30’larda Daha Başarılı Olmak İçin, 20’lerde Yapmanız Gereken 6 Şey!

30’larda Daha Başarılı Olmak İçin, 20’lerde Yapmanız Gereken 6 Şey!

Son zamanlarda sıklıkla gözlemlediğim bir şey var: çoğu insan 20’li yaşların geleceklerini şekillendirme konusunda ne kadar önemli yaşlar olduğunun farkında değil. Dolayısıyla hiç biri, 20’li yaşlara gereken önemi vermiyor. Halbuki 20’li yaşlar tüm yaşam çemberimiz içerisindeki en önemli dilim. Çalıştığımız şirketler/insanlar nasıl bir yönetici olacağımızı, seçtiğimiz eş ne kadar mutlu bir hayat süreceğimizi, mesleğimiz ne kadar kazanacağımızı, aldığımız kararlar yaşam kalitemizi belirliyor. Yani 20’li yaşlarda attığımız adımlar 30’lu ve 40’lı yaşlarımızı ya garanti altına alıyor, ya da harcıyor.

Öyleyse 20’li yaşlara neden gereken önemi vermiyoruz? Neden elimizden kayıp gitmelerini seyrediyoruz? Şöyle bir durup, hala hatalarımız tolere edilirken, hala sorumluluklarımız minimumdayken neden kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi ve daha iyi bir geleceği nasıl garantileyeceğimizi düşünmüyoruz? Cevabı basit, çünkü üşeniyoruz, elimizden telefonumuzu bırakamıyoruz, yatağımızdan kalkamıyoruz, televizyonun başından o hantal vücudumuzu kaldıramıyoruz. Sonra bir ekonomi dergisi alıyoruz ve başarı hikayeleri okuyup onlara gıptayla, imrenerek bakıyoruz. Arkadaşlar, üzgünüm ama, o başarı hikayelerini üşenmeyenler, hayatını planlayanlar, televizyonun başından kalkanlar yazıyor.

Yine de hiç bir şey için geç değil, yaşınız kaç olursa olsun hayatınızda kesinlikle değiştirebileceğiniz şeyler var, işte ben de kolları sıvayıp, bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmak için, 30’lu yaşlarınızı daha mutlu ve başarılı geçirmek için 20’li yaşlarınızda yapmanız gerekenleri yazdım. Buyrun:

1. Uzmanlık Alanı Geliştirin:

Devir artık “ne iş olsa yaparım” diyenlerin devri değil, herkesin bir uzmanlık alanı var. Kimi web tasarımında uzman, kimi kariyer danışmanlığı yapıyor, kimi satış konusunda kendini geliştiriyor.Siz de bir uzmanlık alanı seçin ve onu geliştirin. O alanda tanınan insanlardan biri olmak en önemli hedefiniz olmalı. Çünkü eğer o alanda tanınırsanız, ihtiyacı karşılama konusunda akla ilk gelenlerden biri de olursunuz aynı zamanda. Şirketiniz için de vazgeçilmez olursunuz.

2. Ek Gelir Yaratın:

Bu 30’larda yaşayacağınız ani dalgalanmaların ve olası risklerin önüne geçecek ve sizi finansal açıdan özgür hissettirecek en önemli maddelerden biri. Yetkinliklerinizi listeleyin ve bunu nasıl paraya çevirebileceğinize bakın. Paranın miktarı önemli değil, ayda 100 lira da gelse ek gelir ek gelirdir. Bir blog yazın, özel ders verin, internetten bir şeyler satın, küçük bir girişim veya yatırım yapın. Ne yaparsanız yapın ama ana maaşınızın dışında bir ek geliriniz mutlaka olsun.

3. Kendinize Yatırım Yapın:

Excel’de uzmanlaşın, yeni sunum teknikleri öğrenin, beden dili konusunda kendinizi geliştirin, kitap okuyun, eğitimlere katılın, seminerleri takip edin, etkinliklerde aktif rol alın. Kısacası, her yeni gününüz bir önceki günden daha iyi olmalı, bunu sağlamak için kendinize yatırım yapın ve kendinizi geliştirin.

4. Yüksek Lisans Yapın (Mümkünse Yurtdışında):

Yüksek lisans yapmak, herkesin lisans mezunu olduğu bir ortamda sizin için en önemli ayrıştırıcılardan biri. Yurtdışında yüksek lisans yapmak ise bir hazine değerinde. Yurtdışında ilgilendiğiniz ve uzmanlaşmak istediğiniz bir alanda yüksek lisans yapmak hem sizi hem yabancı dilinizi inanılmaz geliştirecek. Türkiye’deki IK’cıların ayılıp bayıldığı bir yabancı ülke diploması ise cabası.

5. İkinci Yabancı Dil Öğrenin:

“İngilizce konuşmayanı dövüyorlar” derler ya, haksız değiller. Şimdilerde kendinize değer katmak istiyorsanız ikinci yabancı dile odaklanmalısınız. Bunu da öğrenebileceğiniz en güzel yaşlar 20’ler.Dolayısıyla sektörünüzle, mesleğinizle ilgili size en çok avantaj sağlayacak dili seçin ve öğrenin. Eğer bulunduğunuz sektörün en çok ticaret yaptığı ülke Rusya’ysa, Rusça öğrenin, Alman bir şirkette çalışıyorsanız, Almanca öğrenin. Yani size gerçekten fayda sağlayacak dile odaklanın. Ama mutlaka ikinci bir dil öğrenin.

6. Para Biriktirin:

Aldığınız her parayı son kuruşuna kadar harcamaktan vazgeçin ve kenara ne kadar çok para koyabiliyorsanız koyun. Bu parayı her yerde kullanabilirsiniz. 30’larda birden özel sektörden sıkıldığınızı hissedip iş kurabilir, kendinize yeni bir ev alabilir veya yatırım yaparak paranızı katlayabilirsiniz. Ama bunları sadece paranız varsa yapabilirsiniz. Paranız yoksa size gösterilen havucun peşinden koşmaktan başka çareniz yoktur. Acı ama gerçek.

Bu yazıyı sevdiyseniz muhtemelen aşağıdaki yazılarımı da seveceksiniz:

1. Başarılı Liderler Diğerlerinden Neyi Farklı Yapıyor?

2. 2015'te Daha Başarılı Olmak İçin Kazanmanız Gereken 5 Alışkanlık!

3. Başarılı Olmak İçin Kendinize Sormayı Bırakmanız Gereken 3 Soru!

Aylin Keskin Sezer

İnsan Kaynakları Profesyoneli / İşe Alım ve Mülakat Mentoru / Kariyer Planlama ve Gelişim Mentoru / İnsan Kaynakları İşe Alım ve Proje Danışmanı / Headhunter

9y

Elinize sağlık. Hepimiz için ama özellikle teknolojinin getirdikleri sayesinde çok da düşünmeyen ve üretmeyen iş hayatına yeni atılan ya da atılacak olan bazı genç arkadaşlarımız için çok önemli vurgularda bulunmuşsunuz. Yazınız, yaşımız ne olursa olsun başarı için hepimiz adına aslında çok önemli konulara işaret ediyor.

Beğen
Yanıtla
Mesut Pakdil

Daha kaliteli bir yaşam için insanlara yardımcı olabilecek "Zenginlik ve Özgürlük Projesi" Sunucusu

9y

Belki bir küçük ekleme; yaşınız ne olursa olsun ister 20, ister 50 veya 70 geri kalan hayatınızda "fark" yaratabilmek için de aynı zamanda yapılması gereken 6 şey olarak bakmakta ve uygulamakta çok çok fayda var!!! Sevgili Ibrahim Babadagi eline sağlık... :)

Umit BILGEN

legal and compliance expert

9y

Basit yöntemlerle, kıymetli sonuç elde etmenin yolu budur. Teşekkür ederim paylaşım için.

Avukat Mehmet Çobas

Grand National Assembly of Turkey (Turkish Parliament/TBMM) şirketinde TBMM Başkan Müşaviri

9y

Ibrahim bey. Guzel bir makale fecebook hesabımda yayınlamak icin onayınızı rica ederim. Selamlar

Behlül Cüneyt Özbiliş

Mia Kurumsal Hizmetler - Miaju Lingerie

9y

Günümüz tv gençliği için kılavuz niteliğinde bir çalışma. Tüm paylaşımlarınız için teşekkürler, lakin özellikle bu paylaşım için x2

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler