Dört Dörtlük Dört Hikâye
Değişim Doktoru® Serhat Tatlı

Dört Dörtlük Dört Hikâye

Başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere herkesin, hepimizin izlemesi ve izlettirmesi gereken 4 başarı hikayesi.

Bana müthiş bir ilham kaynağı olan bu dört kardeşimizin sizlere ve sevdiklerinize de ilham kaynağı olmasını diliyorum.

1- Muratcan Çiçek...

Küçükken geçirdiği beyin felci sonrası ciddi hareket ve iletişim engelleri olan bir kardeşimiz.

- Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü 1.'likle bitiriyor.

- Google'dan burs alan ilk Türk engelli kardeşimiz.

- Kazandığı burs sonrası doktora eğitimi için Eylül'de Amerika yolcusu.

Bu "kahraman"a göre ise asıl kahraman kendisi değil:

Annesi Nilgün Çiçek.

Neden mi?

Ofisinden derslere kadar onu tek bir an yalnız bırakmayan, Amerika'da hayat standartlarını sağlıklı kurabilmek için kendi ifadesiyle 55'inden sonra ehliyet alıp şoför olan, İngilizce kurslarına gidip yabancı dil öğrenen ve oğlunun başarılarıyla birlikte kendisinin de sürekli gelişmek zorunda olduğunu hisseden bir anne.

Hakikaten kahraman!

Sevgili Muratcan kardeşim, kahraman Nilgün annemiz!

İnsan sizleri görünce;

- Hayatı boyunca yaptığını veya başardığını zannettiklerinden de;

- Bir şeyleri bahane edip ertelediklerinden de utanıyor inanın.

Tüm gençlerimize; ruhunu genç tutan, öğrenme iştahını yitirmemiş herkese; hepimize örnek olmasını umuyorum Muratcan kardeşimiz ve Nilgün annemizin.

2- İsmail Günaçar...

Henüz lisede ve 13 yaşındayken;

1819 yılında kurulan ve ABD'nin en köklü üniversitelerinden bir tanesi olan Cincinnati Üniversitesi Biyokimya Bölümü'nden ders alabilmesine imkan veren bir programa katılıyor.

Liseden mezun olup üniversiteye başvurduğunda tüm geçtiği dersler sayılıyor ve sadece 1 yıl sonra 17 yaşındayken Cincinnati Üniversitesi'nden biyokimya diploması almaya hak kazanıyor.

Üstelik bu 1 yıl içerisinde de 5 şeref derecesi elde ederek...

Üniversitenin yaklaşık 200 yıllık tarihinde 1940 yılında 16 yaşındayken "sanat dalı"nda bu onuru yaşayan Darwin Turner'dan sonra en genç mezun olan ikinci öğrenci olmasının yanı sıra; "bilim dalı"nda bu onuru yaşayan en genç mezun oluyor kardeşimiz.

Rektör Prof. Santa Ono'nun göğsümüzü kabartan mezuniyet konuşmasını izlerken duygulanmamak elde değil.

Nobel ödüllü Prof. Aziz Sancar Hocamızı rol model aldığını söyleyen, Elon Musk'ı yakından takip ettiğini söyleyen İsmail, bu başarısındaki en önemli etkenlerden bir tanesinin ABD'nin eğitim sistemi olduğunu söylüyor.

Kritik nokta tam da burası işte...

Gerekli gereksiz, hatta saçma sapan tartışmaların içine çekilen eğitim sistemimizi baştan aşağı yenilemek, yeni nesil dünyanın ihtiyaçlarına uygun gelecekçi bir müfredatla sıfırdan tasarlamak mecburiyetindeyiz.

3- Enis Sipahi...

Konuşması yaklaşık 6 dakika. Ben nefes alamadan izledim ve dinledim dediklerini.

Videoyu izledikten sonraki yaklaşık ilk 30 dakika yumruk yemiş gibiydim ve kendimi toparlamaya çalışıyordum resmen.

Enis'in hem söyledikleri, hem tarzı; sıra dışı...

Onun da dediği gibi "onların" nesli bir şeyler yapmalı ve inanıyorum ki yapacaklar...

Bizlerin 100 yılda pek çok açıdan yaşanılması zor bir kaosa dönüştürdüğümüz bu dünyayı; bu gezegende veya başka bir gezegende ama bir gün mutlaka çok daha adil ve yaşanısı bir yer haline getirecekler.

İzleyin bu gencimizi.

Enis Sipahi'yi...

4- Kenan Pala...

ABD bu ismi konuşuyor!

14 yaşındaki Kenan, San Diego Francis Parker Ortaokulu 9. sınıf öğrencisi...

Kurduğu ve başkanlığını yaptığı, sadece kendisi gibi gençlerin çalıştığı "Kids4Community" derneği sayesinde sadece 1 yıl içinde:

- 8 binden fazla yiyecek içecek, sabun, şampuan, ıslak mendil paketlerinin bulunduğu paketler ABD’deki birçok evsiz kuruma bağışlanıyor.

- Evsizler için San Diego’da 3 bin öğlen yemeği veriliyor.

- 500’den fazla ailenin giyim, okul ve yaşam masrafları karşılanıyor.

- Yeni yıl zamanında 2 binden fazla çocuğa hediye bağışı yapılıyor.

Geçtiğimiz yıl bu başarı hikayesi üzerine; California Valisi'nin de onayı ile San Diego Denetleme Kurulu Müdürü Kristin Gaspar San Diego'da 23 Ocak'ı "Kenan Pala Günü" olarak ilan ettiklerini belirtiyor.

2.000 gönüllünün ve bağışçının yardımlarıyla bunu başaran Kenan, hedefinin 3 milyon kişinin yaşadığı San Diego bölgesinde 3 milyon gönüllü kazanmak olduğunu belirtiyor.

Siz ne düşünürsünüz bilmem ama Kenan bu hedefinin çok ötesinde işlere imza atacak eminim.

Bu vesileyle; Serhat Pala ve Zeynep Ilgaz Pala çiftine de böyle bir evlat yetiştirdikleri için gönülden tebrik ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

NBC ve diğer kanallardaki bir kaç röportajını izledim ve gurur duydum sevgili Kenan kardeşimizle.

------

Çocuklarımıza ve gençlerimize örnek olacak, her birimizin hayatına katacak dersler çıkarabileceği, ilham kaynağı ve gurur vesilesi olan bu kardeşlerimizin hikayelerinin daha görünür ve bilinir olması için yapacağınız paylaşımlar için sizlere şimdiden binlerce kez teşekkür etmek isterim.

Sevgilerimle,

Dr. Serhat Tatlı

En çok okunan ve paylaşılan makalelerimden bazılarına göz atmak isteyebilirsiniz:

Dünya'nın 1 Numaralı Liderlik Zirvesinde Ne Mi Konuştum?

Aldığım En Pahalı Eğitim

Koca CEO'nun Alacağı "Like" Bu Mudur?

Ben Sana "CEO" Olamazsın Demedim!

İş Hayatında Fark Yaratacak ve Sizi Başarıya Taşıyacak 10 İpucu

Gursan Gurel

Human Resources GIG Projects

4y

Dilerim bu tür genç hikayelerimiz artar, teşekkür ederim Dr. Serhat Tatlı gözlerim yaşararak okudum ve izledim.

Icimizde ne cevherler var ve bizler farkinda bile degiliz. Helal olsun hepsine. Rabbim yollarini acik etsin, basarilarini daim etsin. Bu güzel örnekler herkese hepimize bizde yapabiliriz dedirtmeli. Belki onlar kadar basarili olamayacagiz ama yerimizde oturup kendi halimize de üzülmemis olacagiz. Tesekkurler bu hikayeleri ve videolari paylastiginiz icin 😃😃

Serhat hocam emeğinize sağlık. Muratcan Enis İsmail Kenan pırıl pırıl gençler, onlara ve ailelerine de hürmetler ederim. Muratcanı ağlayarak izledim hocam. Bir nevi Enis Kenan ve İsmail Amerika’da halen ancak Muratcan gibi gençlerin göç etmesine gönlüm ve aklım razı gelmiyor. Yanıbaşımızdaki bu özveriyi, bu değeri nasıl kaybederiz, Türkiye’mizin merkez alınarak sürecin devamı ile tüm dünyadaki engelli insanlara hizmet edilmesine nasıl yol açmayız anlamak mümkün değil. Muratcan kardeşim önce Türkiye’de desteklenip bu başarının da Amerika desteğiyle olmasından kurtarılmalıydı. Tabi ki insanlar fikirlerinin ve çalışmalarının takdir gördüğü yerlerde bulunmak isteyeceklerdir bu çok doğal bir süreç. Gençliğimizin amerika veya genel anlamda batı dünyasına göç etmesi konusu uzun yılların meselesi ve beyin göçünün durması için her türlü imkanların sağlanması gereklidir. Sürekli kaybediyoruz Serhat hocam. Ülkemizin dertleriyle dertleniyoruz ancak bir şeyler yapılmayınca daha da kederli halde bekliyoruz. Geç kaldıkça da başkaları kazanıyor değerlerimizi ve alıyorlar tek tek.. Saygılar selamlar

Göktuğ ÖZEL

Full Stack .Net Developer | Information Security Management | Software Sales Specialist

5y

Serhat Bey, her bir videoda ayrı ayrı gözlerim doldu. İnsanların karşılıksız şekilde birbirini desteklemesinden ve önlerini açacak sistemlerin onlara yardım etmesinden dolayı da ayrıca mutlu oldum ve kıskandım. Kıskanmamın sebebini aşağıda açıklayacağım. Ancak öncelikle, bu hikayeleri bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim. Birileri gibi sırf fenomen olma çabasıyla, popülist davranarak feminel(örnektir) mesajlar içeren aktivist paylaşımlarda bulunmuyor veya kim milyoner isterden seçilmiş kibirli tipleri buralarda laf olsun diye parlatmıyorsunuz. Daha önce Sertaç Doğanay Bey'in bir paylaşımında da bahsettim. Bizim dünya teknolojisine yön vermiş 5Gde devrim yaratmış ve ÇİN'liler tarafından kahraman ilan edilmiş ancak bizim medyada adı geçmeyen bilim insanlarımız var. Daha niceleri var dedim. Çok biliyorsanız liste yapın gönderin demişti kendileri. Liste göndermiştim ancak takipten çıkardığım için bilmiyorum o listeden birileri ile röportaj yapıp yapmadığını. Neyse konu bu değil. Bu ülkede, sizin paylaştığınız engelli dostumuz gibi, gelecekte Stephen Hawking örneği olacak vatandaşlarımız var. "Fütürist, yazar" etiketi altında aktivist daranışlarda bulunup takipçi kasan bir tip olmadığınız için sizi takip etmekten memnuniyet duyuyorum. Ve paylaşımlarınızda muhalif değil, eleştirel olduğunuz için paylaşımlarınızı zevkle takip ediyorum. Bir gönderide Hintli bir ressam hikayesi paylaşmıştınız. Siz o hikayedeki gibi davranıyorsunuz, hataları,sorunları öylece savurmuyor, bu sorunlara karşı çözüm ve yaklaşımları paylaşıyorsunuz. İşte tüm fütürist ve yazar diye kendini adlandıran arkadaşların da yapması gereken budur. Bu hikayeleri kıskanmamın sebebi; "Keşke bizim ülkemizde hem lisede hem üniversitede edebiyat tarih vb klasik dersleri, sırf prosedür olduğu için ısıtıp ısıtıp vermek yerine, gençlerin enerjisinin tüketilmediği başardıysan geç bunları bir basamak yukardan devam et diye yol açacak projeler sistemler olsa" diye yakınmamdan ötürüdür. Bir genç ortaokuldan liseye geçerken yeterlilik sınavına giriyor. Orta okulda yeterli olup olmadığını sınıyorlar ve yeterli ise liseye geçiyor. Aynı şekilde lisede aldıgı derslerin yeterliliği sınanarak üniversiteye gitme hakkı kazanıyor. Ve her seferinde bu gencler zaten yeterli oldugunu ispatladıgı dersleri önünde görüyor. Bu bir eğitim sistemi değildir. Bu, biz günceli takip edemiyoruz, ne ders koysak bilmiyoruz deyip de kolaya kaçmaktır. Sonra neden bu ABD başarılı diye yakınıp duruyoruz. Eleştirilerim sadece şu anki hükümete veya Türkiye Cumhuriyeti Devletine değildir. Bu sistemi böyle sürdürmüş ve hiç değiştirmeye yeltenmemiş işin uzmanlarınadır.

Özlem KORKMAZ

Senexpo Uluslararası Fuarcılık A.Ş.

5y

Öncelikle pırıl pırıl geleceğimiz olan bu gençlerimizi canı gönülden kutluyorum ve tabi ki ailelerini de tebrik ediyorum ne mutlu onlara ki onur duydukları evlatları var.. O kadar güzel bir anda bu hikayeyi bizlere aktaran Siz e binlerce kere teşekkür ediyorum.. İYİKİLERİN TOPLAMI oldu… ENİS SİPAHİ video şahaserdi…““En büyük trajedi yaşayıp ta ruhun derinliğini keşfedememektir.” sözün bittiği yer...

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler