yapılandırmak ve sahip çıkmak durumundadırlar. Bunun için, şirketin değerleri, vizyonu ve misyonu temel olarak alınır. Tüm kademe çalışanların davranış ve tutum olarak şirket kültüründe hizalanmasında, İnsan Kaynakları çok kritik bir role sahiptir. Güçlü şirket kültürünün bir şirkete sağladığı en büyük avantaj, artan çalışan memnuniyeti ve aidiyet bilincidir. Çalışan, ancak kendi değerleriyle örtüşen bir şirketin üyesi olduğunu hissederse üretmeye devam eder.

Şirket kültürünün yapılandırılmasında üst yönetimin sorumluluğu yüksektir. Rüzgar yukarıdan aşağıya doğru eser. Şirketin değerleri, vizyonu ve misyonu doğrultusunda en uygun kararlar üst yönetim tarafından alınır. Bu noktada üst düzey yöneticilerin vizyoner bakış açısı, gelişime açıklığı, öğrenmeye merakı ve paylaşmaya inancı sağlam temeller atmak için olmazsa olmaz niteliklerdir.

Şirket kültürünü yapılandırmak için insan kaynakları biriminin kullandığı en değerli araçlardan biri Koçluk’ tur.

Günümüzde sadece iş dünyasında değil sosyal hayatımızda da pozitif etkilerini gördüğümüz koçluk seanslarının temelinde bilinçaltı düzeyinde farkındalık vardır.

Koçluk; kişilere, kendi hayatının sorumluluğunu alarak, değerlerini, amaçlarını, hayallerini, beklentilerini bilinçli seçimlerle kurmak ve yaşamak istediği hayatı yaratabilmek için imkan sunan bir araçtır.

İş hayatında koçluğu vazgeçilmez kılan en önemli unsur, koçluğun bir liderlik gelişim aracı olmasıdır.

Lider kendi hayatının ve hayatların sorumluluğunu alan insandır.

Koçluk alan yönetici, zamanla, durumları, çoklu perspektiflerden geniş açılarla, bütünsel olarak değerlendirmeye başlar. Yükselen empati ve etkin dinleme yetkinliği ile iletişim gücü artar. Böylece yönetici, takımıyla uyum içerisinde çalışmasını sağlayan ortak bir dil geliştirir.

Bunun yanı sıra, diğer bir liderlik özelliği olan ilham olma konusunda, koçluk çok etkili bir araçtır. Yönetici, kendi kişisel değerlerini fark ettikçe, bu değerleriyle şirket değerleri arasında bağ kurmaya başlar ki bu da yaptığı ve geçirdiği süreçleri daha anlamlı kılmasına hizmet eder. Sonraki aşamalarda anlamlandırma artışı performans artışını da beraberinde getirir.

Şirket kültürü yapılandırmak amacıyla koçluğu bir araç olarak seçen insan kaynakları biriminin en büyük avantajı, koçluk kazanımlarının koçluk alan kişinin çevresinde domino etkisiyle yayılmasıdır. Kişinin çevresini etkileme gücü kendi farkındalığı ile sınırlıdır. Yönetici farkındalığının yükselmesi, etki bıraktığı çalışan sayısını da artıracaktır. Durumun bir seviye üzeri ise, oluşan farkındalığın, kazandırdığı pozitif yetkinlik ile şirket sınırlarından aşıp sosyal hayata da temas etmesidir.

Şirket kültürü, metafor olarak çok kıymetli bir çiçek tohumuna benzetilebilir. Uzun ömürlü, nadide bir çiçek. Ekileceği saksıdaki (şirket) toprağın (tüm çalışanlar) doğru niteliklere sahip olması şarttır. Nemi, sıcaklığı, vitamin ve mineral zenginliği (yetkinlikler) mümkün olduğunca tam olmalıdır ve dozunda kullanılmalıdır. Tohumun büyümek için bu ortama ihtiyacı vardır. Tüm bu şartlar mevcut olsa da bazen yeterli olmaz. Bakımı yapılmayan saksının içini istenmeyen, zararlı otlar kaplar ve nadide tohumun gelişimini tehdit etmeye başlar. İşinin ehli bir çiçekseverin (koçlar) dokunuşu tohumun güvenli ellerde filizlenip çiçekler açmasına izin verir.

Şirketler, şirket kültürlerini profesyonel koçlarla işbirliği içerisinde çalışarak, bilinçli olarak yapılandırabilirler. Güçlü şirket kültürü, şirketlerin var oluş süreçlerini zamansız kılar.

 

 

Berrin DEMİREZER PCC, CPCC

BRIGHTENED Coaching, Mentoring, Consultancy Founder

Koçluğun Liderlik Gelişimine etkilerini anlatan çok net bir yazı, İş hayatında koçluğu vazgeçilmez kılan en önemli unsur, koçluğun bir liderlik gelişim aracı olmasıdır. ✌️ Bunun değerini bilen ve uygulayan firmaların artarak devam etmesi diliyorum..✨️

Mehmet Yılmaz

Kendini Değerlendir Danışmanlık / Co-Founder / Assessment Center Uygulamaları ve Eğitimleri

1y

Dünyanın en büyük sağlık firmasında 20 yıla yakın çalıştım. Bu sürede 22 civarında yönetici ile çalışmışım. Sadece 2 tanesi gerçekten koçluk yapabiliyordu. Üstelik bir kısmında da Erickson koçluk eğitimi vardı. İnsanlar bu eğitimi alıyor ama kullanmayı pek beceremiyorlar. Genelde gördüğüm sorun mentorluk ve koçluk arasında ki dengeyi kuramamaları ve aldıkları eğitimi gerçek hayatta kullanmamalarıydı. Bu arada yazı için tebrikler

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler