Şirketinizin Neden Organizasyonel Gelişime İhtiyacı Var?

Şirketinizin Neden Organizasyonel Gelişime İhtiyacı Var?

İnsan kaynakları departmanından şirketlerin beklentileri oldukça fazla olduğu bir dönemde yer almaktayız. Bugün şirketler için çok iyi şekilde işleyen organizasyonun ilerde başarılı olarak devam edeceği garanti değildir. Rekabetçi piyasa koşulları, ülkemizin içinde yer aldığı ekonomik dalgalanmalar ve İş hayatındaki kuşak değişimi, şirketlerin çalışan memnuniyet ve organizasyonel gelişim adına aksiyon almalarını zorunlu hale getirmektedir.

Doğru organizasyonel gelişim hamleleri şirketi daha verimli ve rekabetçi hale getirirken, çalışan memnuniyetinin artmasını, rekabet şartlarının iyileşmesini ve şirketin teknolojik yeniliklere, otomasyona dayalı çalışma dünyasına uyum sağlamasına yardımcı olabilir.

İnsan kaynakları için organizasyonel gelişimin belirli bir fonksiyonu yok diyebiliriz. İşe alım süreçlerinde gerçekleştirilen bir değişiklikle beraber performans süreçlerinde yapılan bir değişiklik bile organizasyonel gelişimi kapsayabilir. Dolayısıyla bu alanda çalışmak isteyen kişilerin tüm İnsan kaynakları fonksiyonları hakkında bilgi ve ilgi sahibi olması gerektiği aşikârdır.


Organizasyonel gelişim ile firmanın tüm süreçlerine müdahil olunabilir. Organizasyonel gelişim yöntemlerine örnek vermek gerekirse;

1)     Analiz Yöntemi

Sürecin başlangıç noktasıdır. Aksiyon alınmak istenilen konu ile ilgili data, anket, geri bildirim ve operasyonel kayıtların toplanmasını kapsar. Amaç sorunları tespit etmek, hedefler ile müdahale yöntemlerini eşleştirmektir.

2)     Yapısal Tasarım

Sürekli gündemde olan problemler sizce de yapıdaki bir yanlışın açık habercisi değil midir? Organizasyon yapısı, hiyerarşik sistem ve çalışma koşulları düzenli aralıklarla değerlendirmeli ve gerekli revizeler gerçekleştirilmelidir.

3)     İş Zenginleştirme

İş Zenginleştirme; daha zorlu bir iş kapsamı, daha fazla özerklik, daha iyi mesleki başarı ve tanınma ile ilerleme ve büyüme için daha fazla fırsat yaratarak iş verimliliğini ve çalışan memnuniyetini artırmayı amaçlar. 

Şirketinizde uygulayabileceğiniz iş zenginleştirme örnekleri şunlardır:

  • Görev çeşitliliği: Çalışanlarınıza yeni görevler veya günlük görevlerinin ötesine geçen görevler verin. 
  • Özerklik sağlayın: Çalışanların işleriyle ilgili kararları alabilmelerini sağlayın ve mikro yönetimden kaçının.
  • Çalışan geri bildirimi: Ekibinizin performansları, becerileri ve grup içinde çalışma yetenekleri konusunda geri bildirim aldığından emin olun.
  • Anlamlı işler atamak: Çalışanların, yaptıkları işin şirkete nasıl fayda sağlayacağını ve genel kurumsal hedeflere nasıl katkıda bulunacaklarını göstererek yaptıkları işin anlamını kavramalarına yardımcı olun.
  • Ödül Mekanizması Oluşturun: Primler veya ekstra izin günleri gibi ödül programları aracılığıyla iyi yapılan bir işin tanınmasını sağlayın.

4)     İnsan Kaynakları Fonksiyonları

Etkili bir organizasyonel gelişim elde etmek için şirketlerin İK fonksiyonlarını aktif bir şekilde uygulaması çok önemlidir. Şirketinizde performans değerlendirme sistemi var mı, bu sistem adil işliyor mu? Ücret yönetim sistemleriniz çağın şartlarına uygun mu? Çalışan memnuniyeti için yıllık faaliyet planlamalarınız var mı yoksa anlık kararlar ile bir şeyler yapmaya mı çalışıyorsunuz?

Bu bölümde çok detaylı bilgiler vermemize gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü organizasyonel gelişim alanında ilerlemek isteyen kişiler bence ilk olarak İK fonksiyonlarını aktif bir şekilde kullanmaları gerektiklerini zaten biliyorlar.

Organizasyonunuz ne kadar iyi performans gösterirse göstersin, her zaman işleri daha iyi hale getirmek için bir fırsat vardır. Benzersiz ihtiyaçlarınıza ve zorluklarınıza uygun organizasyonel gelişim faaliyetlerinizi uygulayın, çalışanlarınız ve müşterileriniz için uzun süreli bir değişim yaratın.

İLKER GÖÇER

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

İlker Göçer adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler