ŞİRKETLER "DOĞU VE GÜNEYDOĞU" ÜNİVERSİTELERİNİ KARİYER GÜNLERİ KAPSAMINA ALMIYOR
Aşağıdaki alıntıları, üç grubun "yeni mezun ve kariyer günleri" ile ilgili sosyal medya ve basında paylaştıkları bültenlerden aldım.Böyle çok örnek var.
"Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 18-19 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Festival, İstanbul’un ardından sırasıyla Zonguldak, Samsun, Ankara, Mersin, Afyon ve Antalya’da üniversitelileri spor, müzik ve eğlence ile buluşturacak. Festival kapsamında, bu yıl ünlü rock grubu mor ve ötesi sahne alacak."
"Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde düzenlediğimiz kariyer günlerindeki yüzlerce başvuru arasından mülakat, vaka çalışması ve değerlendirme merkezi aşamalarını başarıyla tamamlayan yeni uzman yardımcılarımız görevlerine başladı."
"Yönetici Adayları Programı’na katılmak isteyen adayların tercihen üniversite giriş sınavında ilk 5000’in içinde yer almış, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden mezun gençler olmaları bekleniyor. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Makine, Endüstri, Kimya, Uçak, İşletme mühendislikleri öncelikli olmak üzere, tüm mühendislik branşları ile İşletme, Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları programa başvurabiliyor."
Şirketler, maalesef Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversiteleri görmezden geliyor. Her ilde üniversite ve kampüs var.Çok sayıda fakülte ve yüksek okul var. Doktora ve yüksek lisans programları var. Ama şirketler orada yok. Binlerce öğrenci var. Kendilerine gelecek kurmak isteyen gençler ve akademisyenler var.
Ben bazılarına konferans vermeye ve sohbete gittim. Hepsi dinlemeye ve tartışmaya ve fikir üretmeye açık. Ülkenin geleceği ile ilgili görüşleri var.İş fikirleri var. Bir örnek paylaşacağım.Diyarbakır Dicle Üniversitesinde girişimcilik sohbetinde herkesten "iş önerilerini" yazmalarını istedim. Bölgenin ihtiyaçları iş önerilerine dönüştü.
Bir genç kışları sıcak tutacak lastik ayakkabı düşünmüş.( Hala lastik ayakkabımı giyiliyor derseniz.evet,herkes şehirde yaşamıyor ki? ) Bir başkası 12 ay süt verecek bir keçi-koyun serası modeli düşünmüş, bir başkası alo hatları düşünmüş,bir başkası yöresel bir yiyeceği markalaştırmayı düşünmüş.Kızlı-Erkekli müthiş gençlerdi.
Ama ne istediler benden derseniz, "Şirketleri bize getirir misiniz?" dediler. Kurumsal sosyal sorumluluk bütçelerini, bu projelere ayırmak isteyenler lütfen bana yazın. Beraber programları yapalım ve gidelim.
Siz gitmezseniz, biz gitmezsek," nasıl beraber yaşayalım, beraber üretelim ve ülkemize birlikte vatanımız diyelim" diyebiliriz ki?
Yücel ( yucel@prometheus.com.tr )