Agile Yaklaşımları Yönetime Kabul Ettirmek

Agile Yaklaşımları Yönetime Kabul Ettirmek

Türkiye'de kurumsal şirketlerin BT departmanlarında çalışan, Scrum veya diğer agile yaklaşımları eğitim, seminer gibi bir etkinlikte dinleyen bireylerin büyük bir bölümü etkinliğin sonunda hep şunu hissediyor: “Anlattıklarınız çok güzel, bu yöntemlerle başarılı sonuçlar elde etmiş organizasyonları görünce heyecanlanıyoruz, biz de bu yöntemlerin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz; ancak bunu şirket yönetimine nasıl anlatacağız, bu dönüşüm için nasıl adım atılmasını sağlayacağız?”

Son derece mantıklı ve cevap vermesi oldukça zor bir soru aslında bu.

Öncelikle agile yaklaşımların dile getirdiği değişikliklerin pek çok organizasyon için oldukça köklü bir dönüşüme işaret ettiğini ve bu dönüşümü gerçekleştirmenin kolay olmadığını belirtelim. Öyle ki, Scrum'ın mimarlarından Ken Schwaber bir sunumunda Scrum çerçevesini kullanmaya başlayan organizasyonların sadece %35'inin Scrum'ı doğru bir şekilde kullanarak gerçek anlamda bir dönüşüm geçirdiğini ve daha çevik bir hale gelmeyi başardığını ifade ediyor. (Bu dönüşümün neden bu denli zor olduğunu başka bir yazıda tartışacağız.) Ancak dönüşümün bu denli zor olması, dönüşümü sağlayarak daha çevik hale gelmiş firmaların elde ettikleri başarıları ve söz konusu dönüşüm projesinin tüm organizasyonlar için “denemeye değer” olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Genellikle kurumsal şirketlerde çalışan bireyler şirket yönetimini bu dönüşüm süreci hakkında nasıl cesaretlendirebileceklerini ve dönüşüm hareketini nasıl başlatabileceklerini maddeler halinde sıralamamızı bekliyor. Ancak organizasyonların her birinin kendilerine özgü dinamikleri nedeniyle her organizasyonda yüzde yüz işe yarayacak genel bir reçete vermek pek mümkün değil. Yine de bugüne kadar çeşitli organizasyonlarda dönüşümün fitilini ateşlemeyi başarmış bireylerin kullandığı bazı pratikleri sıralayacağız.

1- Başarısız olduğunu düşündüğünüz bir projeyi iş birimi ve BT ekibi ile beraber değerlendirin, projenin neden başarısız olduğunu tartışın. İlgili projede Scrum kullanılmış olsaydı hangi problemlerin ortaya çıkmayacağını değerlendirin.
2- Yöneticinize ve takım arkadaşlarınıza agile yaklaşımlar konusunda bir kitap hediye edin.
3- Yöneticinize ve takım arkadaşlarınıza agile ile ilgili katıldığınız bir etkinlikten bahsedin ve bir sonraki etkinliğe takım olarak katılmayı teklif edin.
4- Yeni başlayacağınız orta büyüklükte bir projede agile yaklaşımlar kullanmayı önerin. Proje başarılı olursa şirket içerisinde bu dönüşüme liderlik edebileceğinizi ve bunun bir fırsat olabileceğini yöneticinize ve takım arkadaşlarınıza anlatın.
5- Sektörünüzde agile yaklaşımları kullanarak proje geliştiren firmalar ve bu firmaların deneyimleri hakkında bilgi edinin, edindiğiniz bilgileri paylaşın.
6- Agile yaklaşımları kullanarak başarılı olmuş firmaları araştırın ve bu firmaların başarı öykülerini paylaşın.
7- Organizasyonunuz içerisinde agile yaklaşımlar ile ilgili bir sunum yapın.

Daha önce de ifade ettiğim gibi bu pratiklerin her organizasyonda olumlu sonuç vereceğini söylemek mümkün değil; ancak bu pratiklerle dönüşümü başlatmış ve başarıya ulaşmış çok sayıda organizasyon olduğundan bu pratiklerin “denemeye değer” olduğunu düşünüyorum.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler