AB için Sürdürülebilir Enerji Politika ve Stratejileri
Önce Vatan Gazetesi
“Avrupa Birliği için Sürdürülebilir Enerji Politika ve Stratejileri” konulu 14. IAEE Avrupa Konferansı’nda “Avrupa’nın enerji politikalarının yetersiz olduğu ve mevcut çalışmalarla 2050 yol haritasında ortaya konulan hedeflerin tutturulamayacağı” sonucunun elde edildiği bildirildi.
Üç gün süren konferansın kapanış oturumunu yöneten Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu yapılan değerlendirmelerde “Avrupa’nın enerji politikalarının zayıf dizayn edildiğini, sağlam temellere dayanmadığını, bunun yanı sıra uygulamalarda çok ciddi sorunlar bulunduğunu” gördüklerini belirterek, “Bu sorunların giderilmesi adına enerji politikalarına yön verecek çok sayıda öneri de sunduk” dedi.
Kumbaroğlu, Konferans süresince Avrupa’nın 2050 yılı yol haritasını iktisadi prensipler doğrultusunda tüm yönleriyle ele aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Üç günün sonunda yapılan değerlendirmelerde Avrupa’nın enerji politikalarının zayıf dizayn edildiğini, sağlam temellere dayanmadığını, bunun yanı sıra uygulamalarda çok ciddi sorunlar bulunduğunu gördük. Mevcut çalışmalarla 2050 yol haritasında ortaya konulan hedeflerin tutturulamayacağı görüldü.”
IAEE Eski Başkanı Prof. Dr. Lars Bergmann ise yenilenebilir enerji teknolojilerine verilen teşvikleri eleştirdi. Bergmann, “Yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşması amacıyla oluşturulan hedefler piyasanın sağlıklı işlemesine engel olurken, ekonomik olarak sürdürülebilir çözümlerin üretilmesini zorlaştırıyor. Sürdürülebilirlik dendiği zaman sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı destekleyen bir enerji sistemi düşünülmeli” dedi.
Güneş ve rüzgar enerjisi gibi teknolojilere verilen uzun dönemli teşviklerin sorun yarattığını söyleyen Bergmann, bu teşviklerin sadece kısa dönemde düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
Hedeflerin sadece emisyon hacminin kısıtlanmasına yönelik konulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bergmann, şunları söyledi:
“Yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşması teşviklerle değil rekabetçi piyasa şartları ile sağlanmalı. Dolayısıyla karbon fiyatları yüksek olmalı."