Linkedin'de Bireysel Marka Stratejiniz İçin '7' Kritik Detay
Linkedin, dünyada yaklaşık 430 milyon insanı bir araya getiren en önemli profesyonel sosyal medya platformu. Barındırdığı yaklaşık 4 milyon şirket profili ve 2 milyon iş grup'larıyla gerek iş arayanların, gerekse yeni bağlantılarla profesyonel iş ağını genişletmek isteyenlerin en doğru adresi. Yeni açılımlarla birlikte artık bu platform üzerinden yayın yapmanız, takipçi sayınızı artırmanız, bireysel markanızı doğru biçimde yapılandırmanız da mümkün hale geldi.
Bu platformu ne kadar doğru kullandığınız, profilinizi nasıl tasarladığınız ve iş hayatınızdaki imajınızı nasıl yönetip yansıttığınız ile bire bir paralel. Yanlış ve eksik profil, yanlış imaj demek. Doğru ve eksiksiz tasarlanmış profiller 40 kat daha fazla görüntülenme ihtimaline sahipler. Profilinizi doğru oluşturmak ve yansıtmak için dikkat etmeniz gereken en önemli 7 detayı ise şöyle sıralayabiliriz:
1- Profil resminiz..
En dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen bir detay bu. Unutmayın, Linkedin sizin okul arkadaşlarınızla sohbet ettiğiniz, yediğiniz içtiğinizden çocuklarınızın bebeklik fotoğraflarına kadar bir dizi görselleri paylaştığınız bir mecra değil. Son derece net, doğru ölçeklendirilmiş, vesikalık türevi olmayan, bir parti veya akşam yemeğinden kırpılmamış, iş hayatınızdan bir parçayı yansıtan bir profil resmi seçmelisiniz. Profil resmi koymamak da, en az çok yanlış seçilmiş bir resminizi koymanız kadar kötü bir tercih tabii. İletişim ve insan psikolojisi teorilerinde de belirtildiği gibi İlk intiba belirleyici olabilir. Profil resminiz sizinle ilgili karşı tarafta ilk etkiyi bırakan araçtır.
2- Unvan Yazınız..
Bu noktada temelde iki yöntem var. Birincisi profesyonel unvanınızı, çalıştığınız şirketi de belirterek yazmak (bkz Örnek1). Bu tercih çalıştığınız şirket ve pozisyonunuzun yanı sıra zaman harcadığınız ve ilgi duyduğunuz konuları ve diğer uzmanlık konularınızı yazmanızı kısıtlar. Diğer yöntem ise şirket adına yer vermeden sizi en iyi tanımlayan ve özetleyen unvanları yazmak (bkz Örnek2). Çoğunlukla kabul gören son trend şirket adını genellikle adınızın hemen altında kullanmamak. Mantığı ise basit, Linkedin profiliniz şirket kartvizitiniz değildir ve diğer donanımlarınızı belirtmenizi sınırlar.
Örnek1: Satış Müdürü at XYZ A.Ş.
Örnek2: Satış ve Kanal Yönetimi, Blog Yazarı
3- Özet Bölümü..
Mutlak surette kariyer geçmişinizi yazmaya başlamadan önce kaleme almanız gereken bir bölüm. 40 kelime ve üzerinde yazılan bu bölüm, profilinizin görüntülenme ihtimalini katlıyor. Burada dikkat edilmesi gereken üç nokta var. Bunlar:
Uzunluk: Bu bölüm ne çok uzun olmalı ne de çok kısa. Kimsenin tüm hikayenizi okumaya tahammülü olmak zorunda değil. Diğer taraftan tüm kariyerinizi iki satırla özetlemek suretiyle özensiz veya derinliği olmayan bir görüntü de vermemelisiniz. En ideal uzunluk 4-5 cümleden kurulu bir paragraf veya 7-8 maddede sıralanmış bir özettir..
İçerik: Özet kısmında yapılan bir diğer yanlış ise özgüvenli ve alçak gönüllü olmak arasındaki ince çizgiyi ayırt edememek. Kendinizi her işi yapabilen bir halk kahramanı gibi göstermeniz veya tevazudan kırılan bir alçak gönüllülük abidesi kaleme almanız da doğru değil. Gereksiz öznel sıfatlardan (başarılı, takım oyuncusu, çalışkan, kararlı vs..) kaçınarak yaptıklarınıza ve başardıklarınıza nesnel betimlemelerle odaklanmalısınız.
Anahtar Kelimeler: Her hangi bir aramada profilinizin arama sonuçlarında çıkabilmesi için bu bölüm sizi en iyi tanımlayacak ve bulunmak istediğiniz kelimeleri içermelidir. Sektör, şirket adı, fonksiyon, departman veya unvan bu bölümde mutlaka yer almalıdır. Kariyer hayatınızda çok önemli olduğunu düşündüğünüz ve sizi tanımlamaya yardımcı olabilecek kelimeleri çok dikkat çekmeyecek şekilde, birden fazla kez kullanabilirsiniz. (Örnek: Bir bankacı kariyer özeti için: Portföy yöneticisi, yönetici, bankacılık, finans, uzman, vs.. gibi kelimeler birden fazla kez kullanılabilir.)
4- Kariyer Bölümü..
Linkedin profiliniz sizin CV'niz değildir. Dolayısıyla uzun cümlelerden, görevlerinizle ilgili öznel tanım ve tariflerden, başkaları için çok da anlamlı olamayacak detaylardan kaçınmalısınız. Her bir pozisyonda nesnel olarak sayısallaştırılabilen başarılarınızı yazmanız yeterli olacaktır. Bunun için en az 2-3, en çok 5-6 maddeyle bu görevlerdeyken hayata geçirdiğiniz kritik sonuçları belirtmenizde fayda var..
5- Referanslar..
Son derece dolu ve her adımda dikkat ederek hazırladığınız bir profil, daha önce birlikte iş yaptığınız ve ağınızda olan kimseler tarafından önerilmemiş veya referans edilmemişse bu kafa karışıklığına sebebiyet verecek bir durumdur. Profilinize, sahip olduğunuz özellikleriniz üzerinden onay/öneri veya referans yazısı alabilmek için iş ağınızdan ricada bulunabilir ve siz de onların profillerini destekleyebilirsiniz. Özellikler kısmı belirtilmiş profillerin görüntülenme şansının 13 kat daha fazla olduğunu da unutmamak lazım.
6- Paylaşımlar..
Profilinizin üretici olduğunu varsayarsak, paylaşımlarınız da son kullanıcılara servis edilen ürünlerinizdir. Marka imajınız, farkındalığınız ve itibarınız, müşteri memnuniyetiniz, satış sonrası yaklaşımlarınız vs. sahip olduğunuz profilin başarı kriterleridir.
Elinizdeki neyse, en iyi bildiğinizi, iletişimde olduğunuz kişilere uygun bir içerik halinde paketleyerek sunmalısınız. Ayrıca paylaşımlarınız ne az sayılacak kadar kısa ne hikaye tadında uzun, ne unutulacak kadar seyrek ne bıktıracak kadar sık olmalı. Profilinize paralel, düzenli ve kaliteli içerik sağladığınız ve geri bildirimleri karşılıksız bırakmadığınız takdirde bireysel markanızı yapılandırıyor olacaksınız. Yayınlarınızın daha çok okunması ve paylaşılması için bu makaleye göz atmanızı tavsiye ederim.
7- Gruplar ve takipler..
Son olarak ne tür paylaşımları beğendiğiniz ve yorumladığınız, kimleri takip ettiğiniz, kimlerden esinlenip ilham aldığınız, hangi gruplara üye olduğunuz ve bu gruplara ne ölçüde katkıda bulunduğunuz sizin aslında kim olduğunuz veya kim olma çabası içinde olduğunuzun en net kanıtıdır. Bu faktörleri dikkate alarak aktif ve etkili bir Linkedin kullanıcısı olabilirsiniz.
Linkedin platformunu doğru kullanabilmek, yayınlarınızla ilgili geri dönüşleri artırabilmek, paylaşım, bağlantı ve takipçi sayılarınızı artırabilmek için gerekli olan ilk adım doğru dizayn edilmiş bir stratejiye sahip olmaktır.
...
"Sizin de Linkedin profili konusundaki fikirlerinizi duymak isterim. Tecrübe ve deneyimler paylaşıldıkça daha çok anlam taşıyor malum. Yorumlarınızı aşağıdaki 'yorum' bölümüne yazarsanız, okumaktan ve çıkarım yapmaktan büyük mutluluk duyarım. Ayrıca paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür etmek isterim.."
...
Dr. Serhat Tatlı, mobil telekom, tüketici elektroniği, ve yenilenebilir enerji sektörlerinde uzun yıllara dayanan üst düzey yöneticilik ve girişimcilik kariyerine devam etmektedir. Değişim yönetimi konusunda yazdığı tezle Ph.D. derecesini alan Değişim Doktoru Serhat Tatlı, aynı zamanda konuşmacı, TV & Radyo programcısıdır. Daha fazla bilgi için..
Durak Tekstil San. ve Tic. A.Ş. şirketinde Supply Chain Manager
7ySerhat bey.Mevcut paylasiminizin gercekten hedefi 12 den vurdugunu soyleyebilirim.Bulundugumiz platform diger paylasim sitelerinden gercekten farkli.Egitici,yonlendirici,destekleyici unsurlari cok olan bir paylasim agi.Umarim herkese bu bilincle ilerliyordur.Saygilarimla
Kıdemli Bilgi Teknolojileri Uzmanı | 1Kariyer Kurucu Ortağı | Proje Yöneticisi | TPYME Yürütme Ekibi Asistanı | AvrupaPress Yazarı
8ySerhat Bey, çok sade, anlaşılır ve yol gösterici bir makale olmuş. her ne kadar profesyonellik dışındaki konuları da takip eder halde olsam da ( onlar da hayatımızın bir parçası çünkü ve bizi etkileyen faktörler ) dikkat ettiğimi düşünüyordum ama makalenizden sonra daha seçici olmam gerektiğine karar verdim... saygılarımla. ..
VİZYONER HEMŞİRELER (Visionary Nurses) Kurucu&Lider&Yönetici
8yDr.Serhat Bey, çoğunlukla önerileriniz linkedin sayfamla uyumlu, yalnız ben linkedin paylaşımları beğeni yorum vb. çok yönlü bakıp takip edebilen bir kullanıcıyım bu konuda etik davranmaya dikkat etmekle birlikte çok katı bir tutum sergilememekten ve biraz da esnek olabilmekten yanayım. Sonuçta her insan ve paylaşımı saygısızca içerikler olmadıkça, benim ve mesleğimin gerektirdiği üzere oldukça değerli, çoğunlukla da motive edici, farklı düşünenlere de saygım var..Değerli paylaşımınız için teşekkürler..
C-Level Executive
8yCok net bir yazı...bana göre profil içeriğinizi amacınıza göre değiştirebilirsiniz...dolayısı ile stratejinizi belirledikten sonra içerik olarak farklı noktalarda yogunlaşmak en dogrusu...